Το Lansdowne είναι ένα fund που έχει βρεθεί συχνά από την μεριά των πωλητών στο ΧΑ και έχει σορτάρει ακόμα κι όταν η αγορά ήταν έντονα ανοδική πέρυσι.
Προκαλεί λοιπόν έκπληξη η δήλωση που έκανε ένας από τους εταίρους του Lansdowne Partners, ο David Craigen, ότι η ελληνική αγορά δεν είναι πτωτική (δεν είναι bear market), όπως άλλες αγορές με πτώση –20% και το ευρώ να χάνει -7% έναντι του δολαρίου.
Ο David Craigen είχε κι άλλες ενδιαφέρουσες «θετικές» ατάκες για την ελληνική αγορά και οικονομία στη συζήτηση που είχε στο 3ο Συνέδριο Θεσμικής Διαχείρισης, με το δημοσιογράφο Χρήστο Κώνστα.
Όχι ότι έχασε την ευκαιρία να τονίσει το θέμα του ελληνικού χρέους, αφού είπε ότι το βασικό σκεπτικό των επενδύσεων του fund είναι τα μακροοικονομικά και οι ελληνικές εταιρίες είναι πιο ευάλωτες σε μία οικονομία με μεγάλο χρέος σε σχέση με το ΑΕΠ.
Αλλά οπωσδήποτε προξενεί εντύπωση η επισήμανσή του ότι η Ελλάδα έχει πολλούς φυσικούς πόρους σε μία φάση της διεθνούς αγοράς που οι τιμές των πρώτων υλών έχουν αυξηθεί πολύ και ο χαλκός είναι ένα από τα βασικά μέταλλα για τη μετάβαση σε πράσινες μορφές ενέργειας. Ο ίδιος τσεκάρει κάθε τόσο τι γίνεται με την επένδυση στις Σκουριές...
Έχει επίσης ενδιαφέρουσες απόψεις για το ΧΑ.
- Εντοπίζει την ανάγκη να βελτιωθεί η ρευστότητα και εκτιμά ότι δεν πρέπει ποτέ να απαγορεύονται οι σορτ κινήσεις, απλά σε έντονα πτωτικές αγορές, πρέπει να επιτρέπονται μόνον για μετοχές οι οποίες κινούνται ανοδικά, «κόντρα στο ρεύμα».
- Είναι υπέρ της απόλυτα διαφανούς εταιρικής διακυβέρνησης που προστατεύει τους μετόχους της μειοψηφίας και τον ενθουσιάζει που στη Σουηδία, οι μέτοχοι της μειοψηφίας μπορούν να διορίσουν πρόσωπα στο ΔΣ μίας εταιρίας ενώ με πολύ μικρά ποσοστά μπορούν να προκαλέσουν έκτακτες Γενικές Συνελεύσεις ή να απειλήσουν με τη διενέργειά τους, αν οι Γενικές Συνελεύσεις καταντήσουν συνεχείς και κουραστικές.
- Προφανώς, έχει κι ο μετοχικός ακτιβισμός τα όριά του και από το ένα άκρο μέχρι το άλλο χάνεται όχι μόνον η ισορροπία αλλά και η λογική… Η διοίκηση πρέπει να μπορεί να ασκηθεί.