Γράφει η «ξενοδόχος»  

Περαιτέρω άνοδος αναμένεται το 2020 στην αγορά β’ κατοικίας στην Ελλάδα με την άνοδο του τουρισμού αλλά και τις βραχυπρόθεσμες τουριστικές μισθώσεις να συνεχίζουν να οδηγούν και φέτος την αγορά.

Τα στοιχεία αναφέρει στην τελευταία έρευνα για την αγορά παραθεριστικής κατοικίας στη χώρα μας η εταιρεία συμβούλων Algean Property, η οποία εκτιμά ότι με τη συμβολή του τουρισμού, ο κλάδος έχει γίνει από τους πλέον δυναμικούς της εγχώριας κτηματαγοράς, ενώ η σταδιακή σταθεροποίηση και ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας αποτελεί εγγύηση για την περαιτέρω ανάπτυξη του κλάδου.

Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η εταιρεία, το ενδιαφέρον των ξένων έχει επεκταθεί πλέον και σε περιοχές, πιο ‘’εναλλακτικές’’, πέραν φυσικά των νησιών που παραδοσιακά συγκεντρώνουν τη μεγαλύτερη ζήτηση όπως είναι στις Κυκλάδες, η Μύκονος, η Σαντορίνη και η Πάρος.

Όπως επισημαίνεται στη μελέτη, πλέον σημαντικό μερίδιο από την πίτα απορροφούν και άλλοι προορισμοί ανά την Ελλάδα, που προσφέρουν πλέον ικανοποιητικές αποδόσεις σε αγοραστές όπως η Κέρκυρα, η Ρόδος, η Χαλκιδική και η Κρήτη, ενώ λόγω των υψηλών επιδόσεων του ελληνικού τουρισμού ανεβαίνουν πλέον και πιο εναλλακτικοί προορισμοί στην Πελοπόννησο (Μεσσηνία), τα Δωδεκάνησα (Κώς, Σύμη) και το Ιόνιο (Λευκάδα, Ζάκυνθος).

Οι αποδόσεις της β’ κατοικίας σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς παρέμειναν σε ικανοποιητικά επίπεδα  το 2019  και μάλιστα ήταν σαφώς πιο ανταγωνιστικές σε σχέση με άλλους προορισμούς της Μεσογείου. Μύκονος, Πάρος και Σαντορίνη βρίσκονται στο τοπ των προορισμών της Μεσογείου για τρίτη συνεχόμενη χρονιά το 2019, με ακαθάριστες αποδόσεις που φθάνουν το 8,2%, 6,5% και 6,3%, σύμφωνα  με τα στοιχεία της Algean.

  • Επιπλέον, και άλλοι προορισμοί όπως η Σκιάθος (6%), το Πόρτο Χέλι (5,1%), η Ρόδος, η Χαλκιδική και τα Χανιά (4,8%) βρίσκονται επίσης στο τοπ 10 επιβεβαιώνοντας την δυναμική της αγοράς β’ κατοικίας σε γνωστούς τουριστικούς προορισμούς, μπροστά από άλλους πολύ δημοφιλείς προορισμούς της Μεσογείου όπως η Μαρμπέγια, (4,3%), η Νίκαια (4,2%) και το Σαιν Τροπέ (3,9%). 
  • Όσον αφορά την αύξηση των απευθείας ξένων επενδύσεων σε ακίνητα στην Ελλάδα, με βάση τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, έφθασαν το 1,13 δισ. ευρώ το 2018 με άνοδο 172,1% έναντι του 2017 (415 εκατ. ευρώ).

Με βάση τα νούμερα που παραθέτει η ανάλυση της Algean, για το 2019, με βάση τα στοιχεία του πρώτου εξαμήνου της ΤτΕ, το αντίστοιχο νούμερο είναι στα 737 εκατ. ευρώ (+94,6%), ενώ η εκτίμηση για το σύνολο του έτους  από την εταιρεία κυμαίνεται στα πέριξ των 2 δισ. ευρώ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here