Ένα στα δυο δάνεια στην Ελλάδα δεν εξυπηρετείται. Το ίδιο ποσοστό είναι και στην Ουκρανία, μόνο που εκεί το πρόβλημα διευθετείται ενώ στην Ελλάδα οξύνεται.
Το ΔΝΤ στη νέα του έκθεση “Regional Economic Outlook” που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα –ανάμεσα στ’ άλλα ανεπτυγμένα κράτη της Ευρώπης- που αντιμετωπίζει τόσο μεγάλο πρόβλημα τόσο ως προς τα «κόκκινα δάνεια» όσο και ως προς την εκροή κεφαλαίων.
Η Ελλάδα είναι επίσης, σύμφωνα με το Ταμείο, το κράτος με τη μεγαλύτερη επιδείνωση των προσδοκιών για άνοδο του ΑΕΠ φέτος και το 2019 και ένα από τα δύο μόνο κράτη της Ευρώπης που θα τα πάνε χειρότερα στο πεδίο της ανάπτυξης από ό,τι αρχικά προβλεπόταν. Επιδείνωση καταγράφει και στην πορεία της εγχώριας ζήτησης.
Τα κόκκινα δάνεια
Σχεδόν το 50% του συνόλου των δανείων της Ελλάδος είναι “κόκκινα”. Ο λόγος για την υψηλότερη αναλογία μεταξύ των “ανεπτυγμένων” οικονομικά κρατών της Ευρώπης σύμφωνα με το ΔΝΤ.
Το μόνο κράτος της Ευρώπης που έχει πιο υψηλή επιβάρυνση κόκκινων δανείων σε σχέση με την Ελλάδα ανήκει στα αναπτυσσόμενα και είναι η Ουκρανία (στο 55% του συνόλου). Στη δική της, όμως, περίπτωση -εν αντιθέσει με την Ελλάδα- το πρόβλημα δεν είναι στην κορύφωσή του αλλά λειαίνεται, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του 2017 που επικαλείται το ΔΝΤ.
Οι επιπτώσεις είναι πάρα πολύ σημαντικές αναφορικά με τη πιστωτική επέκταση. Στην Ελλάδα καταγράφεται η μεγαλύτερη συρρίκνωση της αξίας των δανείων που αφορούν τόσο σε νοικοκυριά όσο και σε επιχειρήσεις ανάμεσα στις ανεπτυγμένες οικονομίες της Ευρώπης. Με βάση στοιχεία Φεβρουαρίου 2018 το ΔΝΤ κάνει λόγο για μείωση η οποία ξεπερνά το 6%, με δεύτερη την Κύπρο στην οποία καταγράφεται μείωση της τάξης του 5%. Ακόμα και στην Ουκρανία η μείωση είναι μικρότερη, ενώ σε χειρότερη θέση αναφορικά με την πιστωτική ασφυξία στην αγορά είναι η Μολδαβία.
Διεθνής επενδυτική θέση
Το ΔΝΤ κατατάσσει την Ελλάδα ανάμεσα στα κράτη τα οποία έχουν πάρα πολύ μεγάλα εξωτερικά ελλείμματα αν και τα μείωσαν σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο στην Ελλάδα το εξωτερικό ισοζύγιο (τρεχουσών συναλλαγών) παρά τις μεταρρυθμίσεις δεν έγινε πλεονασματικό όπως αυτό της Ιρλανδίας (πλεόνασμα 12% του ΑΕΠ έναντι ελλείμματος της τάξης του 5% την προ κρισης περίοδο).
Έτσι, στην Ελλάδα (σε συνδυασμό με την αποεπένδυση), διαπιστώνεται ότι υπάρχει ένα ακόμη αρνητικό ρεκόρ: το ΔΝΤ καταγράφει την πλέον αρνητική διεθνή επενδυτική θέση (net financial assets). Η εκροή κεφαλαίων πλησιάζει το 50% του ΑΕΠ και έχει διπλασιαστεί σε σχέση με την προ κρίσης περίοδο, όταν το έλλειμμα βρισκόταν γύρω στο 75% του ΑΕΠ.
Πρωτιά στην επιβράδυνση του ΑΕΠ
Αναφορικά με την πορεία του ΑΕΠ το ΔΝΤ αναφέρει ότι η Ελλάδα (μαζί με την Λιθουανία) είναι τα δύο μόνα κράτη στα οποία επιδεινώθηκαν οι προβλέψεις για την πορεία του ΑΕΠ φέτος και τα επόμενα χρόνια. Στην Ελλάδα μάλιστα καταγράφει τη μεγαλύτερη επιβράδυνση του ΑΕΠ (κατά 0,6% στο 2% για το 2018 έναντι 2,6% προηγούμενης εκτίμησης). Για το 2019, προς το παρόν, η απόκλιση καταγράφεται μικρότερη (στο 0,1%), αφού πλέον το ΔΝΤ βλέπει ότι το ΑΕΠ θα επιταχυνθεί κατά 1,8%. Σε όλα τα υπόλοιπα κράτη της ευρωζώνης αλλά και συνολικά στην Ευρώπη το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει βελτιώσει τις προβλέψεις του για την πορεία της οικονομίας.
Επιδείνωση καταγράφεται σε σχέση με τις προηγούμενες προβλέψεις του Ταμείου αναφορικά με την πορεία της εγχώριας ζήτησης υποδεικνύοντας και την πηγή επιβράδυνσης του ρυθμού οικονομικής ανάπτυξης της Ελλάδος.
Μεγάλη επιδείνωση καταγράφεται και στο εξωτερικό ισοζύγιο της χώρας (εν συγκρίσει με τις προηγούμενες προβλέψεις του ΔΝΤ). Πλέον το έλλειμμα αναμένεται στο 0,8% του ΑΕΠ το 2018, έναντι ελλείμματος 0,1% που υπολογιζόταν προηγουμένως. Ο λόγος για μία επιδείνωση που και πάλι είναι υψηλότερη μεταξύ των ανεπτυγμένων οικονομιών της Ευρώπης που εξετάζονται. Επιβράδυνση καταγράφεται και στην μείωση της ανεργίας.
Ταχύτερη αναμένεται πάντως να είναι η αύξηση του κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Ελλάδα, κατά 2,4% το 2018 και κατά 2,2% στη συνέχεια έως και το 2021. Για το 2022 αναμένεται αύξηση του κατά κεφαλήν ΑΕΠ κατά 1,6%. Ο λόγος για επίδοση οποία είναι υψηλότερη του μέσου όρου της Ευρώπης.
Οριακή επιτάχυνση καταγράφεται τις επενδύσεις του 2018 αλλά και στον πληθωρισμό. Γίνεται αναφορά και στα πλεονάσματα (με επανάληψη των προβλέψεων που ανακοινώθηκαν προ εβδομάδων στο πλαίσιο της Εαρινής Συνόδου). Και καταγράφουν βελτίωση σε σχέση με τις προηγούμενες προβλέψεις του Οκτωβρίου.
Οι μισθοί μειώθηκαν αρκετά
Σε ειδικό κεφάλαιο για τις μισθολογικές εξελίξεις το Ταμείο επαναλαμβάνει τα στοιχεία που έχει δημοσιεύσει και άλλες φορές αναφορικά με την αύξηση της συμμετοχής των γυναικών στην αγορά εργασίας, αλλά και με την πολύ μεγάλη μείωση της συμμετοχής των ανδρών. Καθιστά ξεκάθαρο ότι η προσαρμογή σε επίπεδο μισθών είναι τεράστια αλλά και απολύτως αναγκαία λόγω του πολύ μεγάλου ελλείμματος στο εξωτερικό ισοζύγιο της χώρας.