Οι 100 μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής οπλικών συστημάτων παγκοσμίως αύξησαν και πέρυσι τις πωλήσεις τους.

Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσίευσε το Σουηδικό Ινστιτούτο SIPRI, προφανώς οι ΗΠΑ, για μία ακόμη χρονιά, βρίσκονται στην κορυφή.

  • Οι παγκόσμιες πωλήσεις των 100 μεγαλυτέρων εταιρειών παραγωγής όπλων και αμυντικών συστημάτων ανήλθαν το 2018 στα 420 δισ. δολάρια(379 δισ. ευρώ), σημειώνοντας αύξηση 4,6% σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2017.

Οι πωλήσεις του 2018 είναι αυξημένες κατά +47% σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2002, υπογραμμίζεται στη μελέτη του SIPRI για την παγκόσμια βιομηχανία όπλων. Λόγω έλλειψης αξιόπιστων στοιχείων, το SIPRI δεν συμπεριέλαβε την Κίνα.

Με βάση τη μελέτη, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, η αύξηση στις πωλήσεις οφείλεται κυρίως στις πέντε μεγαλύτερες αμερικανικές εταιρείες αμυντικών συστημάτων.

Αύξηση καταγράφηκε και στις πωλήσεις των ευρωπαϊκών εταιρειών, αν και μόλις 0,7%, με συνολικές πωλήσεις όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού 102 δισ. δολαρίων(περίπου 92 δισ. ευρώ).

Οι ρωσικές επιχειρήσεις, από την άλλη, είδαν τις πωλήσεις τους να υποχωρούν κατά 0,4% πέρυσι, στα 36,2 δισ. δολάρια(32,5 δισ. ευρώ).

Τις πρώτες θέσεις της κατάταξης καταλαμβάνουν τα μεγάλα ονόματα της αμερικανικής βιομηχανίας όπλων, στις οποίες αναλογεί μερίδιο 59% της αγοράς, ή τζίρος 246 δισ. δολάρια (+7,2% σε ετήσια βάση).

Αδιαλείπτως από το 2009, η μεγαλύτερη κατασκευάστρια όπλων στον κόσμο παραμένει η αμερικανική Lockheed Martin (είχε τζίρο 47,3 δισ. δολαρίων το 2018), με τις πωλήσεις να αντιστοιχούν στο 11% του συνόλου στον πλανήτη.

Στο Top 100 συμπεριλαμβάνονται συνολικά 43 αμερικανικές εταιρείες.

Η Ρωσία, από την δική της πλευρά, παρέμεινε στη δεύτερη θέση της κατάταξης των μεγαλύτερων βιομηχανιών όπλων- όταν ομαδοποιούνται σε εθνικά σύνολα- με το μερίδιο αγοράς της να ανέρχεται στο 8,6%, ελαφρώς υψηλότερο από εκείνο του Ηνωμένου Βασιλείου (8,4%) και της Γαλλίας (5,5%).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here