Μετά το μεγάλο φιάσκο, το υπουργείο Ενέργειας είχε …στενές επαφές με τις αρχές ανταγωνισμού της Κομισιόν (DGcomp) στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Μιχάλης Νικολακάκης, διευθυντής του γραφείου του Γιώργου Σταθάκη, και οι σύμβουλοι του υπουργού Βάγια Καραθόδωρου και Νίκος Λιωνής ταξίδεψαν στις Βρυξέλλες με στόχο να συναντηθούν με στελέχη της DG Energy.

Επιδίωξαν, χωρίς αποτέλεσμα, να έχουν συνάντηση με τα στελέχη της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού, η οποία θα αποφασίσει εάν θα βγουν οι υδροηλεκτρικές μονάδες της ΔΕΗ στο σφυρί. Ωστόσο, οι εκπρόσωποι της DG Comp αποφεύγουν τις συναντήσεις χωρίς ραντεβού και προετοιμασία και δεν τους δέχθηκαν.

Τελικά ενημερώθηκαν από κάποια στελέχη της DG Comp και κατόπιν προσέφυγαν στις καλές υπηρεσίες του -πάντα πρόθυμου- Ντέκλαν Κοστέλο.. της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, την οποία εποπτεύει ο καλός …φιλέλληνας Πιέρ Μοσκοβισί…

Μετά από αυτές τις επαφές υψηλού επιπέδου,  η ηγεσία του Υπουργείου Ενέργειας …αποφάσισε. Πήρε την πολιτική απόφαση για την διενέργεια νέου διαγωνισμού για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων Μελίτης και Μεγαλόπολης. Αυτή τη φορά ο διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί με όρους που έχουν θέσει οι υποψήφιοι επενδυτές.

Λίγες εβδομάδες πριν τις ευρωεκλογές, η Κομισιόν εμφανίζεται θετική στην επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού ώστε να κλείσει ο φάκελος «λιγνίτες», τονίζοντας όμως ότι δεν θα είχε νόημα η επανάληψη της διαδικασίας με τους ίδιους όρους.

Στο πλαίσιο αυτό το υπ. Ενέργειας υποχρεώνεται να αλλάξει τους όρους του νέου διαγωνισμού με κλειδί τον μηχανισμό επιμερισμού τυχών ζημιών των μονάδων με τη ΔΕΗ για περίοδο 6ετίας, κάτι που αποτελεί πάγιο αίτημα των επενδυτών.

Η DGcomp θα κληθεί να αξιολογήσει εάν αυτός ο μηχανισμός έρχεται σε σύγκρουση με τις δεσμεύσεις της Αθήνας, ότι ο αγοραστής θα πρέπει να είναι 100% ανεξάρτητος από τη ΔΕΗ.

Πάντως η ΕΕ, εξακολουθεί να έχει όλα τα σενάρια ανοιχτά, δηλαδή τόσο της επαναπροκήρυξης του διαγωνισμού χωρίς κατώφλι τιμήματος όσο και την πώληση υδροηλεκτρικών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here