του Αλέξανδρου Μπρέγιαννη, CEO, NOVA ICT

Στη NOVA πιστεύουμε πως σε μια έξυπνη πόλη η τεχνολογία πρωταγωνιστεί ως το εργαλείο εκείνο μέσω του οποίου επιτυγχάνουμε καλύτερη παροχή υπηρεσιών και βελτιώνουμε την καθημερινότητα του πολίτη. 

Με σκοπό την αντιμετώπιση των σύγχρονων αστικών προκλήσεων, στη NOVA επενδύουμε συστηματικά στην ανάπτυξη των τεχνολογιών πληροφοριών και επικοινωνιών (ICT). Μέσω προηγμένων δικτύων (5G, NBIoT, fiber κ.ά.) διαθέτουμε μια νέα, ολοκληρωμένη σειρά ψηφιακών υπηρεσιών για την καλύτερη διαχείριση της κυκλοφορίας, των μεταφορών και της ενέργειας, όπως και υπηρεσίες κοινής ωφέλειας για την ύδρευση, τη διαχείριση απορριμμάτων, την αναβάθμιση των συστημάτων πληροφοριών σχολείων, νοσοκομείων και άλλων κοινοτικών υπηρεσιών. 

Η νέα σειρά ψηφιακών λύσεων της NOVA περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, συστήματα Έξυπνης Διαχείρισης των Υδάτων (Smart Water Management), για την καλύτερη διαχείριση των υδάτινων πόρων των πόλεων, Έξυπνης Στάθμευσης (Smart Parking), όπου μέσα από τη χρήση του προηγμένου δικτύου της NOVA διευκολύνεται η εξεύρεση ελεύθερων θέσεων στάθμευσης από τους οδηγούς, καθώς και Ενεργειακής Διαχείρισης Κτηρίων (Buildings Energy Management), για τη βελτίωση του σχεδιασμού και τη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης. Η ευρεία γκάμα ψηφιακών εφαρμογών και υπηρεσιών που έχει δημιουργηθεί περιλαμβάνει ακόμα έξυπνες λύσεις για την υγεία (e-health), την κινητικότητα (smart mobility), τον ψηφιακό πολιτισμό, αλλά και την πολιτική προστασία, που αποτελούν βασικούς στρατηγικούς άξονες δραστηριότητας της NOVA. 

Ένα από τα πιο αντιπροσωπευτικά μας έργα είναι αυτό της Έγκαιρης Προειδοποίησης Πλημμυρών στον Δήμο Αμαρουσίου. Πρόκειται για ένα καινοτόμο δίκτυο στρατηγικά τοποθετημένων αισθητήρων σε αγωγούς αποχέτευσης που επιτρέπουν την παρακολούθηση της στάθμης και της ταχύτητας ύδατος σε πραγματικό χρόνο. Μέσω του εκθετικού δικτύου επικοινωνιών της NOVA και με τη χρήση εξειδικευμένης πλατφόρμας, τα big data analytics και οι έξυπνοι αλγόριθμοι μας επιτρέπουν να προβλέψουμε πλημμυρικά φαινόμενα και να τα αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά. 

Στον τομέα της υγείας, ένα ιδιαίτερα σημαντικό για εμάς έργο είναι αυτό που ολοκληρώσαμε στις Mικρές Κυκλάδες, όπου με τη χρήση drones και δικτύων 4G+/5G μεταφέραμε υγειονομικό υλικό από τη Νάξο στα περιφερειακά ιατρεία που διαθέτουν τα μικρότερα νησιά της περιοχής (Σχοινούσα, Ηρακλειά, Κουφονήσι), παρείχαμε γρήγορη εξυπηρέτηση σε επείγουσες καταστάσεις και διευκόλυνση στη φαρμακευτική κάλυψη απομακρυσμένων περιοχών. Πρόκειται για ένα εξαιρετικά καινοτόμο έργο, που αναμένεται να επεκταθεί άμεσα και σε άλλες περιοχές. 

Τέλος, πρόσφατα, ξεκινήσαμε ένα νέο project στον τομέα του ψηφιακού πολιτισμού. Στην πόλη της Σαλαμίνας, δημιουργούμε με τη χρήση τεχνολογιών 5G και ΑR/VR ένα ψηφιακό θεματικό πάρκο με digital εκθέματα που θα αναπαράγουν ιστορικά γεγονότα, ενώ θα δημιουργηθεί και σχετικός διαδικτυακός κόμβος για την προώθηση του πάρκου στο κοινό (virtual tour).

Από το περιοδικό ΧΡΗΜΑ (αφιέρωμα Έξυπνες πόλεις: Αποτελούν μονόδρομο και όχι τεχνολογικό “trend”/ Γιάννης Λεοντάρης)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here