Του Enrique Diaz – Alvarez

Το εκρηκτικό ράλι του δολαρίου ανέβασε ταχύτητα την περασμένη εβδομάδα, καθώς οι αγορές εξέφρασαν τις προσδοκίες τους για τα επιτόκια της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (FED), ενώ οι «επιθετικά μετριοπαθείς» ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έπληξαν το ευρώ.

Η πολιτική της Κεντρικής Τράπεζας έχει γίνει ο κύριος μοχλός στις αγορές συναλλάγματος, ενώ αναφορικά με άλλες ειδήσεις, αν εξαιρέσουμε τις προσδοκίες επιρροής που θα προκύψουν σε αυξήσεις επιτοκίων, δεν έχουμε κάτι άλλο αξιοσημείωτο.

Ειδική αναφορά θα κάνουμε στη στερλίνα η οποία στάθηκε καλύτερα από τα περισσότερα νομίσματα ολοκληρώνοντας την εβδομάδα σχεδόν σταθερά έναντι του δολαρίου ΗΠΑ, και στην τουρκική λίρα, η οποία ήταν μακράν το νόμισμα με τη χειρότερη απόδοση, καθώς ο Ερντογάν αναγκάζει την κεντρική του τράπεζα να μειώσει τα επιτόκια καθώς επικρατεί ξεπούλημα του νομίσματος από ντόπιους με πανικό.

Παρόλο που οι διακοπές των Ευχαριστιών στις ΗΠΑ συνήθως προκαλούν υποτονικές συναλλαγές, φέτος μπορεί να γίνει εξαίρεση.

  • Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ θα πουλήσει έναν ασυνήθιστα μεγάλο αριθμό ομολόγων σε δημοπρασία, και δεν είναι ξεκάθαρο ότι η νευραλγικής σημασίας αγορά ομολόγων θα απορροφήσει αυτή τη μαζική προσφορά με ευκολία μετά το πρόσφατο ξεπούλημα ομολόγων και τiς επιθετικές δηλώσεις από αξιωματούχους της Federal Reserve.

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν αναμένεται να ανακοινώσει την επιλογή του για την προεδρία της Federal Reserve πριν από τις διακοπές, και την Τετάρτη θα δημοσιευτεί η έκθεση για τον πληθωρισμό της PCE.

Οι Δείκτες Επιχειρηματικής Δραστηριότητας της Ευρωζώνης για τον Νοέμβριο δημοσιεύονται την Τρίτη και θα είναι η πρώτη ανάγνωση της επίδρασης των πρόσφατων ειδήσεων για τον COVID στην επιχειρηματική εμπιστοσύνη.

Η γεμάτη ειδήσεις εβδομάδα, σε συνδυασμό με τη χαμηλότερη ρευστότητα που σχετίζεται με τις διακοπές στις ΗΠΑ θα μπορούσε να προκαλέσει κάποια σοβαρή αστάθεια.

 

Στερλίνα

 

Η στερλίνα κατάφερε να πετύχει μια σταθερή εβδομάδα έναντι του δολαρίου ΗΠΑ, πράγμα που σημαίνει ότι έκανε ράλι έναντι των υπόλοιπων ομολόγων της στο G10 και σχεδόν κάθε άλλου σημαντικό νόμισμα παγκοσμίως. Οι θετικές ειδήσεις από τις λιανικές πωλήσεις και την αγορά εργασίας τόνωσαν τις προσδοκίες για μια άνοδο των επιτοκίων πριν από το τέλος του 2021, κάτι που έρχεται σε έντονη αντίθεση με την υποτονική πολιτική ατολμίας που έρχεται από πλευράς της ΕΚΤ. Οι αναφορές του δείκτη PNI (Performance Indicator Charts) και οι δημόσιες δηλώσεις από τα μέλη της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής της Τράπεζας της Αγγλίας αυτή την εβδομάδα αναμένεται να στηρίζουν τέτοιες προσδοκίες, κάτι που μας κάνει να βλέπουμε αρκετά θετικά τις προοπτικές για τη στερλίνα από τώρα και έως το τέλος του χρόνου.

 

Ευρώ

 

Το ευρώ συνεχίζει να πέφτει κατακόρυφα τόσο λόγω της οπισθοχώρησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έναντι των προσδοκιών για αύξηση των επιτοκίων, όσο και λόγω της αρνητικής ατμόσφαιρας που προκαλεί μια ακόμη σειρά lockdown λόγω της πανδημίας. Οι ανακοινώσεις των δεικτών PMI αυτή την εβδομάδα θα περιλαμβάνουν μέρος του αντίκτυπου στην επιχειρηματική εμπιστοσύνη και έτσι θα παρακολουθούνται στενά από τις αγορές. Η ροή ειδήσεων δεν ήταν ευνοϊκή με το κοινό νόμισμα, αλλά το βάναυσο ξεπούλημα των τελευταίων εβδομάδων φαίνεται υπερβολικό, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να πιάσει ταβάνι εφόσον οι δηλώσεις από την πλευρά της ΕΚΤ δεν ακουστούν υπερβολικά ανησυχητικές για την κατάσταση που προκαλεί η πναδημία.

 

Δολάριο ΗΠΑ

 

Αξιωματούχοι από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έκαναν αργά την Παρασκευή θορυβώδεις δηλώσεις, υποδηλώνοντας ότι ο ρυθμός της μείωσης των επιτοκίων μπορεί να επιταχυνθεί, και σηματοδοτώντας ότι η Federal Open Market Committee ανησυχεί όλο και περισσότερο από τα στοιχεία για τον πληθωρισμό. Εκτός από τα στοιχεία του δείκτη PCE (Personal Consumption Expenditures) για τον πληθωρισμό την Τετάρτη, ακριβώς πριν από τις διακοπές, οι δημοπρασίες των ομολόγων του Δημοσίου τη Δευτέρα και την Τρίτη θα είναι το κλειδί για τη μέτρηση της διάθεσης της αγοράς απέναντι σε μια περαιτέρω μαζική αύξηση του χρέους των ΗΠΑ, της μειωμένης στήριξης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας και στα μαζικά αρνητικά επιτόκια. Τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας και η απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν για τον επόμενο πρόεδρό της, (όπου αναμένεται να επιλέξει είτε τον σημερινό πρόεδρο Πάουελ είτε έναν νέο, τον Μπρέιναρντ), θα ολοκληρώσουν ένα ασυνήθιστα γεμάτο ημερολόγιο ακριβώς πριν την εορτή των Ευχαριστιών.

{O κ. Enrique Diaz – Alvarez είναι Chief Risk Officer  της εταιρείας διεθνών πληρωμών Ebury}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here