Μέχρι πέρυσι, οι καταναλωτές επέλεγαν Φυσικό Αέριο για να απολαμβάνουν φθηνότερης ενέργειας, ειδικά για τις κρύες μέρες και νύκτες του Χειμώνα.

Η εκρηκτική αύξηση των τιμών φυσικού αερίου άλλαξε τις τιμολογιακές ισορροπίες.

  • Τα προθεσμιακά συμβόλαια στο ευρωπαϊκό χρηματιστήριο δείχνουν ότι αποκλιμάκωση δεν θα υπάρξει πριν από τον Απρίλιο.

Η Διοίκηση της ΔΕΠΑ Εμπορίας έχει ήδη επεξεργαστεί και θα ανακοινώσει ειδικό σχέδιο στήριξης των οικιακών καταναλωτών φυσικού αερίου και για το πρώτο τρίμηνο του 2022.

Η ΔΕΠΑ Εμπορίας θα προσφέρει οριζόντια έκπτωση 15% στους οικιακούς καταναλωτές φυσικού αερίου για το τρίμηνο Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου.

  • Το σχέδιο προβλέπει τη διάθεση της ποσότητας φυσικού αερίου που θα προσφέρει ο κάθε προμηθευτής αποκλειστικά στους οικιακούς πελάτες τους (όχι στη βιομηχανία και στους ηλεκτροπαραγωγούς) σε τιμή που θα λαμβάνει υπόψη το μέσο κόστος του μείγματος καυσίμου από τις διάφορες πηγές που προμηθεύεται η ΔΕΠΑ και το οποίο είναι χαμηλότερο από την τιμή που διαμορφώνεται στη χρηματιστηριακή αγορά.

Η διοίκηση της ΔΕΠΑ υπέγραψε χθες τη σύμβαση ανάθεσης έργου με τον ορκωτό λογιστή που θα αναλάβει τον έλεγχο των οικονομικών στοιχείων των προμηθευτών φυσικού αερίου, ώστε να διασφαλιστεί ότι η έκπτωση του 15% θα φτάσει πράγματι στους οικιακούς καταναλωτές.

  • Χωρίς την έκπτωση, οι καταναλωτές φυσικού αερίου θα πλήρωναν φέτος διπλάσια τιμή από πέρυσι, ενώ με την έκπτωση και για τους καταναλωτές που δικαιούνται και επίδομα θέρμανσης, η επιβάρυνση θα μειωθεί κατά τουλάχιστον 25 ευρώ, ποσό που δεν καλύπτει το μέγεθος της αύξησης αλλά περιορίζει σημαντικά την επιβάρυνση.

Για το πρώτο τρίμηνο του 2022 η διοίκηση της ΔΕΠΑ βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τους προμηθευτές φυσικού αερίου για την εξειδίκευση των μέτρων ενίσχυσης των καταναλωτών, οι οποίες αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here