Πολλά χρόνια ερευνών και σχεδιασμού και εκατομμύρια επενδύσεων στην προετοιμασία της επόμενης εποχής, θα πάνε χαμένα.
Η παγκόσμια ενεργειακή κρίση, το απίστευτο καθεστώς ενεργειακής ανασφάλειας που έχει καταλάβει τον Δυτικό κόσμο, υποχρεώνει την Ελλάδα να ξαναβγάλει από τα συρτάρια, το “Σχέδιο Β“, της επαναχρησιμοποίησης του ρυπογόνου και θανατηφόρου για το ευρύτερο περιβάλλον λιγνίτη.
Το “Σχέδιο Β” προβλέπει ενδεχόμενη αύξηση της συμμετοχής του λιγνίτη στο 17%-20% από 5% πέρυσι , στο μείγμα καυσίμου της ηλεκτροπαραγωγής προκειμένου να διασφαλιστεί η ενεργειακή επάρκεια και να περιοριστούν οι επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας έδωσε κατευθύνσεις στη ΔΕΗ, η οποία θα πρέπει ουσιαστικά να τετραπλασιάσει τη λιγνιτική παραγωγή και να θέσει σε συνεχή καθημερινή λειτουργία 7 λιγνιτικές μονάδες.
Αυτό σημαίνει εντατικοποίηση της παραγωγής στα ορυχεία, αφού έχουν περάσει 2 χρόνια αποεπένδυσης που ακολούθησε η ΔΕΗ στο πλαίσιο του προγράμματος απολιγνιτοποίησης και κεφάλαια για επενδύσεις.
Σημαντική θα είναι σε κάθε περίπτωση η συμβολή της νέας μονάδας Πτολεμαΐδα 5 που θα τεθεί σε δοκιμαστική λειτουργία από το φθινόπωρο.
Το υπουργείο Ενέργειας και η διοίκηση της ΔΕΗ βρίσκονται σε συζητήσεις για την εφαρμογή του σχεδίου «επιστροφή του λιγνίτη».
- Ηδη μέσα στις πρώτες 12 ημέρες του Ιουλίου η συμμετοχή του λιγνίτη έχει αυξηθεί στο 16,3%.
Ωστόσο, στα υψηλά επίπεδα του 48,6% παραμένει η συμμετοχή του ακριβού φυσικού αερίου, η τιμή του οποίου μάλιστα χθες αναρριχήθηκε στα 183 ευρώ/MWh…