Δημήτρης Μαλλάς

 

Σε κάθε ομιλία του, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης κάνει λόγο για την ανάγκη για την απλούστευση των διαδικασιών προκειμένου να βελτιωθεί η καθημερινότητα του πολίτη. Και φυσικά δεν υπάρχει κανείς που να διαφωνεί ότι αυτό είναι κάτι που πρέπει να γίνει. Όμως, είναι μερικές φορές που έρχεται κανείς αντιμέτωπος με τα παράδοξα της ελληνικής γραφειοκρατίας και την «άρνηση» της να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό που συνέβη σε έναν φίλο του υπογράφοντος στις αρχές της εβδομάδας. Ο φίλος εκλήθη από τον λογιστή του να συμπληρώσει μία φόρμα στο Μητρώο Δικαιούχων της ΑΑΔΕ επειδή είναι μέτοχος σε μία μικρή εταιρεία. Τα στοιχεία που έπρεπε να καταχωρίσει αφορούσαν τον ίδιο ως φυσικό πρόσωπο και μεταξύ αυτών ήταν και αυτό του αριθμού φαξ. Αυτό μάλλον μοιάζει λογικό υπό την έννοια ότι σε πολλές φόρμες του ελληνικού Δημοσίου υπάρχει και θέση για τον αριθμό φαξ.

Αυτό που μοιάζει παράλογο, τουλάχιστον στον υπογράφων, είναι ότι η καταχώρηση του αριθμού φαξ του φυσικού προσώπου – δικαιούχου είναι υποχρεωτική! Μάλιστα, αν δεν συμπληρώσεις αριθμό φαξ, το σύστημα δεν σου επιτρέπει να προχωρήσεις στο επόμενο βήμα. Απίστευτο αλλά τόσο ελληνικό σε σημείο που να αναρωτιέται αν πρόκειται για λάθος ή απλά για έναν ακόμη παραλογισμό της ελληνικής γραφειοκρατίας. Γιατί δεν είναι δυνατόν να πιστεύει κανείς ότι εν έτει 2019 το φαξ είναι κάτι απαραίτητο.

Το φαξ ήταν ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο τη δεκαετία του ’90 και άντεξε μέχρι και την επόμενη δεκαετία. Αλλά στην ψηφιακή εποχή είναι ένα εργαλείο που ελάχιστοι χρησιμοποιούν. Και όσοι το χρησιμοποιούν είναι σχεδόν αποκλειστικά επιχειρήσεις που έχουν μείνει πίσω από τεχνολογικής απόψεως.

Φαξ δεν είχαν τα φυσικά πρόσωπα ακόμη και όταν χρησιμοποιείτο το φαξ ως εργαλείο επικοινωνίας. Για το ελληνικό Δημόσιο, όμως, το φαξ όχι μόνο χρησιμοποιείται αλλά είναι απαραίτητο και σε όποιο φυσικό πρόσωπο είναι και μέτοχος σε μία επιχείρηση. Και αναρωτιέται κανείς αν οι ειδοποιήσεις θα έρχονται με φαξ και όχι με email.

Ειλικρινά, ελπίζουμε ότι ήταν ένα απλό λάθος και θα διορθωθεί και ακόμη περισσότερο δεν θα επαναληφθεί. Διαφορετικά, θα πρέπει να πάρουμε απόφαση ότι έχουμε ακόμη πολύ δρόμο προκειμένου να γίνουμε μία χώρα που έχει κατανοήσει προς τα που κινείται ο υπόλοιπος πλανήτης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ