Η B&T Composites, με έδρα τη Φλώρινα, συγκαταλέγεται στα 12 καλύτερα εργοστάσια σύνθετων υλικών, με τον τίτλο της κορυφαίας επιχείρησης «Top Shop of the world» για το 2022 στον διαγωνισμό του επιστημονικού περιοδικού «Composites World», που ειδικεύεται στον τομέα των σύνθετων υλικών.

Η εταιρεία από την ακριτική Φλώρινα ανταγωνίζεται επάξια με άλλες επιχειρήσεις του κλάδου, που είναι εγκατεστημένες κυρίως σε μεγάλα παραγωγικά και βιομηχανικά κέντρα των ΗΠΑ και της Ινδίας, όπου η ακαδημαϊκή και βιομηχανική έρευνα βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο.

Κάθε χρόνο, κατασκευαστές και βιομηχανίες σύνθετων υλικών από όλο τον κόσμο ανταποκρίνονται στην πρόσκληση του Composites World να συμμετάσχουν στην έρευνα συγκριτικής αξιολόγησης των επιχειρήσεων, η οποία συλλέγει δεδομένα σχετικά με μετρήσεις, όπως ποσοστό υλικών, χρόνο παράδοσης παραγγελίας, χωρητικότητας των προϊόντων, πωλήσεις ανά εργαζόμενο, βέλτιστες πρακτικές εφοδιαστικής αλυσίδας, ανακύκλωση υλικών, πιστοποιήσεις κ.λπ. Η επικεφαλής του τομέα Επιχειρηματικής Ανάπτυξης της εταιρείας Θωμαΐδα Τιριακίδου ανέφερε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι και «το 2021, η εταιρεία βρισκόταν στην πρώτη δεκάδα των καλύτερων εταιρειών σύνθετων υλικών στον κόσμο, γεγονός που μας ικανοποιεί και μας δίνει δύναμη να προωθήσουμε περαιτέρω τα σχέδια μας».

Όπως σημείωσε, το 2023 θα είναι καθοριστική χρονιά για την εταιρεία αφού «θα ξεκινήσει η υλοποίηση ενός σχεδίου που το μελετούσαμε χρόνια, δηλαδή τη δημιουργία μιας νέας γραμμής παραγωγής, που θα κατασκευάζει δεξαμενές υψηλής πίεσης αποθήκευσης υδρογόνου για κάθε είδους μεταφορικά μέσα, όπως οχήματα σκάφη κ.λπ.».

Να υπενθυμίσουμε ότι ένα από τα πρώτα έργα του IPCEI Hydrogen – Technology, που χρηματοδοτούνται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο από την ΕΕ είναι το «H2CAT TANKS» της B&T Composites, δείχνοντας ότι η εταιρεία δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτα άλλες ανταγωνίστριες που είναι εγκατεστημένες σε Ευρώπη και ΗΠΑ.

Από τις 12 βιομηχανίες με τις κορυφαίες επιδόσεις που κέρδισαν τον χαρακτηρισμό «Top Shops 2022», μία είναι ελληνική, εννέα είναι από τις ΗΠΑ, μία από την Ευρώπη, μία από την Ινδία κι είναι οι παρακάτω:

– B&T Composites (Φλώρινα, Ελλάδα)

– Champion Fiberglass Inc. (Άνοιξη, Τέξας, ΗΠΑ)

– Clear Carbon & Components Inc. (Μπρίστολ, RI, ΗΠΑ)

– Compotech Inc. (Brewer, Maine, ΗΠΑ)

– Creative Composites (Λίσμπερν, Βόρεια Ιρλανδία, Η.Β.)

– GSE Dynamics Inc. (Hauppauge, Νέα Υόρκη, ΗΠΑ)

– Indore Composite Pvt. Ltd. (Βομβάη, Ινδία)

– Middle River Aerostructures Systems (MRAS, Βαλτιμόρη, Md., ΗΠΑ)

– Nammo Composite Solutions LLC (Σολτ Λέικ Σίτι, Γιούτα, ΗΠΑ)

– RE: Build Manufacturing (Tega Cay, SC, ΗΠΑ)

– Shellback Canvas LLC (Palmetto, Fla., ΗΠΑ)

– Zim Sailing (Μπρίστολ, RI, ΗΠΑ)