Άρθρο του κ. Πέτρου Μυλωνά, Head of Southern Europe, LXM

Σε μια πολυαναμενόμενη εξέλιξη, οι Υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συμφώνησαν σε ένα πακέτο ελάφρυνσης του χρέους της Ελλάδας. Η συμφωνία σηματοδοτεί ένα ιστορικό ορόσημο για τη χώρα, τη στιγμή που ετοιμάζεται να ολοκληρώσει το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης τον Αύγουστο. Η συμφωνία ήρθε μετά την εφαρμογή πάνω από 450 μεταρρυθμίσεων, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), και δίνει τέλος σε πάνω από οκτώ χρόνια διεθνών προγραμμάτων διάσωσης, τα οποία περιλάμβαναν την εκταμίευση δανείων ύψους άνω των €240 δις μόνο από επίσημους Ευρωπαίους πιστωτές.

Το πακέτο ελάφρυνσης του χρέους περιλαμβάνει 10ετή παράταση της περιόδου χάριτος κι την επιμήκυνση της μέσης διάρκειας λήξης κατά 10 χρόνια (πληρωμών τόκων και κεφαλαίου) για τα δάνεια ύψους €96.6 δις του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), τα οποία η χώρα έλαβε στο πλαίσιο του δεύτερου προγράμματος διάσωσης, μια τελευταία κι μεγάλη δόση του προγράμματος του ESM ύψους €15 δις, εκ των οποίων €5,5 δις θα χρησιμοποιηθούν για τις ανάγκες εξυπηρέτησης του χρέους και €9.5 δις προκειμένου να φτάσει το ταμειακό αποθεματικό στα €24.1 δις (καλύπτοντας έτσι τις εθνικές χρηματοδοτικές ανάγκες για 22 μήνες). Ενσωματώθηκε επίσης η επιστροφή κερδών που προέρχονται από ομόλογα που κατέχει τόσο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα όσο και άλλες κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης, καθώς και η κατάργηση της επιβολής ορίων στα περιθώρια των step-up επιτοκίων, ως κομμάτι της ενισχυμένης εποπτείας μετά το πρόγραμμα που θα περιλαμβάνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) στη συνεχιζόμενη συμμετοχή στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας. Τα εν λόγω κέρδη των κεντρικών τραπεζών θα μεταφέρονται στην Ελλάδα σε εξαμηνιαία βάση (Δεκέμβριο και Ιούνιο), αρχής γενομένης από το 2018 μέχρι τον Ιούνιο του 2022, ως προϋπόθεση επιπρόσθετων μεταρρυθμίσεων.

Κατά την άποψη μας, η 10ετής αναβολή πληρωμών τόκων και κεφαλαίου των δανείων του EFSF αποτελεί ένα βήμα προς την εξασφάλιση της μεσοπρόθεσμης βιωσιμότητας του χρέους. Ταυτόχρονα, οι δεσμεύσεις του Eurogroup για επανεξέταση της ανάγκης περαιτέρω ελάφρυνσης του χρέους στο τέλος της περιόδου χάριτος του EFSF το 2032 (εξασφαλίζοντας έτσι ότι οι ακαθάριστες ανάγκες χρηματοδότησης παραμένουν μεταξύ 15-20% του ΑΕΠ) στέλνουν ισχυρό μήνυμα στην επενδυτική κοινότητα. Επιπλέον, επιτρέπουν ενδεχομένως στο ΔΝΤ να προβεί σε μια ευνοϊκή αξιολόγηση της μεσοπρόθεσμης ελάφρυνσης του χρέους στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης και πολυαναμενόμενης έκθεσης του Άρθρου 4.

Η αγορά, έχοντας αφομοιώσει τις λεπτομέρειες της συμφωνίας, θα πρέπει να δει την Ελλάδα πιο θετικά. Το σημαντικό ταμειακό αποθεματικό, το οποίο καλύπτει της χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας (πιθανώς ακόμα και μέχρι το τέλος του 2020), σε συνδυασμό με ένα πλαίσιο για την εξασφάλιση υγιούς δημοσιονομικής πολιτικής μεσοπρόθεσμα, θα ενισχύσει κατά τη γνώμη μας την εμπιστοσύνη των επενδυτών. Επιπλέον, είναι εμφανές ότι οι πιθανοί πολιτικοί κίνδυνοι που σχετίζονται με τον εκλογικό κύκλο περιορίζονται από τη δημοσιονομική και υπό όρους παρακολούθηση από τους επίσημους πιστωτές.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here