Γράφει η «ξενοδόχος»

Με δύο μεγάλα deals επιχειρεί το μεγάλο άνοιγμα στο ελληνικό real estate και τον ξενοδοχειακό κλάδο ο Ιωάννης Παπαλέκας, ιδρυτής και πρώην επικεφαλής της Globalworth, εισηγμένης στην αγορά ΑΙΜ του Λονδίνου.

  • Ο επιχειρηματίας που έχει γίνει γνωστός στη Ρουμανία ως ο ‘’βασιλιάς του real estate’’, ως ιδρυτής ενός από τους μεγαλύτερους ‘’παίκτες’’ της ρουμανικής αγοράς ακινήτων με σημαντική δραστηριότητα και στην Πολωνία προχωρά σε στρατηγική συνεργασία με την Prodea Investments ΑΕΕΑΠ και την Invel Real Estate η οποία συνδέεται μετοχικά με τη μεγαλύτερη εγχώρια Επενδυτική Ακινήτων για την από κοινού ανάπτυξη στον ξενοδοχειακό κλάδο σε Ελλάδα και Κύπρο.
  • Είχε προηγηθεί χθές το έτερο deal του επιχειρηματία με την Prodea για την αγορά από τον ίδιο του χαρτοφυλακίου των 18 ακινήτων (γραφείων και καταστημάτων) έναντι 134,2 εκατ..

Οσον αφορά τώρα τη συνεργασία στα ξενοδοχεία, η Invel Real Estate, η PRODEA Investments και o κυπριακός όμιλος εταιρειών YODA Group του κ. Ιωάννη Παπαλέκα ανακοίνωσαν την υπογραφή συμβολαίου αγoραπωλησίας για τη μεταβίβαση από την PRODEA σε εταιρεία συμφερόντων του ομίλου του κ. Παπαλέκα, με έδρα δραστηριοτήτων στην Κύπρο, ποσοστού 41% που κατέχει η PRODEA στην εταιρεία Vibrana Holdings Ltd, κάτοχο του 100% των μετοχών της εταιρείας The Cyprus Tourism Development Company Ltd, ιδιοκτήτριας του ξενοδοχείου The Landmark Nicosia στη Λευκωσία Κύπρου.

H PRODEA Investments διατηρεί ποσοστό 49% στη Vibrana Holdings Ltd και η Flowpulse Ltd, που ανήκει στην Invel Real Estate, ποσοστό 10%.

Το τελικό τίμημα για τη συναλλαγή θα προσδιοριστεί κατά την ημερομηνία μεταβίβασης των μετοχών θεωρώντας ως αξία ακινήτου 61,3 εκατ. ευρώ και θα προσαρμοστεί κατά το ποσοστό που θα μεταβιβαστεί, λαμβάνοντας υπ’όψιν στοιχεία της οικονομικής θέσης της εταιρείας την 31.12.2020. Προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της συναλλαγής αποτελεί η λήψη έγκρισης από την Επιτροπή Προστασίας του Ανταγωνισμού της Κύπρου. Η συναλλαγή εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί έως 30.03.2021.

Η συναλλαγή αυτή ουσιαστικά αποτελεί το πρώτο βήμα για μια ευρύτερη, εν εξελίξει, συνεργασία μεταξύ Invel, PRODEA και YODA στον ξενοδοχειακό και τουριστικό χώρο στην περιοχή της Μεσογείου, με έμφαση σε επενδύσεις στην Ελλάδα και την Κύπρο, μέσα από ένα εξειδικευμένο όχημα με έδρα και διοίκηση στην Κύπρο.

Σύμφωνα με τον  κ. Άρη Καρυτινό, διευθύνοντα σύμβουλο της PRODEA Investments, πρόκειται για «μια εύρυτερη, μεγαλύτερης κλίμακας, συνεργασία – ορόσημο για τον όμιλό μας και μια στρατηγική επιλογή να συνεργαστούμε με τον όμιλο του κ. Παπαλέκα, ο οποίος έχει διαγράψει μια ιδιαίτερα επιτυχημένη επαγγελματική πορεία στο χώρο της ανάπτυξης και εκμετάλλευσης ακινήτων διεθνώς.

Θεωρούμε ότι η δυναμική που συνεπάγεται η σύμπλευση και συνεργασία της Invel, της PRODEA και της YODA, μέσα από την κοινή μας εταιρεία, που θα εστιάσει στο χώρο ανάπτυξης και εκμετάλλευσης ξενοδοχείων και εστίασης, κυρίως στην Ελλάδα και Κύπρο, θα αποτελέσει το εφαλτήριο για μια ιδιαίτερα επιτυχημένη πορεία με στόχο πάντα τη βέλτιστη απόδοση για τους μετόχους μας.».

Η πορεία του Γιάννη Παπαλέκα την τελευταία δεκαετία στην Globalworth από τη Ρουμανία όπου ξεκίνησε, είναι εντυπωσιακή αν ληφθεί υπόψη ότι η αξία του υπό διαχείριση χαρτοφυλακίου της εισηγμένης στην αγορά ΑΙΜ του Λονδίνου αντιστοιχεί σήμερα στα πέριξ των 3 δισ. ευρώ.

Το ενδιαφέρον του επιχειρηματία για την ελληνική αγορά ακινήτων είχε φανεί από τις αρχές του 2020 όταν ο Κορίνθιος επιχειρηματίας, ανακοίνωσε ότι αποφάσισε, για «προσωπικούς λόγους», να ρευστοποιήσει τη συμμετοχή του στην εταιρεία που δημιούργησε ο ίδιος με τη συνολική αξία από τη ρευστοποίηση της άμεσης και έμμεσης συμμετοχής να τοποθετείται σε κεφάλαια άνω των 330 εκατ. ευρώ.

Πέραν της Globalworth, στην Ελλάδα το όνομα του κ. Παπαλέκα έχει γίνει γνωστό λόγω της ιδιοκτησίας του ακινήτου του γνωστού ‘’Nammos’’ της Μυκόνου, απ’ όπου φέρεται να έχει αποχωρήσει. Επιπλέον,  προ τριετίας, το όνομά του είχε ακουστεί στην αγορά ως ένα από τα ενδιαφερόμενα ονόματα  για τα Αστέρια Γλυφάδας, που τώρα η Grivalia Ηospitality προωθεί την αναβίωση του 5άστερου ιστορικού συγκροτήματος.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here