Ξεπέρασαν τα 20 δισ. οι προσφορές για το 5ετές, στην έκδοση που προχώρησε η Αθήνα, την προηγούμενη Τετάρτη. Με την στήριξη διαρκείας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (που ενισχύει τις αγορές κρατικών τίτλων/χρέους χωρών της ευρωζώνης, του ελληνικού συμπεριλαμβανόμενου- στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματος λόγω πανδημίας Covid-19), με την ψήφο εμπιστοσύνης της Fitch, που πρόσφατα αναβάθμισε την αξιολόγηση των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας και με την προσδοκία, πως και ο έτερος αμερικανικός οίκος Moody’s δεν θα παραμείνει φειδωλός στις 21 Μαϊου, οπότε είναι η σειρά του να βαθμολογήσει το outlook της χώρας.

Αγαστή η συνεργασία στο εσωτερικό μέτωπο (οικονομικού επιτελείου- ΟΔΔΗΧ- Μαξίμου) άριστο το κλίμα στις αγορές μεταξύ των funds, primary dealers κ.λ.π fans του ελληνικού χρέους. Σχέση εμπιστοσύνης, που “χτίζεται” τα τελευταία χρόνια, αποδίδοντας αποτέλεσμα σε μία πολύ δύσκολη περίοδο, που η ελληνική πολιτεία στηρίζει παντί τρόπω την επιχειρηματικότητα, την πραγματική οικονομία, καθώς αντλεί πολύτιμη ρευστότητα. Διατηρώντας παράλληλα το λεγόμενο “μαξιλάρι” μ’ ένα απόθεμα, πάνω από τα 30 δισ. , έχοντας αποπληρώσει μάλιστα και το ΔΝΤ (περί τα 3,3 δισ.).

Απόδειξη της σχέσης Αθήνας- αγορών, τα πάνω από 70 δισ ( ! ) που έχουν προσφερθεί στις εκδόσεις του Ιανουαρίου (10ετές), του Μαρτίου (30ετές) και Μαϊου (5ετές). Με την ελληνική πλευρά- προεξάρχοντος του ΟΔΔΗΧ- να κρατά μέσα στο παιχνίδι όλα τα ισχυρά ξένα σπίτια. Συγκεκριμένα, τον Ιανουάριο την ευθύνη της έκδοσης/αναδοχής είχαν Barclays, Deutsche Bank, Citi, Morgan Stanley, Nomura και Eurobank από την ελληνική πλευρά. Τον Μάρτιο, σύμβουλοι ήταν οι Goldman Sachs, J P Morgan, BNP Paribas, HSBC και Εθνική από τα ελληνικά χρώματα. Στην δε τελευταία, Citi, BofA, Barclays, Commerzbank, Morgan Stanley και Societe Generale. Εμφανής η προτεραιότητα του “αμερικανικού παράγοντα” αλλά και ο καταμερισμός σε γερμανικά και γαλλικά επενδυτικά σπίτια.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό των πλ. Συντάγματος και Ομήρου, η χώρα θα μπορούσε να (ξανά)βγει με ακόμη 2 εκδόσεις, μία-πιθανότατα- τον Ιούλιο και δεύτερη τον Σεπτέμβριο/Οκτώβριο “κλειδώνοντας” έναν απόλυτα επιτυχή κύκλο εκδόσεων, για δεύτερο συνεχόμενο έτος συνακόλουθα με την περίφημη ανταλλαγή χρονικών σειρών τον Νοέμβριο του 2017. Με το σύνθετο swap ομολόγων, που είχαν εκδοθεί στο πλαίσιο του PSI, ύψους 25,47 δισ. Ενα project, που έφερε την υπογραφή των Στέλιου Παπαδόπουλου (πλέον στην JP Morgan, δεξί χέρι του Jamie Dimon) και Δημήτρη Τσάκωνα, ο οποίος μετά την αποχώρηση του πρώτου “τρέχει” την καλοκουρδισμένη ομάδα της Ομήρου.

Στο δια ταύτα, η Αθήνα θα μπορούσε να αντλήσει, για φέτος, περισσότερα των 12/14 δισ. που ήταν ο αρχικός σχεδιασμός. Υψος, που θα εξαρτηθεί και από την ενεργοποίηση/ροή κεφαλαίων (επιδοτήσεων/δανείων) από το NextGeneration EU, το πως θα πάει η θερινή/τουριστική περίοδος και το κλίμα στις διεθνείς αγορές.

……………………..

Πηγή: ΧΡΗΜΑ WEEK, 11/05/2021

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here