Δημήτρης Μαλλάς

Αναμνήσεις από μία άλλη εποχή όπου με τους υπολογιστές ασχολούνταν οι «μυημένοι» και τα μηχανήματα που υπήρχαν ήταν πολύ διαφορετικά από αυτά που έχουμε σήμερα προσφέρει το Ελληνικό Μουσείο Πληροφορικής, το οποίο πρόσφατα πραγματοποίησε τα εγκαίνια του νέου χώρου του στο Μοσχάτο Αττικής.

O νέος, μεγαλύτερος χώρος που πλέον στεγάζει το Μουσείο, φιλοξενεί την πιο πλούσια και σπάνια συλλογή προϊόντων Πληροφορικής στη χώρα. Πάνω από 4.500 αντικείμενα hardware, software και άλλα, «αφηγούνται» τις ιστορίες πίσω από κάθε τεχνολογικό επίτευγμα. Μεταξύ των εκθεμάτων, ο επισκέπτης μπορεί να δει αντίγραφο του πρώτου ποντικιού που ήταν ξύλινο, μια από τις πρώτες touch οθόνες του 1974, σκληρό δίσκο σε μέγεθος ψυγείου, υπολογιστές ορόσημα στην Ιστορία του κλάδου καθώς και μια ρετρό γωνιά με ραδιόφωνο, τηλέφωνο με κυκλικό καντράν και παλιά τηλεόραση με joystick. Οι επισκέπτες, ιδίως όσοι ξεκίνησαν να ασχολούνται με την πληροφορική τις δεκαετίες του ’80 και του ’90, έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά και σε λειτουργία τους υπολογιστές με τους οποίους ξεκίνησαν να ασχολούνται με το χώρο, όπως και συστήματα τα οποία ονειρεύονταν να αποκτήσουν.

Συμπληρώνοντας 10 χρόνια λειτουργίας, το Μουσείο, το οποίο αποτελεί μία ιδέα και δημιούργημα του Γιώργου Τσεκούρα, δεν άλλαξε μόνο τις εγκαταστάσεις του, αλλά αναδιαμόρφωσε τις λειτουργίες του, δίνοντας βαρύτητα στα εκπαιδευτικά προγράμματα και τις εποικοδομητικές συνεργασίες του με άλλους φορείς.

Η γενική είσοδος κοστίζει 4 ευρώ, για σχολικά γκρουπ και φοιτητές 3 ευρώ, ενώ για ανέργους και παιδιά κάτω των 6 ετών η είσοδος είναι δωρεάν. Το Μουσείο λειτουργεί Δευτέρα έως Παρασκευή 10.00-14.00, καθώς και επιλεγμένες Κυριακές, οι οποίες ανακοινώνονται μέσα από την παρουσία του μουσείου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here