Πρόσβαση στον δανεισμό για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, που σε πολλές περιπτώσεις είναι έρμαια των τοκογλύφων, αλλά και τις νεοφυείς επιχειρήσεις, υπόσχεται το υπό κατάρτιση νομοσχέδιο για τις μικροπιστώσεις.

 • “Η μεταρρύθμιση αυτή έρχεται να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό, το οποίο υπάρχει στην επιχειρηματική δραστηριότητα και πλήττει κυρίως όσους βρίσκονται στο ξεκίνημα της επιχειρηματικής τους δράσης”, τονίζει σε συνέντευξή του στον “Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής” ο υφυπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για το Χρηματοπιστωτικό Σύστημα, κ. Γιώργος Ζαββός, και συνεχίζει: “Κύριοι ωφελημένοι θα είναι οι νέοι, καθώς ο νόμος τούς δίνει τη δυνατότητα να πάρουν δάνεια μέχρι ένα συγκεκριμένο ποσό, για να εκπαιδευτούν, να ανοίξουν τη δική τους επιχείρηση και να πραγματοποιήσουν τις φιλοδοξίες τους”.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο “Ηρακλής”, που θα βοηθήσει τις τράπεζες να απαλλαγούν από “κόκκινα” δάνεια, ύψους 30 δισ. ευρώ, σε συνδυασμό με τα μέτρα κοινωνικής πολιτικής που αναλαμβάνει η κυβέρνηση για την προστασία του αδύναμου δανειολήπτη, αποτελεί κομβικό παράγοντα για την αποφυγή ενός “κύματος” πλειστηριασμών.

 • Πώς σχολιάζετε την κριτική της αντιπολίτευσης ότι το σχέδιο “Ηρακλής” οδηγεί σε… λαίλαπα πλειστηριασμών;

Αξίζει να σημειωθεί πως οι τράπεζες έχουν ήδη προαναγγείλει μπαράζ ρευστοποιήσεων για τους επόμενους μήνες και, μάλιστα, ανεξαρτήτως αξίας ακινήτου, ενώ από αρχές Μαΐου παύει και η προστασία της πρώτης κατοικίας.

Ο “Ηρακλής” είναι ένας νόμος που στοχεύει στη δραστική μείωση των “κόκκινων” δανείων των τραπεζών έως και κατά 30 δισ. ευρώ ή κατά 40% του συνολικού όγκου που έχουν σήμερα στα χαρτοφυλάκιά τους. Ενας από τους κυριότερους στόχους είναι να απελευθερώσει κεφάλαια από τις τράπεζες ώστε αυτές να δώσουν ρευστότητα στην πραγματική οικονομία, στον Ελληνα πολίτη, στον μικροεπιχειρηματία.

Για μία δεκαετία, κατά την οποία δεν υπήρξε ούτε σχέδιο ούτε αποτελεσματική δράση για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων, ο Ελληνας πολίτης στερήθηκε αυτή τη ρευστότητα. Οπως έχουμε πει αρκετές φορές, o “Ηρακλής” δεν αλλάζει στο ελάχιστο τη νομική θέση του ευσυνείδητου δανειολήπτη.

 • Επίσης, μπορούμε να πούμε ότι τη βελτιώνει άμεσα και έμμεσα. Γιατί με τον “Ηρακλή” οι τράπεζες είναι πλέον υποχρεωμένες να στραφούν πιο αποτελεσματικά κατά των συστηματικών κακοπληρωτών, των μπαταξήδων.
 • Επίσης, με την ανάθεση της διαχείρισης των “κόκκινων” δανείων σε μη τραπεζικούς φορείς, δηλαδή σε διαχειριστές “κόκκινων” δανείων, παρέχεται η δυνατότητα για εξατομικευμένες ρυθμίσεις για τους βιώσιμους και ευσυνείδητους δανειολήπτες. Γιατί οι διαχειριστές δεν δεσμεύονται από τους εποπτικούς κανόνες που έκαναν διστακτικές τις τράπεζες να βρουν λύσεις, ώστε να μπορούν να προχωρήσουν σε αναδιαρθρώσεις προς όφελος των δανειοληπτών και έτσι να διασωθεί σημαντικός επιχειρηματικός και κοινωνικός ιστός.
 • Με άλλα λόγια, αντίθετα με αυτά που διατείνονται άκριτα ορισμένοι, τόσο ο “Ηρακλής” όσο και η κυβέρνηση έχουν ως πρώτη φροντίδα τη διάσωση αυτών που μπορούν να διασωθούν. Εν κατακλείδι, θα ήθελα να σημειώσω ότι είναι και για το ίδιο το συμφέρον των διαχειριστών να βρουν λύσεις για τους βιώσιμους δανειολήπτες αντί να καταφεύγουν στις δαπανηρές και μακροχρόνιες διαδικασίες της ρευστοποίησης.
 • Επίσης, ο “Ηρακλής”, σε συνδυασμό με τα μέτρα κοινωνικής πολιτικής που αναλαμβάνει η κυβέρνηση για την προστασία του αδύναμου δανειολήπτη, αποτελεί κομβικό παράγοντα για την αποφυγή ενός κύματος πλειστηριασμών.

Θα ήθελα να προσθέσω εδώ ότι η δραστηριότητα των διαχειριστών (servicers), οι οποίοι θα αναλάβουν τη διαχείριση των “κόκκινων” δανείων, αδειοδοτείται και εποπτεύεται από την Τράπεζα της Ελλάδος, ενώ υπάρχει αυστηρό νομικό πλαίσιο που προστατεύει τα δικαιώματα του δανειολήπτη. Ωστόσο, η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ώστε στο άμεσο μέλλον να υπάρξει ένα σύγχρονο και ενοποιημένο πλαίσιο πτωχευτικών διαδικασιών και όχι οι πολυπληθείς πλατφόρμες που οδηγούν σε αλυσιτελείς καταστάσεις.

 • Πόσα νέα δάνεια θα μπορούσαν να δώσουν οι τράπεζες, έχοντας… ξεκαθαρίσει -μέσω “Ηρακλή”- “κόκκινα” δάνεια, ύψους άνω των 30 δισ. ευρώ;

Οπως πολύ καλά γνωρίζετε, είναι δύσκολο να πούμε με σιγουριά ποιοι θα είναι οι πραγματικοί αριθμοί. Στην έκθεση που δημοσίευσε πριν από λίγες μέρες η JP Morgan εκτιμά ότι έως το 2022 οι τέσσερις συστημικές τράπεζες θα έχουν χορηγήσει στην ελληνική οικονομία νέα δάνεια ύψους 70 δισ. ευρώ.

Η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται με πολύ γρηγορότερους ρυθμούς λόγω της πολιτικής αλλαγής, ενώ το τραπεζικό σύστημα αποκτά την εμπιστοσύνη του κόσμου αλλά και των επενδυτών, καθώς οι καταθέσεις επιστρέφουν, ενώ οι τιμές των τραπεζών έχουν τουλάχιστον διπλασιαστεί σε σχέση με πέρυσι. Η συμβολή του “Ηρακλή”, λοιπόν, είναι καθοριστική όχι μόνο για να συνεχιστεί αυτή η πορεία, αλλά και για να επιταχυνθεί. Αυτό είναι κάτι που έχουν επισημάνει όλοι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί αλλά και επενδυτικές τράπεζες και οίκοι αξιολόγησης σε εκθέσεις τους για το τραπεζικό σύστημα.

Τα “δώρα” του “Ηρακλή”, όμως, δεν σταματούν στην παροχή ρευστότητας.

 1. O “Ηρακλής” έπαιξε και θα συνεχίζει να παίζει καθοριστικό ρόλο στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας.
 2. O “Ηρακλής” θα αποτελέσει το εφαλτήριο για την προσέλκυση επενδυτών, καθώς δίνει την ευκαιρία σε εκείνους που θα αγοράσουν τα ομόλογα των τιτλοποιήσεων να γνωρίσουν καλύτερα την ελληνική οικονομία και να επενδύσουν σε αυτήν.
 3. O “Ηρακλής” δίνει ένα ηχηρό μήνυμα στους επενδυτές ότι η χώρα αλλάζει σελίδα και υλοποιεί εμπροσθοβαρείς μεταρρυθμίσεις, οι οποίες έμειναν για χρόνια στο συρτάρι.
 • Η μηδενική στάθμιση κινδύνου (zero risk weighted asset) φαίνεται πως είναι η μοναδική εκκρεμότητα του σχεδίου “Ηρακλής”. Πώς εξελίσσονται οι σχετικές διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους;

Ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM) θα εξετάσει την κάθε τιτλοποίηση που θα ενταχθεί στον “Ηρακλή” ξεχωριστά. Θα ήθελα να σας υπενθυμίσω ότι ο SSM είναι ένθερμος υποστηρικτής του σχεδίου “Ηρακλής” και έχει παροτρύνει εδώ και μήνες όλες τις ελληνικές συστημικές τράπεζες να ενταχθούν στο σχήμα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here