γράφει ο Βαγγέλης Τσάπας

Το Υπουργείο Εμπορίου της Κίνας επεκτείνει το πρόγραμμα δοκιμών του ψηφιακού γιουάν του σε Πεκίνο και σε άλλες εύπορες επαρχίες.

Όπως αναφέρθηκε από την  Wall Street Journal  την Παρασκευή, οι νεοεπιλεγμένες περιοχές περιλαμβάνουν την επαρχία Tianjin και Hebei στο βορρά, το Δέλτα του ποταμού Yangtze, στα νότια και τις πλούσιες νότιες ακτές της χώρας στην επαρχία Γκουανγκντόνγκ.

Το υπουργείο δεν έθεσε συγκεκριμένη προθεσμία για την ολοκλήρωση του πιλοτικού προγράμματος, αλλά το πλαίσιο πολιτικής για το ψηφιακό νόμισμα της κεντρικής τράπεζας (CBDC) αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος του τρέχοντος έτους.

Η κινεζική κεντρική τράπεζα ξεκίνησε την ανάπτυξη του ψηφιακού γιουάν, που ονομάζεται επίσημα ηλεκτρονική πληρωμή ψηφιακού νομίσματος (DCEP), το 2014, πολύ μπροστά από άλλες παγκόσμιες νομισματικές ρυθμιστικές αρχές, πολλές από τις οποίες εξακολουθούν να έχουν πρόσβαση στη σκοπιμότητα ανάπτυξης ψηφιακού νομίσματος.

Μετά την ολοκλήρωση της ανάπτυξης, η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας (PBoC) ξεκίνησε για πρώτη φορά την τελευταία πιλοτική, πληρώνοντας μερικώς τους μισθούς των κρατικών υπαλλήλων σε τέσσερις επαρχίες – Shenzhen, Suzhou, Chengdu και Xiong’an.

Η πρόσφατη επέκταση της δοκιμής ψηφιακού γιουάν ακολούθησε επίσης την απόφαση του PBoC να κυκλοφορήσει το ψηφιακό γιουάν στην περιοχή Greater Bay του Χονγκ Κονγκ που αποτελείται από εννέα πόλεις, συμπεριλαμβανομένων των , Shenzhen, Hong Kong και Macau.

Συνεργαζόμενες εταιρείες με μαζική προσέγγιση

Εκτός από τη γεωγραφική επέκταση για τη δοκιμή ψηφιακού νομίσματος, η κεντρική τράπεζα συνεργάζεται επίσης με αρκετές εταιρείες και ιδρύματα για την κατασκευή κατάλληλης υποδομής και τη χρήση της σε πραγματικό κόσμο.

Η Finance Magnates  ανέφερε νωρίτερα για τη συνεργασία της κεντρικής τράπεζας με τον DiDi Chuxing , έναν μεγάλο γίγαντα για τα ταξίδια και τον Meituan Dianping, μια start up παράδοσης φαγητού που υποστηρίζεται από την Tencent.

Η νομισματική ρυθμιστική αρχή επίσης επιβιβάστηκε σε γίγαντες λιανικής πώλησης όπως οι McDonald’s, Starbucks και Subway για να αυξήσει τη δοκιμή του ψηφιακού νομίσματος.

Αν και ο κυβερνήτης του PBoC αρνήθηκε νωρίτερα οποιοδήποτε χρονοδιάγραμμα για την έναρξη του ψηφιακού γιουάν, ένας τοπικός οίκος ΜΜΕ ανέφερε ότι η κεντρική τράπεζα βιάζει το έργο, δεδομένης της αβεβαιότητας των κυρώσεων με ξινή σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here