Σήμα στις κυβερνήσεις και τις αγορές ότι ποντάρει στην ανάπτυξη και όχι στη συγκράτηση του πληθωρισμού έδωσε σήμερα η ΕΚΤ. Με τις ανακοινώσεις ουσιαστικά ξεκαθάρισε ότι μπορεί ακόμα και να μειώσει τα επιτόκια για όσο χρειαστεί και επίσης ότι θα αυξήσει τις αγορές ομολόγων, μέχρι το τέλος του έτους.

Αυτή η «απειλή» για περαιτέρω μειώσεις επιτοκίων δεν έχει να κάνει μόνο με τις κατηγορίες των δανείων στα οποία μπορεί παρέμβει η ΕΚΤ, αλλά προφανώς με την διάθεσή της να επικοινωνήσει στις τράπεζες την ανάγκη να δώσουν δάνεια και να διευκολύνουν την ανάπτυξη…

«Για να στηρίξει τον συμμετρικό στόχο του για πληθωρισμό 2% και σύμφωνα με τη στρατηγική νομισματικής πολιτικής του, το Διοικητικό Συμβούλιο αναμένει ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ θα παραμείνουν στα σημερινά τους ή σε χαμηλότερα επίπεδα έως ότου διαπιστώσει ότι ο πληθωρισμός φθάνει το 2% …μεσοπρόθεσμα».

Ειδικότερα, υποστηρίζοντας τον συμμετρικό στόχο για ρυθμό πληθωρισμού 2% μεσοπρόθεσμα (έναντι του δόγματος για κάτω του 2%, αλλά πλησίον του 2%), αναφέρεται ότι, «το ΔΣ περιμένει τα βασικά επιτόκια να παραμένουν στα υφιστάμενα ή σε χαμηλότερα επίπεδα μέχρι να δει τον πληθωρισμό να φτάνει το 2% και μέχρι να κρίνει ότι η πρόοδος που έχει επιτευχθεί στον υποκείμενο πληθωρισμό είναι αρκετά μεγάλη για να είναι συμβατή με τον πληθωρισμό να σταθεροποιείται στο 2% μεσοπρόθεσμα.

Αυτό μπορεί να συνεπάγεται μια μεταβατική περίοδο όπου ο πληθωρισμός είναι μετρίως πάνω από τον στόχο προσθέτει η ΕΚΤ. Με άλλα λόγια δίνει μεγαλύτερο περιθώριο χρόνου στη χαλαρή πολιτική των χαμηλών επιτοκίων, υπολογίζοντας το στόχο για 2%.

Ταυτόχρονα τονίζει ότι οι αγορές των ομολόγων στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματος για την πανδημία (PEPP) αναμένεται να συνεχιστούν με ρυθμό «σημαντικό υψηλότερο από ότι τους πρώτους μήνες του έτους», στέλνοντας νέο σήμα στις αγορές ότι η πρόσφατη άνοδος του πληθωρισμού δεν θα επηρεάσει την κατεύθυνση της χαλαρής νομισματικής πολιτικής.

Πρόγραμμα αγορών περιουσιακών στοιχείων APP

Η ΕΚΤ θυμίζει ότι έχει κι άλλα εργαλεία. Όπως αναφέρει, η διενέργεια καθαρών αγορών στο πλαίσιο του προγράμματος APP θα συνεχιστεί με ύψος 20 δις ευρώ μηνιαίως. Το Διοικητικό Συμβούλιο εξακολουθεί να αναμένει ότι οι μηνιαίες καθαρές αγορές στοιχείων ενεργητικού στο πλαίσιο του προγράμματος APP θα διενεργούνται για όσο χρονικό διάστημα κρίνεται αναγκαίο προκειμένου να ενισχυθεί η  επίδραση των επιτοκίων πολιτικής του, και ότι θα λήξουν λίγο πριν αρχίσει να αυξάνει τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ.

Νίκος Κωτσικόπουλος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here