Οι προοπτικές για επιχειρηματικές συνεργασίες, με αμοιβαία οφέλη, μεταξύ Ελλάδας και Μολβαδίας επισημάνθηκαν σε πρόσφατη εκδήλωση του Εμπορικού και Βιομηχανικoύ Επιμελητήριο Αθηνών και της πρεσβείας της Δημοκρατίας της Μολδαβίας στην Ελλάδα με την υποστήριξη του Enterprise Europe Network (EEN-Hellas 2025).

Όπως αναφέρεται σε σημερινή ανακοίνωση του επιμελητηρίου, η πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου, μεταξύ άλλων, τόνισε: «Σήμερα οι διμερείς σχέσεις της Ελλάδας και της Μολδαβίας βρίσκονται σε άριστο επίπεδο και αναπτύσσονται σταθερά σε όλους τους τομείς. Αναγνωρίζουμε ότι η Μολδαβία καταγράφει τα τελευταία χρόνια θετικό ρυθμό ανάπτυξης, έχει προωθήσει ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις και έχει αναβαθμίσει αισθητά το επιχειρηματικό και επενδυτικό της περιβάλλον. Ιδιαίτερα στον οικονομικό και εμπορικό τομέα, υπάρχουν σημαντικά περιθώρια διεύρυνσης και εμβάθυνσης της συνεργασίας μας σε κλάδους όπως η πράσινη ενέργεια, οι τηλεπικοινωνίες, οι κατασκευές, ο τουρισμός. Σε αυτό το πλαίσιο βλέπουμε να δημιουργούνται νέες προοπτικές και ευκαιρίες για επιχειρηματικές συνεργασίες, με αμοιβαία οφέλη. Από την πλευρά των επίσημων φορέων εξωστρέφειας των δύο χωρών, υπάρχει σαφής βούληση για την ανάδειξη αυτών των ευκαιριών και τη δημιουργία όρων, για την αξιοποίησή τους. Ως ΕΒΕΑ, υποστηρίζουμε ενεργά την προσέγγιση των δύο επιχειρηματικών κοινοτήτων – έχουμε μάλιστα συζητήσει και τη διοργάνωση επιχειρηματικής αποστολής στη Μολδαβία στο επόμενο διάστημα».

Στη συνέχεια, ο πρέσβης της Μολδαβίας στην Ελλάδα Αντρέι Πόποφ σημείωσε ότι, αν και πρόκειται για μια μικρή χώρα, υπάρχουν σημαντικές επιχειρηματικές ευκαιρίες.

Μετά το πέρας της εκδήλωσης ακολούθησε γευσιγνωσία κρασιών από τη Μολδαβία, ενός από τα πιο σημαντικά προϊόντα εξαγωγής της χώρας.