Την αύξηση των μισθών για όλους τους εργαζόμενους ανακοίνωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Καρέλιας Ανδρέας Γ. Καρέλιας.

Η αύξηση των μισθών, όπως και οι έκτακτες παροχές, περιλαμβάνονται σε μήνυμα του CEO προς όλο το προσωπικό, καθώς και φέτος οι έκτακτες υγειονομικές συνθήκες δεν επέτρεψαν την πραγματοποίηση της καθιερωμένης πρωτοχρονιάτικης εορτής εργαζομένων της εταιρείας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: O Kαρέλιας τίναξε την μπάνκα (και φέτος) για τους εργαζόμενους

Το ευχετήριο μήνυμα

Σε μία περίοδο που ο κόσμος μαστίζεται από μία πρωτοφανή πανδημία, η οποία τον τελευταίο καιρό δείχνει σημάδια έντονης αναζωπύρωσης, δεν μπορώ να κάνω κάτι διαφορετικό από το να σας ευχηθώ να έχετε πάνω απ’ όλα υγεία στα σπίτια σας. Η σκέψη μας είναι κοντά σε εκείνους που ταλαιπωρούνται από την πανδημία και στους συνανθρώπους μας που έχασαν αγαπημένα πρόσωπα κατά τη χρονιά που πέρασε.

Σε ότι μας αφορά, νιώθω πολύ μεγάλη ανακούφιση που, για ακόμη μία χρονιά, συνεχίζουμε να είμαστε όλοι μαζί χωρίς να λείπει κανένας. Νιώθω την υποχρέωση να ευχαριστήσω όλους σας για την προσοχή που δείξατε όλο αυτό το διάστημα, τόσο εντός όσο και εκτός εταιρείας, και ιδιαίτερα εκείνους που έχουν επωμιστεί την τήρηση των αυστηρών κανόνων προστασίας των εργαζομένων και την υλοποίηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων που αποφασίζονται από τις αρχές ανάλογα με την πορεία της πανδημίας. Ελπίζαμε ότι με την έλευση των εμβολίων και την πάροδο του χρόνου θα είχαμε ξεμπερδέψει με τον ιό. Όμως, η πραγματικότητα είναι, όπως συνήθως συμβαίνει, λίγο διαφορετική.

Έτσι, για δεύτερη συνεχή χρονιά, δεν είναι δυνατόν να μαζευτούμε όλοι μαζί στην καθιερωμένη μας γιορτή, να σφίξουμε ο ένας το χέρι του άλλου και να ευχηθούμε από κοντά για τη νέα χρονιά. Ωστόσο, θα είσαστε κοντά μας και θα είμαστε κοντά σας, για να γιορτάσουμε επιτυχίες, να μοιραστούμε ανησυχίες αλλά και να βάλουμε νέους στόχους για την χρονιά που έρχεται.

Τι καταφέραμε όμως το 2021 παρά τις έντονες δυσκολίες που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε:

 • Σημαντική αύξηση του τζίρου μας, ο οποίος είναι ο υψηλότερος στην ιστορία μας.
 • Μία αισθητά ενισχυμένη κερδοφορία, η οποία θα ήταν ακόμη μεγαλύτερη αν οι παραδοσιακά κερδοφόροι όγκοι πώλησης στα σημεία ταξιδιωτικής λιανικής και Duty Free ανέρχονταν στα επίπεδα προηγούμενων ετών.
 • Αύξηση του μεριδίου μας στην Ελλάδα. Νέο ρεκόρ στα τσιγάρα με ποσοστό αγοράς που προσεγγίζει το 19,5% και με την εταιρεία να έχει κατακτήσει πλέον τη δεύτερη θέση σε μερίδιο αγοράς, ενώ οριακά βελτιωμένα κινήθηκαν οι όγκοι πωλήσεων στον καπνό για στριφτό με αντίστοιχη αύξηση και του μεριδίου μας. Αξίζουν πραγματικά συγχαρητήρια στην Εμπορική Διεύθυνση Ελλάδος όπως και στις προωθητικές μας ομάδες για την πορεία αυτή.
 • Αύξηση, για μία ακόμη χρονιά, των διεθνών μας πωλήσεων στα τσιγάρα και στον καπνό.
 • Υψηλές αποδόσεις της θυγατρικής μας στην Βουλγαρία.
 • Περαιτέρω ενίσχυση των ταμειακών μας διαθεσίμων, τα οποία σήμερα ξεπερνούν τα 530 εκατ. Ευρώ.Νιώθω την ανάγκη να ευχαριστήσω όλους σας για μία πολύ πετυχημένη χρονιά και ειδικά όλους εκείνους οι οποίοι, με αφοσίωση και παρά τις δυσκολίες, έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους προκειμένου να πετύχουμε τους στόχους μας και να ανεβάσουμε την ΚΑΡΕΛΙΑ σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα. Με πολύ μεγάλη ικανοποίηση θέλω να κάνω ειδική μνεία στη Διεύθυνση Διεθνών Πωλήσεων, στην επικεφαλής κα Ηλέκτρα Πλεματιά και στην ομάδα της, χάρη στις προσπάθειες των οποίων η χρονιά κλείνει με αύξηση 8.5% στις πωλήσεις μας εκτός Ελλάδος στα τσιγάρα και 10,5% στον καπνό για στριφτό. Το γεγονός ότι η Εταιρεία, στους 10 από τους 12 μήνες, κινήθηκε θετικά σε σύγκριση με τους αντίστοιχους μήνες του προηγούμενου χρόνου και παρά τα αυξανόμενα προβλήματα στις διεθνείς μεταφορές, ειδικά κατά το τελευταίο εξάμηνο, οφείλεται στον αξιοθαύμαστο ζήλο τους, στον άριστο συντονισμό με τη Διεύθυνση Παραγωγής και στην επιτυχημένη καθημερινή επαφή με τους συνεργάτες μας στο εξωτερικό.Αξιοσημείωτη ήταν και η επίδοση των Τμημάτων Προμηθειών Πρώτων Υλών, οι οποίοι αντεπεξήλθαν με επιτυχία στο έργο τους παρά τον κατακερματισμό των προδιαγραφών των σημάτων μας προκειμένου να είναι συμβατά με ολοένα και πιο διαφοροποιημένες προδιαγραφές από χώρα σε χώρα. Και βέβαια θα ήταν παράλειψη να μην αναφέρω τις επιδόσεις της Τεχνικής Διεύθυνσης στην υποστήριξη μίας όλο και πιο πολύπλοκης παραγωγικής διαδικασίας αλλά και της Διεύθυνσης Ι.Τ. για την αδιάκοπη αρωγή στη λειτουργία και ανάπτυξη της εταιρείας μας.Με γνώμονα τα παραπάνω, οι οικειοθελείς παροχές που ανακοινώνονται από την διοίκηση κάθε τέτοια μέρα είναι προσαρμοσμένες στην πορεία της χρονιάς η οποία σε λίγες ώρες μας αφήνει.Τι προκλήσεις αναμένουμε για το 2022.• Αβεβαιότητα που σχετίζεται με την πορεία της μετάλλαξης Όμικρον αλλά και άλλων πιθανών εξελίξεων της πανδημίας, με τον κίνδυνο νέων lockdowns.
 • Σημαντικότατες αυξήσεις στις τιμές αγοράς πρώτων και βοηθητικών υλών, οι οποίες θα πιέσουν την κερδοφορία μας.
 • Πρωτοφανή αύξηση του ενεργειακού κόστους.
 • Συνεχή πίεση στην εφοδιαστική αλυσίδα και στο κόστος μεταφοράς, τόσο στις εισαγωγές πρώτωνυλών, όσο και στα έξοδα διάθεσης των προϊόντων μας στις διεθνείς αγορές.
 • Και βεβαίως, συνεχείς περιορισμούς στον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να επικοινωνήσουμε τα προϊόντα μας σε συνδυασμό με κατά τόπους αυξήσεις της φορολογίας καπνού.Είναι σίγουρο ότι οι παραπάνω δυσκολίες, κάποιες εκ των οποίων τις συναντάμε για πρώτη φορά ή σε τέτοια ένταση, θα μας δοκιμάσουν και θα μας οδηγήσουν σε αποφάσεις τις οποίες σε άλλες περιπτώσεις δεν θα παίρναμε. Στο παρελθόν μέσα από τέτοιες δοκιμασίες έχουμε βγει ισχυρότεροι. Η ΚΑΡΕΛΙΑ έχει αποδειχθεί αυτό που λέμε «σκληρό καρύδι». Τα τελευταία χρόνια, η μορφή και η λειτουργία του Ομίλου μας έχει αλλάξει ριζικά. Διαχρονικά όμως, η πορεία μας στηρίζεται σε τρείς βασικούς πυλώνες: δίνουμε άμεση προτεραιότητα στην ασφάλεια και την ευημερία των εργαζομένων μας, στην προάσπιση των μεριδίων μας και στη διατήρηση των υψηλών ταμειακών μας διαθεσίμων.Έτσι και η Νέα Χρονιά δεν μπορεί να είναι διαφορετική. Με γνώμονα την προάσπιση της επιτυχημένης πορείας μας, βάζουμε στόχους για:
 • Συνέχιση της αυξητικής πορείας του μεριδίου μας στην ελληνική αγορά αλλά και στις αγορές του εξωτερικού στις οποίες δραστηριοποιούμαστε.
 • Περαιτέρω ενδυνάμωση του εμπορικού μας δικτύου και των συνεργατών μας διανομέων στην Ελλάδα και το εξωτερικό, με εμπλουτισμό της γκάμας των προϊόντων που διανέμουμε. Πιστεύουμε στον κλάδο μας και στις σημαντικές ευκαιρίες για περαιτέρω ανάπτυξη που προσφέρει για εταιρείες του δικού μας μεγέθους με σύγχρονη αντίληψη, ικανότητα προσαρμογής και, πάνω από όλα, όραμα και φαντασία. Παρακολουθούμε τις εξελίξεις στον κλάδο μας και θα προχωρήσουμε στα επόμενα βήματά μας όταν το κρίνουμε απαραίτητο και με τρόπο πoυ ταιριάζει στην φιλοσοφία μας και στο δικό μας DNA.
 • Συνεχείς δράσεις κοινωνικής αρωγής και αλληλεγγύης, τόσο σε τοπικό όσο και σε πανελλήνιο επίπεδο, μέσω της στήριξης φορέων που αθόρυβα δουλεύουν και πασχίζουν για μια καλύτερη κοινωνία.Καλή χρονιά σε όλους.

Ανδρέας Γ. Καρέλιας

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here