Εβδομάδα τεσσάρων συνεδριάσεων αλλά με ορόσημα-“κρησάρες” για όσα θα ακολουθήσουν, ξεκινά σήμερα για την Ελληνική Κεφαλαιαγορά…
Με τη ΝΔ να έχει θέσει στο τραπέζι την…απειλή της “τρίτης κάλπης” και η αγορά οδεύει προς τις εκλογές  της 25ης Ιουνίου.
Διεργασίες και εξελίξεις σε επιχειρηματικό επίπεδο διαμορφώνουν το πιθανότερο πλαίσιο για την “επόμενη ημέρα” για αυτό και η επιχειρηματική, επενδυτική κοινότητα έχει στρέψει την προσοχή της σε δύο ορόσημα.
Το πρώτο αφορά στην αποσφράγιση των οικονομικών προσφορών για το τουλάχιστον 67% του μετοχικού κεφαλαίου του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου και το δεύτερο στην αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο FITCH.
Στο μεν πρώτο μέτωπο, διεκδικητές του “φιλέτου” είναι το σχήμα των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ- Aviareps-Nectar Holdings και του Ομίλου Grimaldi/MINOAN.
Τεράστιο το ενδιαφέρον τόσο άμεσα όσο έμμεσα, καθώς η πλευρά της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έχει στημένα εργοτάξια στο project κατασκευής του νέου διεθνούς αεροδρομίου στο Καστέλι (με τον ινδικό κατασκευαστικό κολοσσό GMR), ενώ διεκδικεί και “γερά” συμβόλαια του ΒΟΑΚ.
Ένα έργο όπου η Mytilineos κατεβαίνει από κοινού με την ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις (δλδ σύμπραξη Μυτιληναίου με Holterman-Βαρδινογιάννη) με τον επικεφαλής της εισηγμένης να ξεκαθαρίζει πως δεν θα παίξει τον ρόλο του outsider αλλά του διεκδικητή.
  • Σε αυτή την συγκυρία έχει ενδιαφέρον, πως κυοφορούνται εξελίξεις όσον αφορά στο ενδεχόμενο εισαγωγής της SKY Express (IOGR/Aviareps) στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τα οικονομικά μεγέθη της αεροπορικής εταιρείας του Γιάννη Γρύλου να “φωτογραφίζουν” συγκεκριμένη διαδικασία.
Στο δεύτερο, που αφορά στην αξιολόγηση της Fitch η αγορά προφανώς και δεν περιμένει ότι, ο αμερικανικός οίκος θα κάνει το…μισό βήμα για την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας (θυμίζοντας πως τέλη Απριλίου περιορίστηκε στην αναβάθμιση της προοπτικής σε “θετική” από “ουδέτερη“).
Ωστόσο ισχυρή είναι η εκτίμηση παραγόντων της αγοράς πως ένα guidance θα το δώσει, εν όψει της 25ης Ιουνίου-“επόμενης ημέρας”- και των αξιολογήσεων που ακολουθούν. Ειδικότερα από οίκους που έχουν σε απόσταση μόλις μίας κλίμακας από το investment grade.
Ο FITCH θα βαθμολογήσει την Ελλάδα και τρίτη φορά το 2023, στις 2 Δεκεμβρίου.
Θα έχει προηγηθεί η Standard & Poor’s στις 20 Οκτωβρίου, δύο ημερομηνίες που έχουν “κυκλωθεί” με κόκκινο μελάνι από fund managers.