Γράφει η «ξενοδόχος»

Απαντήσεις σε κρίσιμα ερωτήματα για τον ελληνικό τουρισμό φέτος έδωσε ο Χάρης Θεοχάρης χθές το βράδυ με θέα το Ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο, με αφορμή το άνοιγμα του ελληνικού τουρισμού από σήμερα.

Στην ερώτηση για το αν υπάρχει κάποια εκτίμηση για το πού θα κινηθούν τα τουριστικά έσοδα φέτος, ο υπουργός Τουρισμού τόνισε με έμφαση ότι

 • «όπως και πέρυσι, θα πρέπει να σταθούμε  στην ποιότητα του ‘brand’ της χώρας μας. Είναι η παρακαταθήκη μας για την ανάκαμψη για τα επόμενα χρόνια. Και όσο ακόμη το αποτύπωμα της πανδημίας είναι ισχυρό στην καθημερινότητά μας, στον τρόπο με τον οποίο συμπεριφερόμαστε και δεν έχουμε αφήσει πίσω μας τις δυσκολίες αυτές, δεν νομίζω ότι είναι παραγωγικό να εστιάσουμε σε αριθμητικούς στόχους».

Σε ερώτηση για τα εμβόλια και τα πιστοποιητικά  από τρίτες χώρες, ο υπουργός επεσήμανε ότι

 • «έχουμε συγκεκριμένη στάση, φέτος ειδικά, τρίτα εμβόλια όπως το Σπούτνικ, όπως τα Κινέζικα, να τα αποδεχθούμε διότι επηρεάζουν άμεσες αγορές, εξαιρετικά σημαντικές για τη χώρα μας».

Ερωτώμενος για τον εσωτερικό τουρισμό, ο κ. Θεοχάρης  απάντησε ότι

 • «είναι ένας τομέας που πρέπει να στηριχτεί διότι έχει δεινοπαθήσει όλα αυτά τα χρόνια. Το Πρόγραμμα ‘Τουρισμός Για Όλους’ ήδη έχει ξεκινήσει ξανά. Ενημερώσαμε τους δικαιούχους που δεν το αξιοποίησαν πέρσι ώστε να το αξιοποιήσουν φέτος και να ενεργοποιήσουν τα κουπόνια τους. Θα ξανανοίξουμε τις αιτήσεις ώστε να μη χαθεί ούτε ένα ευρώ».

Για την στάση της Μεγάλης Βρετανίας και την κατάταξη της Ελλάδας στην πορτοκαλί και όχι την πράσινη λίστα όπως η Πορτογαλία, σημείωσε ότι

 • «στο Λονδίνο που βρέθηκα έκανα ουσιαστικές συζητήσεις με εκπροσώπους των Υπουργείων Μεταφορών και Εξωτερικών. Και διαπίστωσα μια θέληση από τη μεριά τους να επανεξετάσουμε όλα τα δεδομένα που θα μπορούσαν να επιτρέψουν μι καλύτερη και ευνοϊκότερη κατηγοριοποίηση της χώρας μας».

Σε ερώτηση για τον οδικό τουρισμό και τις πύλες εισόδου στη Βόρεια Ελλάδα, ανακοίνωσε ότι

 • «ανοίγει αύριο ο σταθμός των Ευζώνων  για τη Βόρεια Μακεδονία αλλά και το Ορμένιο πιο ανατολικά, για τη Βουλγαρία, ώστε να μοιραστεί η κίνηση στις πύλες εισόδου. Θα δουλέψουμε εντατικά με την Πολιτική Προστασία στο βαθμό που μπορούμε ώστε και στο επόμενο διάστημα να ανοίξουμε και άλλες πύλες εισόδου».

Στο ερώτημα για τα πρωτόκολλα και ιδιαίτερα την κριτική που ασκείται τώρα από την αγορά των συνεδρίων/ εκδηλώσεων για καθυστερήσεις στις σχετικές ανακοινώσεις, με αποτέλεσμα να χάνονται πολύτιμες  διανυκτερεύσεις για τους τζίρους στα αστικά ξενοδοχεία π.χ. της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, το υπουργείο Τουρισμού, σύμφωνα με τον κ. Θεοχάρη, έχει υποβάλει τις σχετικές προτάσεις στην Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων.

 • «Ωστόσο υπάρχουν κάποια ζητήματα τα οποία πρέπει να ξαναδούμε και αναμένουμε τις σχετικές αποφάσεις της Επιτροπής».

Η επανεκκίνηση του ελληνικού τουρισμού για το 2021 ανακοινώθηκε επίσημε με τον συμβολικό τίτλο «Ανοίγουμε Πανιά».

«Ανοίγουμε με ένα σχέδιο προστασίας της υγειονομικής ασφάλειας όλων όσοι εμπλέκονται στην παροχή τουριστικών υπηρεσιών, ολοκληρωμένο, τεχνολογικά προηγμένο και δοκιμασμένο. Υψώνουμε τείχος ασφαλείας με πέντε διαφορετικές ζώνες άμυνας, τις οποίες έχουμε παρουσιάσει εκτενώς αλλά και βελτιώνουμε, σε επιμέρους λεπτομέρειες, διαρκώς».

Στη συνέχεια ανέφερε αναλυτικά τις πέντε διαφορετικές ζώνες άμυνας, οι οποίες είναι:

 1. Πρωτόκολλο εισόδου στην χώρα:
 • Συμπλήρωση του PLF μία ημέρα πριν την αναχώρηση
 • Πιστοποιητικό εμβολιασμού
 • PCR test έως και 72 ώρες πριν
 • Πιστοποιητικό ανάρρωσης
 • Ενεργοποίηση του Green Pass από 01/06
 1. Λειτουργία Συστήματος Στοχευμένης Δειγματοληψίας, στηριζόμενο στο EVA, με rapid test.
 2. Πλέγμα ξενοδοχείων καραντίνας σε 35 σημεία της επικράτειας επί τη βάση των πυλών εισόδου και των κρουσμάτων του 2020.
 3. Εφαρμογή των νέων πρωτοκόλλων δραστηριοτήτων στον τουρισμό. 
 4. Επιτάχυνση των εμβολιασμών στην επικράτεια, ώστε να αναπτυχθεί ένα τείχος προστασίας του γενικού πληθυσμού και των εργαζομένων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here