Γράφει η «ξενοδόχος»

Είδος …πολυτελείας φαίνεται ότι θεωρούν οι Ελληνες, τη δεδομένη στιγμή, την αγορά ενός χειμερινού εξοχικού, ενώ μικρότερο είναι και το μερίδιο των ξένων που αναζητούν να αγοράσουν εξοχικά σε χειμερινά θέρετρα στην Ελλάδα σε σύγκριση με άλλες κατηγορίας του εγχώριου real estate.

«Η αβεβαιότητα για το άμεσο μέλλον λόγω COVID, η αδυναμία πρόσβασης σε φτηνή τραπεζική χρηματοδότηση και η αύξηση της φορολογίας σε συνδυασμό με την συρρίκνωση του διαθέσιμου εισοδήματος συνεχίζουν να κατατάσσουν την απόκτηση εξοχικών ακινήτων μία πλήρως …εκτός ατζέντας επιλογή για την πλειοψηφία των Ελλήνων. Γι’ αυτό και η πλειοψηφία των αγοραστών προέρχεται από το εξωτερικό, ενώ ένα πολύ μικρό κομμάτι, συνεχώς μειούμενο, αφορά στην απόκτηση χρυσής visa», αναφέρει η γνωστή εταιρεία συμβούλων ακινήτων Geoaxis στο τελευταίο Παρατηρητήριο Αξιών για τις χειμερινές εξοχικές κατοικίες (δ’ τρίμηνο 2020).

H εταιρεία καταγράφει τις τάσεις της αγοράς σε τέσσερις βασικές περιοχές ενδιαφέροντος, Αράχωβα, Τρίκαλα Κορινθίας, Καρπενήσι και Αγιο Αθανάσιο σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι αλλά και σε σχέση με τις συνθήκες πρίν από μία δωδεκαετία, πρίν τη διεθνή οικονομική κρίση, το 2008. υνολικά στις περιοχές υπό εξέταση, παρατηρείται πτώση των τιμών κατά -3% σε σύγκριση με το 2019, ενώ έναντι του 2008 οι τιμές έχουν υποχωρήσει στο ήμισυ, κατά –52%.

Συνολικά, η παγκόσμια οικονομική κρίση 2008-2017 έπληξε εντονότερα την αγορά χειμερινών εξοχικών κατοικιών από κάθε άλλη κατηγορία ακινήτων.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως ενώ οι τιμές έχουν μειωθεί στο μισό σε σχέση με την αρχή της κρίσης (2008) και χιλιάδες σπίτια παραμένουν αδιάθετα, η ζήτηση εξακολουθεί και καταγράφεται έως εξαιρετικά ήπια.

Παρά την αύξηση στις τιμές τα τελευταία δύο χρόνια (2018, 2019), αρκετοί κατασκευαστές που επένδυσαν δανειζόμενοι στο παρελθόν, στην ανέγερση πολυτελών κατοικιών με συνολικό κόστος κατασκευής και αγοράς γης πάνω από 1.500 ευρώ/ τμ εξακολουθούν να βρίσκονται πλήρως εγκλωβισμένοι αφού ούτε η πώληση κάτω από το κόστος δείχνει να ενεργοποιεί την ζήτηση.

Χαρακτηριστική είναι η εικόνα στο Λιβάδι της Αράχωβας όπου μετά το κατασκευαστικό ‘αμόκ’ -σε σημείο που μεζονέτες κτίστηκαν σχεδόν και μέσα στην λίμνη- δεκάδες συγκροτήματα παραμένουν ολοκληρωμένα δίχως καμία προοπτική άμεσης διάθεσης.

Οι τιμές

Ως προς τις τιμές, μεταξύ του τετάρτου τριμήνου 2020 και τετάρτου τριμήνου 2019 καταγράφεται αύξηση των τιμών πώλησης χειμερινών εξοχικών κατοικιών για την Αράχωβα της τάξεως του 13% και μείωση για τον Αγ. Αθανάσιο,  Καρπενήσι και Τρίκαλα μέσης τάξης του 8%.

Αναλυτικότερα, στην Αράχωβα από 1.425 ευρώ/τμ το 2019 η ζητούμενη τιμή κυμαίνεται σήμερα στα 1.615 ευρώ/τμ, στα Τρίκαλα Κορινθίας από 1.254 ευρώ/τμ  στα 1.112 ευρώ (-11,3%), στον Άγιο Αθανάσιο Πέλλας σημειώθηκε πτώση 10% στα 1.114 ευρώ/τμ και στο Καρπενήσι, μικρότερη πτώση κατά 3,8% στα 1.275 ευρώ/τμ.

Σημειωτέον ότι για λόγους συγκρισιμότητας, η ανάλυση βασίστηκε αποκλειστικά σε ζητούμενες τιμές πώλησης νέων σε ηλικία (έως και 15ετίας) μονοκατοικιών – μεζονετών, απολύτως τυπικών προδιαγραφών κατασκευής, δίχως ιδιαίτερα πλεονεκτήματα κατασκευής ή παροχών και εντός τυπικών θέσεων των υπό μελέτη περιοχών.

  • «Mετά από δύο χρόνια ανόδου σημειώνεται σαφής καθοδική πορεία στις αξίες χειμερινής εξοχικής κατοικίας στα πλέον δημοφιλή τουριστικά θέρετρα στη χώρα μας, πλην της Αράχωβας. Ο COVID-19 επηρεάζει αρνητικά τις πιο ρηχές και αδύναμες αγορές ενώ η Αράχωβα δείχνει προς το παρόν να αντιστέκεται, κυρίως λόγω της γειτνίασης με την Αθήνα», αναφέρεται στην ανάλυση.

Η έρευνα αγοράς πραγματοποιήθηκε με συλλογή στοιχείων μέσω αγγελιών που δημοσιεύθηκαν σε εφημερίδες και στο διαδίκτυο για τις τέσσερις πιο γνωστές αγορές χειμερινών εξοχικών κατοικιών στη χώρα μας.

Μεταξύ του 2020 και 2008 καταγράφεται πολύ μεγάλη μείωση των ζητούμενων τιμών πώλησης χειμερινών εξοχικών κατοικιών.

Τη μεγαλύτερη μείωση παρουσιάζει ο Άγιος Αθανάσιος όπου από 3.301 ευρώ/τμ το 2008 η αξία κυμαίνεται σήμερα στα 1.114 ευρώ/τμ (-66%) και ακολουθούν, τα Τρίκαλα Κορινθίας με πτώση –51% από τα 2.250 ευρώ/τμ του 2008, η Αράχωβα με μείωση 46% από τα 3.000 ευρώ/τμ προ δωδεκαετίας και τέλος το Καρπενήσι με μία μείωση -45% έναντι των 2.308 ευρώ/τμ.

  •   «Τα παραπάνω αποτελέσματα αποτυπώνουν με εύλογο τρόπο την υπερεκτίμηση του Αγίου Αθανασίου αλλά και της Αράχωβας (κυρίως Λιβαδιού) κατά το τέλος της εποχής της υπέρμετρης οικονομικής ευφορίας του 2008. Στον αντίποδα, το Καρπενήσι, αναπτυσσόμενο πιο ήπια κατά την περίοδο προ του 2008, φαίνεται να καταγράφει αναλογικά πιο ελεγχόμενη πτώση», αναφέρει η έρευνα.

 

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here