Στην Ενότητα 1 των Hellenic Innovation Forum & Awards 2021 με τίτλο: «Χρηματοδοτώντας καινοτόμες ιδέες» μίλησε ο κ. Γιώργος Γιακουμάκης, Υπεύθυνος πρωτοβουλίας EquiFund, Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων.

Ο κ. Γιακουμάκης έκανε μία παρουσίαση γύρω από τα κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών στην Ελλάδα.

To EquiFund αποτελεί μια πρωτοβουλία του Ελληνικού Κράτους και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων και δημιουργήθηκε με απώτερο σκοπό την επιτάχυνση της εξέλιξης του τομέα κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών στην Ελλάδα.

“Μια βασική αρχή είναι ότι δεν μιλάμε για τραπεζικό λογαριασμό. Δεν μιλάμε για επιδοτήσεις, άρα δεν έχουμε καθυστερήσεις. Το 2016 συστάθηκε η πρωτοβουλία, μία κοινή πρωτοβουλία του Υπουργείο Ανάπτυξης και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων το οποίο ανέλαβε την επιλογή 9 fund managers, μέσω ανοιχτής πρόσκλησης. Φτάσαμε στο μισό δισ. ευρώ σε διαθέσιμα κεφάλαια και με μόχλευση μπορεί το ποσό αυτό να φτάσει στο 1 δισεκατομμύριο”, τόνισε ο κ. Γιακουμάκης.

Ο σκοπός αυτός επιτυγχάνεται με τη διοχέτευση κεφαλαίων από το EquiFund σε ενδιάμεσους χρηματοοικονομικούς φορείς, δηλαδή σε επιλεγμένες από το ΕΤαΕ ομάδες διαχείρισης (Fund partners), με την κατάλληλη τεχνογνωσία, οι οποίες στη συνέχεια προβαίνουν, με επαγγελματικό και ανεξάρτητο τρόπο, στην επιλογή των επιχειρηματικών σχημάτων και ιδεών που θα χρηματοδοτήσουν.

Η διαχείριση της πρωτοβουλίας ανατέθηκε αποκλειστικά στο ΕΤαΕ και το αρχικό κεφάλαιο που ορίστηκε να διοχετευτεί σε αυτήν ανήλθε στα 260 εκατ. ευρώ, 200 εκατ. ευρώ από εθνικούς πόρους του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος “Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία” (ΕΠΑνΕΚ) του ΕΣΠΑ 2014-2020 και 60 εκατ. ευρώ από το ΕΤαΕ.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ 19.11.2021 – EIF_Giakoumakis

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here