Αυλαία για δύο συναλλαγές, οι οποίες θεωρούνται σημαντικές για την αγορά – για διαφορετικό λόγο η καθεμία – πέφτει αυτή την εβδομάδα, με τις τράπεζες να ανακοινώνουν τα ονόματα των… πρωταγωνιστών, των επενδυτών, δηλαδή, οι οποίοι θα αναλάβουν να «τρέξουν» τα projects. 

Α) Αριάδνη: Πρόκειται για τον διαγωνισμό που έχει προκηρύξει η PQH για δάνεια, ύψους 5,2 δισ. ευρώ. Κατόπιν αρκετών παρατάσεων οι δεσμευτικές προσφορές αναμένεται να κατατεθούν την ερχόμενη Παρασκευή, με τους επενδυτές να βρίσκονται σε θέσεις… μάχης. Πρόκειται αφενός, για το mega consortium των Bain, Fortress, Davidson Kempner, doValue και Cepal και αφετέρου, την Ellington, η οποία φέρεται να συζητά με την Intrum που έμεινε εκτός της πρώτης φάσης. Το χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει 97.000 δάνεια που αντιστοιχούν σε 72.000 δανειακές συμβάσεις, οι οποίες έχουν χορηγηθεί σε 53.000 δανειολήπτες. Από τα 5,2 δισ. ευρώ της λογιστικής αξίας των δανείων, τα 2,1 δισ. ευρώ είναι οφειλές από μεγάλες επιχειρήσεις, το 1,2 δισ. ευρώ από μικρομεσαίες και μικρές επιχειρήσεις, το 1,5 δισ. ευρώ από στεγαστικά δάνεια και τα 400 εκατ. ευρώ από καταναλωτικά δάνεια. 

Β) Skyline: Είναι το project της Alpha Bank που περιλαμβάνει 573 ιδιοχρησιμοποιούμενα και ανακτηθέντα ακίνητα, αξίας περίπου 500 εκατ. ευρώ. Οι ενδιαφερόμενοι είναι πολλοί – Invel-Prodea, Dimand-HIG-Premia και Brook Lane-Bain – με την τράπεζα να διεκδικεί ισχυρή θέση στην αγορά real estate, η πορεία ανάκαμψης της οποίας συνεχίστηκε κατά το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ), η αγορά οικιστικών ακινήτων διατηρεί την ισχυρή δυναμική της, με τον δείκτη τιμών διαμερισμάτων να καταγράφει σημαντική άνοδο σε ετήσια βάση το πρώτο τρίμηνο του έτους (8,6%), ενώ οι θετικές προοπτικές διαφαίνονται και από την ισχυρή άνοδο των επενδύσεων για κατοικίες κατά το πρώτο τρίμηνο του 2022 που αυξήθηκαν κατά 18,6% σε ετήσια βάση, καθώς και από την άνοδο του όγκου ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας κατά 13,8% σε ετήσια βάση.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here