Δημήτρης Μαλλάς

Στα χρόνια της οικονομικής κρίσης, από τις ατάκες που ακούγονται πιο συχνά στους επιχειρηματικούς κύκλους είναι ότι είναι απαραίτητη η ενίσχυση των ελληνικών εξαγωγών. Κάτι απολύτως σωστό δεδομένης της καθοδικής πτώσης της εσωτερικής κατανάλωσης. Μόνο που οι περισσότεροι όταν αναφέρονται σε εξαγωγές υπονοούν ότι θα πρέπει να πουλάμε στο εξωτερικό προϊόντα κυρίως από τον αγροδιατροφικό τομέα ή από αντίστοιχους κλάδους. Όμως, εξαγωγές μπορούν να πάρουν και άλλη μορφή, ήτοι αυτοί της επέκτασης των δραστηριοτήτων μίας ελληνικής εταιρείας στο εξωτερικό. Και είναι αξιοσημείωτο ότι ένας κλάδος που προσπαθεί να επεκταθεί εκτός των ελληνικών συνόρων είναι από αυτούς που πολλοί δεν περιμένουν: αυτός της πληροφορικής!

Χθες, θα έλεγα ότι πέρασε στα ψιλά μία ανακοίνωση του ομίλου ΟΤΕ και της Unisystems (σ.σ. εταιρεία του ομίλου Quest Holdings) ότι η ένωση των δύο εταιρειών κέρδισε δύο συμβάσεις για έργα πληροφορικής, συνολικού ύψους 25 εκατ. ευρώ, από τον Οργανισμό Συνεργασίας των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ACER). Το ποσό μπορεί να μην φαντάζει υψηλό, όμως, αυτό που πρέπει να προσέξουμε είναι πως δεν είναι η πρώτη φορά που ελληνικές εταιρείες πληροφορικής αναλαμβάνουν έργα για λογαριασμό ευρωπαϊκών οργανισμών. Και γενικότερα αυτό είναι κάτι που δεν του έχουμε δώσει ιδιαίτερη σημασία.

Για παράδειγμα, η Intrasoft International είναι από τους βασικούς «παίκτες» όσον αφορά την ανάληψη έργων πληροφορικής στην Ευρωπαϊκή Ένωση με ισχυρή παρουσία στις Βρυξέλλες αλλά και στη Μέση Ανατολή, ενώ έργα έχουν γίνει και στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Ασία αλλά και στην Αυστραλία. Το 40% των εσόδων της Unisystems έχει φθάσει να προέρχεται από τις ευρωπαϊκές δραστηριότητες της και το ποσοστό αυτό αυξάνεται διαρκώς. Ισχυρή παρουσία εκτός Ελλάδος έχει και η Intracom Telecom, ενώ η Profile Software έχει αγοράσει εταιρεία στη Γαλλία και επεκτείνεται διαρκώς στο εξωτερικό τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Ασία. Ισχυρή παρουσία εκτός των ελληνικών έχει και η Real Consulting, από τις μεγαλύτερες εταιρείες πληροφορικής. Στο Microsoft Inspire, την μεγαλύτερη παγκοσμίως εκδήλωση του αμερικανικού κολοσσού που πραγματοποιείται αυτή την περίοδο στο Λας Βέγκας, δηλώνουν παρών η Space Hellas και η Interworks. Entersoft και SoftOne έχουν σημαντικά μερίδια αγοράς σε χώρες των Βαλκανίων και επεκτείνονται στην ανατολική Ευρώπη. Η Printec και η Mellon είναι επίσης αρκετά δυναμικές στην περιοχή της ανατολικής Ευρώπης όσον αφορά τα χρηματοπιστωτικά συστήματα. Η Upstream έχει παρουσία σε ολόκληρο τον κόσμο και είναι από τις πλέον δυναμικές στο χώρο των λύσεων για mobile πλατφόρμες. Αρκετές εταιρείες που ξεκίνησαν ως startups από την Ελλάδα, όπως η workable, έχουν πλέον ισχυρή διεθνή παρουσία και έχουν βρεθεί στο στόχαστρο εξαγοράς από μεγάλους διεθνείς «παίκτες». Και είναι βέβαιο ότι μου διαφεύγουν και αρκετές ακόμη ελληνικές εταιρείες από το χώρο της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών που έχουν καταφέρει ένα πολύ σημαντικό κομμάτι του κύκλου εργασιών τους να προέρχεται εκτός των ελληνικών συνόρων.

Για όσους δεν γνωρίζουν τον χώρο των ψηφιακών τεχνολογιών, ενδεχομένως να μοιάζει περίεργο που οι ξένοι εμπιστεύονται ελληνικές εταιρείες τεχνολογίας. Όμως, η πραγματικότητα είναι ότι τις εμπιστεύονται. Ενδεχομένως, γιατί προσφέρουν καινοτόμες λύσεις σε λογικές τιμές, όπως επίσης επειδή το επίπεδο του ανθρώπινου δυναμικού είναι πολύ υψηλό. Οι Έλληνες μηχανικοί είναι από τους καλύτερους όσον αφορά το να βρίσκουν λύσεις σε προβλήματα όπου κάποιος πρέπει να σκεφθεί λίγο out of the box και να προσαρμοστεί σε συγκεκριμένες ανάγκες του πελάτη.

Βέβαια, από την άλλη πλευρά δεν μπορεί να πει κανείς ότι η Ελλάδα είναι μία παγκόσμια τεχνολογική δύναμη. Απέχουμε πολύ και ενδεχομένως ένας λόγος να είναι γιατί δεν έχει γίνει πλήρως κατανοητό ότι υπάρχουν πραγματικές δυνατότητες για εξαγωγές …πληροφορικής. Μήπως, όμως, είναι κάτι που θα πρέπει οι αρμόδιοι να δουν λίγο πιο προσεκτικά. Δεν είναι ανάγκη να πουλάμε μόνο τουριστικά πακέτα, αγροδιατροφικά προϊόντα και το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι σε εξαιρετικά σημαντική γεωγραφική θέση για τα παγκόσμια συστήματα μεταφορών. Ίσως, θα πρέπει να βάλουμε και τις ψηφιακές τεχνολογίες μέσα στο συγκεκριμένο δείγμα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ