Πριν από δύο εβδομάδες είχαν…διαρρεύσει στην αγορά πληροφορίες, πως τα Ελληνικά Πετρέλαια θα προχωρούσαν σε μία συνδυαστική κίνηση που θα περιελάμβανε την έκδοση ενός ομολόγου και την διάθεση ενός ποσοστού έως 15% έναντι του αρχικού στόχου για την πώληση της μετοχικής θέσης, που κατέχει το Δημόσιο μέσω του ΤΑΙΠΕΔ (επί της ουσίας στην δικαιοδοσία και εποπτεία της ΕΕΣΥΠ) δηλαδή ενός 35,5% του μετοχικού κεφαλαίου. Ο πήχης χαμήλωσε θεαματικά για λόγους που είχαμε αναλύσει πρόσφατα. Το περίεργο είναι, πως ούτε από τον δεύτερο ισχυρό μέτοχο (ΤΑΙΠΕΔ) ούτε από τα ΕΛΠΕ εκδόθηκε σχετική επίσημη ανακοίνωση για το τι, το πως και το πότε.
     Είχαμε αναφερθεί- τότε- πως τα ΕΛΠΕ σε κάθε περίπτωση ΠΡΩΤΑ θα προχωρούσαν στην έκδοση ομολόγου (μέσω του οποίου άντλησαν μισό δισ. ευρώ, με επιτόκιο 2,125% όταν το benchmark 10ετούς κυμαίνεται 70 με 80 μονάδες βάσης χαμηλότερα).
Στο μετοχικό κεφάλαιο του ομίλου συμμετέχουν :
  • Η Paneuropean Oil & Industrial Holdings SA (με 45,5% ),
  • Το ΤΑΙΠΕΔ (35,5% )
  • Έλληνες θεσμικοί (5,3%),
  • Ξένοι θεσμικοί (5,9%) και
  • Ιδιώτες επενδυτές το υπόλοιπο 7,8%.
       Και ερχόμαστε στην ουσία:
  • Από τα 8,7-8,8 ευρώ που είχε η μετοχή, τις ημέρες των διαρροών έχει υποχωρήσει στα 8,06 ευρώ με πτωτικό σερί και συνεχές…ξεπούλημα, κυρίως από έλληνες διαχειριστές.
Πρακτικά αυτό σημαίνει πως αυτό το 15% όταν και εάν διατεθεί σε επενδυτή ή fund θα δοθεί με discount χαμηλότερο και των 8 ευρώ, όπου υπολόγιζα πως θα διαμορφωθεί η τελική τιμή.
       Από ΤΑΙΠΕΔ/ΕΕΣΥΠ, Ελληνικά Πετρέλαια,αρμόδιες χρηματιστηριακές/εποπτικές αρχές σιγή…ασυρμάτου.
        Συνεπώς, το πιθανότερο είναι, πως το 15%, όταν και εάν…θα δοθεί σε επίπεδα αποτίμησης χαμηλότερα των 2,463 δισ.
Τι σημαίνει αυτό; μα πως το Ελληνικό Δημόσιο θα εισπράξει λιγότερα χρήματα απ΄ όταν η κεφαλαιοποίηση ανερχόταν στα 2,7 δισ. Ευρώ…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here