Η Federal Reserve πρόκειται να αυξήσει τα επιτόκια για πέμπτη διαδοχική
συνάντηση σήμερα, καθώς συνεχίζει τη μάχη για να χαλιναγωγήσει τον υψηλότερο πληθωρισμό, πολλών δεκαετιών στις ΗΠΑ, εκτιμά η Ebury.

Σύμφωνα με την τελευταία ανάλυση της Ebury, νωρίτερα αυτό το μήνα, ο πρόεδρος της FOMC, Τζερόμ Πάουελ, επανέλαβε τη δέσμευση της FED στον στόχο για τη σταθερότητα των τιμών και θα επιμείνει «μέχρι να τελειώσει η δουλειά».

Αυτό υποδηλώνει ότι είναι πιθανό να δούμε τουλάχιστον άλλη μια αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης , αν και ορισμένοι συμμετέχοντες στην αγορά στοιχηματίζουν ότι η Fed θα επιβαρύνει τον κύκλο με μια ολόκληρη ποσοστιαία μονάδα αύξησης.

Μετά τη συνάντηση FOMC του Ιουλίου, πιστέψαμε ότι η Fed πιθανότατα θα επέστρεφε σε 0,50% αύξηση του επιτοκίου βάσης αυτή την εβδομάδα.

 

Αυτό ίσχυε ωστόσο, πριν από τη δημοσίευση της έκθεσης για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ τον Αύγουστο, η οποία συντάραξε τις αγορές την περασμένη εβδομάδα.

Τα ισχυρότερα από τα αναμενόμενα στοιχεία προκάλεσαν πτώση του EUR/USD
κατά 2% την περασμένη Τρίτη,  πίσω στο επίπεδο ισοτιμίας.

Ο δείκτης Nasdaq Composite σημείωσε επίσης πτώση άνω του 5%, ενώ η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αυξήθηκε στο 3,5% αυτή την εβδομάδα, το υψηλότερο επίπεδό της από το 2011.

H Αμερικανική Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα Federal Reserve

Εν μέρει λόγω της πτώσης των τιμών της βενζίνης, ο ονομαστικός πληθωρισμός ΔΤΚ
έπεσε στο 8,3% τον Αύγουστο από 8,5% τον Ιούλιο, αν και αυτό ήταν
υψηλότερο από το 8,1% που σημειώθηκε.

Ο δομικός πληθωρισμός εξέπληξε επίσης ανοδικά, με άλμα στο 6,3% από 5,9%, ανεβαίνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο.

Η δυναμική του πληθωρισμού ήταν ισχυρή, με τις τιμές του πυρήνα να αυξάνονται κατά πολύ 0,6% μηνιαίως, δύο φορές ταχύτερα από το αναμενόμενο.

Επιπλέον οι ετήσιοι ρυθμοί βασικού πληθωρισμού εμφανίζονται σε παρόμοια επίπεδα, επιβεβαιώνοντας ότι οι πιέσεις στις τιμές παραμείνουν ισχυρές.

Η μεγάλη αύξηση τιμών σε ένα ευρύ φάσμα αγαθών και υπηρεσιών, φαίνεται επίσης να επιβεβαιώνουν ότι ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ αυξάνεται σταθερά κάτι που ενδεχομένως δικαιολογεί περαιτέρω επιθετικές κινήσεις από την Federal Reserve.

Μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων της περασμένης εβδομάδας, οι επενδυτές φαίνονται πεποισμένοι ότι έρχεται αύξηση επιτοκίων του δολαρίου κατά 75 μονάδες βάσης.

Περίπου ένας στους πέντε αναλυτές, δίνει πιθανότητα αύξησης 100 μονάδων βάσης.

Οι αγορές είναι όλο και πιο πεπεισμένες ότι τα επιτόκια θα το φτάσουν πάνω από 4% μέχρι το τέλος του έτους.

Η Πρόεδρος της Fed του Κλίβελαντ Loretta Mester ανέφερε τον Αύγουστο ότι βλέπει τα ποσοστά «κάπως πάνω από 4% στις αρχές του επόμενου έτους», ενώ ο πρόεδρος της Fed του Σικάγο Τσαρλς Έβανς δήλωσε ότι βλέπει ποσοστά 3,75-4% μέχρι το τέλος του επόμενου έτους.

Αυτά τα σχόλια, ωστόσο, έγιναν πριν από το μπλακάουτ της Fed και την τελευταία έκθεση για τον πληθωρισμό. Νομίζουμε ότι είναι πιθανό να ακούσουμε μια χορωδία γερακιών στην επόμενη συνεδρίαση.

Όπως πάντα, η δημοσίευση του «dot plot» της Fed θα είναι το κλειδί
καθορίζοντας την αντίδραση της αγοράς την Τετάρτη, με τους επενδυτές να
δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στη διάμεση κουκκίδα για το 2022 .

Προσδοκούμε μια μέτρια προς τα πάνω αναθεώρηση της πρόβλεψης για τον πληθωρισμό για το 2022, καλύτερες προβλέψεις για την αύξηση του ΑΕΠ και την ανεργία για φέτος, και
δυνητικά το επόμενο έτος..

Θεωρούμε την αύξηση του επιτοκίου κατά 100 μονάδες βάσης από τη Fed αυτή την εβδομάδα απίθανη όσο και περιττή. Η αύξηση 75 μονάδων βάσης είναι
το βασικό μας σενάριο.

Η επιθετική αύξηση των επιτοκίων μέχρι το τέλος του έτους θα μπορούσε να βοηθήσει το δολάριο να συνεχίσει ανοδικά.

Αντίθετα, οποιαδήποτε πρόταση στην οποία η Fed αναμένει να επανέλθει
σε αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης στην επόμενη συνεδρίαση του Νοεμβρίου θα είναι πτωτική για το αμερικανικό νόμισμα, δεδομένου ότι οι αγορές έχουν ήδη τιμολογήσει και τις επόμενες 75 μονάδες βάσης.

Όπως έχουν τα πράγματα, περιμένουμε τη Fed να επιστρέψουμε σε αύξηση 50 bp τόσο τον Νοέμβριο όσο και τον Δεκέμβριο, αν και δεν μπορούμε να αποκλείσουμε εντελώς ότι ο ρυθμός των αυξήσεων θα είναι παραμένουν επιθετικοί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here