Συνεχώς υψηλότερη θέση στη λίστα των πιο ελκυστικών προορισμών για τους ψηφιακούς νομάδες αποκτά η Ελλάδα, σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας Remote.

Ειδικότερα, η περίπτωση της Ελλάδας είναι ιδιάζουσα, καθώς οι ενδιαφερόμενοι βλέπουν τη χώρα ως ένα ελκυστικό προορισμό από πλευράς φυσικού τοπίου, ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, αλλά εντοπίζουν μειονεκτήματα σε άλλα πεδία, όπως το κόστος ζωής, και τα κίνητρα για την εξ αποστάσεως εργασία.

Στην αξιολόγηση της εταιρείας Remote, που αναδεικνύει τις 100 πόλεις του κόσμου που προτιμούν οι digital nomads για εγκατάσταση, η Αθήνα κατατάσσεται στην 63η θέση της γενικής κατάταξης. Όταν η αξιολόγηση γίνεται μόνο με κριτήριο ποια πόλη θεωρούν οι ψηφιακοί νομάδες από πλευράς πολιτισμού, ιστορίας και φυσικού τοπίου, δηλαδή με λαμβάνοντας υπόψιν τον παράγοντα της εκλυστικότητας και μόνο, η Αθήνα μπαίνει στο top 10 και συγκεκριμένα στην 6η θέση.

Όταν, ωστόσο, πέρα από την ελκυστικότητα, τίθενται και άλλοι παράγοντες για την αξιολόγηση, όπως το κόστος ζωής, οι ψηφιακές υποδομές, τα κίνητρα για εξ αποστάσεως εργαζόμενους και η ποιότητα ζωής, η Αθήνα πέφτει στην 63η θέση της γενικής κατάταξης ανάμεσα σε 100 πόλεις του πλανήτη.

Την πρώτη θέση στη γενική κατάταξη με τις 100 πιο ελκυστικές πόλεις στον κόσμο για τους digital nomads καταλαμβάνει το Τορόντο, ενώ στη δεύτερη βρίσκεται η Μαδρίτη.

Τρίτος πιο δημοφιλής προορισμός για digital nomads είναι το Όκλαντ στη Νέα Ζηλανδία, με την πορτογαλική Μαδέιρα να βρίσκεται στην τέταρτη και το Ελσίνκι στη Φιλανδία στην πέμπτη. Εντυπωσιακή είναι η κατάταξη του παγωμένου Αρχιπελάγους Σβάλμπαρντ στον Αρκτικό Ωκεανό, που κατατάσσεται στην 6η θέση της παγκόσμιας κατάταξης.

Συνολικά, η Ευρώπη έχει σημαντική εκπροσώπηση στο top 10 αφού, εκτός από τις παραπάνω πόλεις, τις πρώτες δέκα θέσεις συμπληρώνουν το Βερολίνο στην 7η θέση της παγκόσμιας κατάταξης και το Δουβλίνο στην 9η.

Πολύ χαμηλά στην παγκόσμια λίστα βρίσκονται προορισμοί, όπως το Λονδίνο (78η θέση σε 100 προορισμούς), ενώ άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, που σκοράρουν άσχημα στην κατάταξη, είναι η Βουδαπέστη (79η), η Μπρατισλάβα (87η) και η Βαρσοβία (93η).

Πηγή: ΣΕΠΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here