Πακέτο πράσινων χρηματοδοτικών εργαλείων ρίχνει στην αγορά τους επόμενους μήνες η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα (Hellenic Development Bank HDB).

Aπό την δική της πλευρά, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης EBRD ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει τις τοποθετήσεις της σε χαρτοφυλάκια μη εξυπηρετουμένων δανείων NPLs ελληνικών τραπεζών,  εισάγοντας μάλιστα κοινωνικά κριτήρια στις επενδυτικές της αποφάσεις και δίνοντας έτσι το στίγμα πώς θα γίνονται επενδύσεις στο εξής.

Το θέμα των βιώσιμων επενδύσεων αναδείχθηκε στο Sustainabilify Forum της Global Sustain που πραγματοποιήθηκε ψηφιακά την περασμένη Παρασκευή.

Το συνέδριο ανέλυσε την μεγάλη ευκαιρία αλλά και την ιστορική πρόκληση για τη διεθνή αλλά και την ελληνική αγορά ώστε η ανάκαμψη να γίνει με όρους βιωσιμότητας.

Ρυθμιστικές αρχές, τραπεζίτες, επιχειρηματίες, επενδυτές ακόμη και οι servicers καλούνται να συμμορφωθούν με πιο αυστηρά πλαίσια λογοδοσίας αναφορικά με τον κοινωνικό και περιβαλλοντικό αντίκτυπο των επενδυτικών συναλλαγών τους .

  • Ο Μιχάλης Σπανός διευθύνων σύμβουλος της Global Sustain εξήγησε τους νέους κανόνες συμμόρφωσης με πιο αυστηρά πλαίσια λογοδοσίας στα θέματα βιωσιμότητας, δηλαδή σε κριτήρια περιβαλλοντικά κοινωνικά και εταιρικής διακυβέρνησης ESG Environmental Social and Governance που ξεκλειδώνουν μερίδιο σε μια πίτα 1 τρισ ευρώ.

Αυτό είναι το ύψος των κεφαλαίων που θα κινητοποιήσει την επόμενη δεκαετία η ευρωπαϊκή πράσινη συμφωνία σε συνάρτηση με τη Συμφωνία του Παρισιού και τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης.

Τα ζητήματα εποπτείας και λογοδοσίας των επιχειρήσεων αναφορικά με τα ESGs ανέδειξε η Βασιλική Λαζαράκου πρόεδρος της Επιτροπής Κεφολαιαγοράς Ε.Κ.

Η Αθηνά Χατζηπέτρου πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της EAT επισήμανε τον καταλυτικό ρόλο της πανδημίας στη δραστηριότητα της τράπεζας και τις προκλήσεις με τις οποίες ήρθε αντιμέτωπη στο lockdown με θητεία μόλις λίγων εβδομάδων στη συγκεκριμένη θέση. Παρ όλα αυτά με fast track διαδικασίες δανειοδοτήσεων κατά την περίοδο έξαρσης της κρίσης και με νέα προϊόντα στο επόμενο διάστημα στηρίζει την επιχειρηματικότητα.

Τα κεφάλαια αναμένεται να φτάσουν από τον Απρίλιο μέχρι το τέλος του έτους στα 9 δισ ευρώ.

  • Η κ Χατζηπέτρου προανήγγειλε για τους επόμενους μήνες νέο πακέτο πράσινων χρηματοδοτικών εργαλείων ο σχεδιασμός των οποίων συμπεριλαμβανομένων των πράσινων ομολόγων ακολουθεί τις βέλτιστες πρακτικές οργανισμών όπως η Παγκόσμια Τράπεζα.

Ανέφερε ως παράδειγμα ένα ειδικό Ταμείο για τις νεοσύστατες επιχειρήσεις στον τομέα των ΑΠΕ, ένα πράσινο κανάλι εγγυήσεων από τις ελληνικές τράπεζες που θα συνεισφέρει στην πράσινη μετάβαση μικρομεσαίων επιχειρήσεων και μίλησε για ένα ευρύ φάσμα έργων που μπορούν να χρηματοδοτηθούν με τέτοια δάνεια από την ενεργειακή απόδοση τις πράσινες μεταφορές και τα τρόφιμα μέχρι τη διαχείριση αποβλήτων και την εξοικονόμηση ενέργειας.

  • Το μοντέλο win win της EAT καλλιεργεί προσδοκίες για την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης εάν ληφθει υπόψη ότι ο κίνδυνος μοιράζεται δίκαια με τις τράπεζες να εγγυώνται συνολικά το 30% του χαρτοφυλακίου και τις εταιρείες να παρέχουν κάλυψη για άλλο 30%.

 

Στροφή της ροής των κεφαλαίων προς τη βιώσιμη οικονομία χαρακτηρίζουν τις επενδυτικές αποφάσεις της EBRD όπως φάνηκε από τις παρεμβάσεις της Maya Hennerkes επικεφαλής ESG της EBRD.

Το πρόσφατο δάνειο 160 εκατ ευρώ στη ΔΕΗ, η επένδυση στο μεγάλο έργο των ΕΛΠΕ στην Κοζάνη και η τοποθέτηση περίπου 60 εκατ ευρώ στην ΤERNA Ενεργειακή λίγο νωρίτερα είναι ενδεικτικά έργα όπως σημείωσε μεταξύ άλλων n κ Hennerkes που αναφέρθηκε στο συνολικό πλαίσιο πρωτοβουλιών της EBRD στον τομέα ενέργειας συμπεριλαμβανομένων των εταιρικών ομολόγων μέσω των οποίων στηρίζεται και η κεφαλαιαγορά.

Το άλλο σημαντικό κεφάλαιο που ανέδειξαν τα στελέχη της EBRD ήταν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια μια αγορά που αναπτύσσεται ραγδαία σήμερα λαμβάνοντας ώθηση και από τη πανδημία με τη δήμιου ργιά νέας γενιάς κόκκινων δανείων.

Η τράπεζα όμως δεν φαίνεται να βλέπει μόνο τις αποδόσεις στη συγκεκριμένη αγορά που εκτιμάται ότι ξεπερνά τα 100 δισ ευρώ αλλά και το κοινωνικό αποτύπωμα.

  • “Είδαμε ότι είναι πολύ σημαντικό να επενδύσεις στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια γιατί αυτό σταθεροποιεί τον τραπεζικό τομέα σε μια χώρα σαν την Ελλάδα. Ξέρουμε επίσης ότι στο τέλος αυτής της αλυσίδας υπάρχει ένας άνθρωπος που δεν κατάφερε να αποπληρώσει το δάνειο

είπε χαρακτηριστικά η κ. Hennerkes αναφερόμενη στην πρωτοβουλία της EBRD να διερευνήσει τι είδους κοινωνικοί κίνδυνοι κρύβονται σε αυτές τις επιχειρηματικές δραστηριότητες.

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here