Σύγκλιση στα βασικά σημεία του νέου Νόμου Κατσέλη καταγράφεται αμέσως μετά το τέλος της πολύωρης συνάντησης κυβερνητικών παραγόντων με τους επικεφαλής των συστημικών κυρίως τραπεζών.

Oι δύο πλευρές συμφώνησαν στα κύρια μεγέθη του νέου νόμου, και κυρίως στη διάρκεια του, που δεν θα ξεπερνά το ένα έτος. Πρόκειται δηλαδή για μια τελευταία «ευκαιρία» σε όσους δεν έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους προς τις τράπεζες, και αυτές βαραίνουν την πρώτη κατοικία τους με την μορφή υποθήκης.

Πάντως το σχετικό νομοσχέδιο μπορεί να κατατεθεί τις επόμενες κιόλας ημέρες στη Βουλή προς ψήφιση, αφού προηγουμένως ρυθμιστούν επιμέρους λεπτομέρειες όπως το όριο του ύψους δανείου, που ορίζεται στις 130 χιλιάδες ευρώ, αλλά δεν αποσαφηνίζεται εάν το όριο αυτό θα περιλαμβάνει το καθαρό ποσό δανεισμού ή και τους τόκους που έχουν προκύψει.

Παραμένουν «αγκάθια» το πώς θα υπαχθούν στο νέο πλαίσιο τα μικρά επιχειρηματικά δάνεια με προσημείωση κύριας κατοικίας, που φαίνεται να διαφωνούν και οι Θεσμοί, αλλά χωρίς διάθεση βέτο προς το παρόν.

Πηγές της κυβέρνησης αναφέρουν ότι στη σημερινή συνάντηση με εκπροσώπους της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών και τους CEOs των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, υπό τον υπουργό Επικρατείας Αλέκο Φλαμπουράρη και τον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ Δημήτρη Λιάκο, ολοκληρώθηκε η συζήτηση σχετικά με το νέο θεσμικό πλαίσιο προστασίας της α΄ κατοικίας και έκλεισαν τα τελευταία θέματα τεχνικής φύσεως που έχριζαν διευκρινήσεων. Σε αυτή την πρώτη ενημέρωση απέφυγαν να δώσουν κάποιες λεπτομέρειες για την ουσία της συμφωνίας.

Η κυβέρνηση αποδέχθηκε την χρονική διάρκεια ενός έτους για το νέο πλαίσιο προστασίας όπως επίσης ότι περίπου 155 χιλιάδες εκκρεμείς αιτήσεις για τον νόμο Κατσέλη θα εξεταστούν από τη νέα πλατφόρμα με τα παλιά κριτήρια για το εάν πληρούν τις προϋποθέσεις προστασίας.

Κυβερνητικές πηγές, υποστηρίζουν δε, ότι τα εισοδηματικά κριτήρια για το νέο πλαίσιο θα είναι τα ίδια με αυτά του νόμου Κατσέλη.

Συμπερασματικά, τα ΝΕΑ στοιχεία που προέκυψαν από τη σύσκεψη είναι πως το θεσμικό πλαίσιο θα είναι ενιαίο και για την προστασία της πρώτης κατοικίας και για την πτώχευση των νοικοκυριών. Ας σημειωθεί πως αυτή η παράμετρος ήταν και μια απαίτηση της Τρόικας. Η προστασία του νέου πλαισίου θα αφορά πρώτη κατοικία αντικειμενικής αξίας έως 250.000 ευρώ, ενώ το ανεξόφλητο υπόλοιπο του δανείου με τους δεδουλευμένους τόκους θα είναι ύψους μέχρι 130.000 ευρώ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here