Mία τις πιο γνωστές μορφές του ελληνικού οικοσυστήματος καινοτομίας φιλοξενήθηκε στα φετινά Hellenic Innovation Forum & Awards 2021 που διεξήχθησαν μέσα από την LiveOn, την καινοτόμο πλατφόρμα ψηφιακής επικοινωνίας και εκδηλώσεων.

Σε fireside chat με τον Δρ Σπύρο Αρσένη, Επικεφαλής Ανάπτυξης Καινοτόμου Επιχειρηματικότητας, NBG Business Seeds, ο δημοσιογράφος Δημήτρης Μαλλάς συζήτησε για τους κλάδους που παρουσιάζουν ευκαιρίες, για τα επόμενα πλάνα της NBG, για το κυοφορούμενο πρώτο ελληνικό unicorn και άλλα.

Σε μία προσπάθεια να εξηγήσει στους συμμετέχοντες την έννοια καινοτομία, ο κ. Αρσένης έδωσε κάποια παραδείγματα.

Μίλησε για την ελληνική εταιρεία τεχνολογίας Innoetics, η οποία αναπτύσσει και διαθέτει τεχνολογίες Μετατροπής Κειμένου σε Ομιλία (Text-to-Speech Synthesis) και που προσέλκυσε τον πολυεθνικό κολοσσό Samsung.

Η καινοτομία της Innoetics, είπε ο Δρ. Αρσένης, είναι ότι δημιούργησε έναν πιο καινοτόμο αλγόριθμο και έτσι όλες οι συσκευές της Samsung έχουν αυτήν την τεχνολογία.

Επίσης παρέθεσε το παράδειγμα της επιχείρησης Kalamata Papadimitriou, τρίτης γενιάς στην παραγωγή σταφίδας, με πωλήσεις στο εξωτερικό, που μετέπειτα πέρασε στην μεταποίηση σταφίδας (μπαλσάμικο, μαγιονέζα) και εν συνεχεία σε άλλα προϊόντα, πετυχαίνοντας μεγάλα περιθώρια κέρδους.

Καινοτομία, λοιπόν, δεν είναι μόνο τεχνολογία… 

Παρέθεσε ένα ακόμη παράδειγμα, που αφορά κάποια εστιατόρια στη Θεσσαλονίκη που  “πείραξαν” ελληνική κουζίνα, κέντρισαν το ενδιαφέρον και ανοίγουν φτερά και για ξένες αγορές.

“Η NBG Business Seeds βοηθά στην ενίσχυση της καινοτομίας εδώ και 12 χρόνια. Χρηματοδοτούμε άμεσα, ήμασταν οι πρώτοι επενδυτές στην Βlueground,  συμμετέχουμε στα 6 απο τα 9 fund του Εquifund και σε άλλα 3 εκτός Εquifund. Ταυτόχρονα ο στόχος μας είναι να στηρίζουμε την καινοτομία, μέσα από διάφορες δράσεις, όπως η διοργάνωση botcamps. Μεγάλοι επιχειρηματίες κάθονται με νεοφυείς ομάδες και συζητούν τις προοπτικές. Από αυτές τις πιλοτικές συναντήσεις έχουν προκύψει συνεργασίες. Η ελληνική επιχείρηση είναι έτοιμη να δεχτεί την καινοτομία, όταν βλέπει σοβαρές προτάσεις. Δίνουμε έμφαση και στην ελληνική περιφέρεια, όπως στη Θεσσαλονίκη, στο Ηράκλειο και την Πάτρα.

Η NBG εκπονεί κλαδικές μελέτες, ενώ φέτος διοργάνωσε εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα με ανώτατα στελέχη. Μέσα από την κρίση φάνηκε κάτι εκπληκτικό, όπως είπε ο κ. Αρσένης, καθώς παρατηρήθηκε δραστική αύξηση εξαγωγών και εμφανίστηκε μία μεγάλη ευκαιρία στην αγροδιατροφή, ως ένας κλάδος που κεντρίζει τον ενδιαφέρον, αρκεί να δοθεί έμφαση στην ποιότητα.

Τέλος, ο κ. Αρσένης δήλωσε αισιόδοξος για το ελληνικό οικοσύστημα, τόνισε ότι αναμένει το exit για το πρώτο ελληνικό unicorn που -κατά τον ίδιο- θα αλλάξει συθέμελα την ελληνική πραγματικότητα, ενώ παράλληλα ανακοίνωσε ότι δίνεται προτεραιότητα στο greek fintech hub της NBG ώστε να στηριχθεί το οικοσύστημα, αν και η πανδημία έχει επιφέρει καθυστερήσεις.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Fireside chat με τον Αντώνη Τζωρτζακάκη (Επενδυτικό Ταμείο Φαιστός)

Χ. Δήμας στα HIFA21: Οι τρεις στόχοι μας για την έρευνα και την τεχνολογία

Ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων στα HIFA21: Εγκαινιάζουμε νέα επενδυτική στρατηγική στις startups

Πόσα διαθέσιμα κεφάλαια συγκέντρωσε το EquiFund μέσα σε 4 χρόνια;

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here