Το θέμα της Ελλάδας θα συζητηθεί στο Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου και όχι αύριο.

Μέχρι τον Δεκέμβριο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η 4η αξιολόγηση και επομένως θα απελευθερωθούν τα κονδύλια για την επιστροφή των κερδών από τα Ελληνικά Ομόλογα των κεντρικών τραπεζών

Όπως εξήγησε στις Βρυξέλλες κοινοτικός αξιωματούχος, ειδικά σε ό,τι αφορά  την επιστροφή των ANFAs και SMPs η απόφαση θα ληφθεί από τους Υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης αφότου γίνει γνωστή η έκθεση των θεσμών για την ελληνική οικονομία.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθούν αυτά τα κονδύλια για επενδυτικούς σκοπούς (επομένως έμμεσα να χρησιμεύσουν για τη μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος αφού θα απελευθερωθούν πόροι του προϋπολογισμού) σημείωσε ότι αυτή είναι μια συζήτηση που θα γίνει την επόμενη χρονιά.

Η συζήτηση αυτή έχει ήδη ξεκινήσει και σχετίζεται ευρύτερα με το θέμα του δημοσιονομικού χώρου στον προϋπολογισμό της Ελλάδας.

  • «Πράγματι, υπάρχει η δυνατότητα αυτή, ωστόσο η σημαντική απόφαση αφορά στο αυξηθεί ο δημοσιονομικός χώρος της ελληνικής οικονομίας. Και αυτό θα συζητηθεί μέσα στον επόμενο χρόνο».

Η παρακολούθηση των εξελίξεων στην Ελλάδα για πολλές δεκαετίες θα είναι το πιο σημαντικό θέμα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ), δήλωσε ο επικεφαλής του, Κλάους Ρέγκλινγκ, σε συνέντευξη που έδωσε στο περιοδικό του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου (European Court of Auditors Journal).

Ρωτήθηκε για το ποια θεωρεί ότι είναι τα τρία σημαντικότερα χρηματοδοτικά/οικονομικά θέματα, που βρίσκονται τώρα στο τραπέζι του ESM, ο Ρέγκλινγκ δήλωσε:

  • “Το πιο σημαντικό θέμα για τον ΕΜΣ για πολλές δεκαετίες θα είναι να παρακολουθεί τις εξελίξεις στην Ελλάδα. Ο ΕΜΣ δάνεισε περισσότερα από 200 δισ. ευρώ στην Ελλάδα και θέλουμε να εξασφαλίσουμε ότι η Ελλάδα θα είναι επίσης σε θέση να αποπληρώσει τα δάνεια αυτά“.
  • “Επιπλέον”, βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα, υπάρχει μία σειρά θεμάτων σχετικών με την Οικονομική και Νομισματική Ένωση (ΟΝΕ), όπου πρέπει να βρούμε λύσεις και είναι όλα σε διαφορετικά στάδια, με διαφορετικούς βαθμούς διαφωνιών“.

Όπως διευκρίνισε στη συνέχεια, τα θέματα αυτά αφορούν το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Ασφάλισης Καταθέσεων (European Deposit Insurance Scheme, EDIS), ένα δημοσιονομικό μέσο για τη μακροοικονομική σταθεροποίηση και τη ρευστότητα για τη λειτουργία της τραπεζικής ένωσης.

Σε ερώτηση, αν οι εκθέσεις που έχει κάνει το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο, όπως για τα προγράμματα στήριξης κατά τη διάρκεια της ελληνικής κρίσης, βοήθησαν τον ΕΜΣ, ο Ρέγκλινγκ απάντησε:

  • Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα: Ναι, τις κοιτάμε και αρχίσαμε πριν μερικούς μήνες τη δεύτερη αξιολόγηση της εργασίας του ΕΜΣ που εστιάζει στην Ελλάδα. Εκεί, οι εμπειρογνώμονές μας έχουν κοιτάξει φυσικά όλες τις σχετικές μελέτες και αναλύσεις που έχουν δημοσιευθεί.
  • Για παράδειγμα, από το ΔΝΤ, αλλά και από το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο. Για να μάθουμε από αυτές και όχι να τις αντιγράψουμε. Είτε να τις επιβεβαιώσουμε είτε να εκφράσουμε την αντίθεσή μας, όταν δεν συμφωνούμε”.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ