γράφει ο Θεόδωρος Γιαμιάς

Lock down λοιπόν και για ακόμα μια φορά σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα όλη η χώρα γενικότερα και η οικονομία ειδικότερα καλούνται να περάσουν μια δοκιμασία και ένα crash test όπου σε κάθε περίπτωση τα σημάδια θα μείνουν χαραγμένα σε όλους και σε όλα τα επίπεδα , το πώς και με πιο τρόπο θα επανέλθουμε στην κανονικότητα είναι κάτι που αυτή τη στιγμή αποτελεί αστάθμητη μεταβλητή με αρκετούς άγνωστους ‘’Χ’’ παράγοντες , ακαθόριστους ενώ το νέο περιβάλλον θα αναδιαμορφώνεται μέρα με τη μέρα …

 • Είναι όμως και μια καλή περίοδος για μελέτη , κάτω από αυτό το πρίσμα θα κάνουμε σήμερα μια σύντομη αναφορά στην στρατηγική των covered call options

Για αρχή να δούμε τι είναι τα options. Εκτός από την κλασσική επένδυση σε μετοχές ή παράγωγα προϊόντα ‘’μονής κατεύθυνσης’’ (directional) όπου αγοράζω ένα προϊόν και κερδίζω ή χάνω από την άνοδο ή κάθοδο της τιμής , υπάρχουν και προϊόντα που έχουν ως στόχο το hedging ή την εξομάλυνση του κινδύνου που απορρέει από την έκθεσή μας σε αυτό το προϊόν ή την ανάγκη της εξασφάλισης μιας συγκεκριμένης ανάγκης σήμερα αλλά που θα εκπληρωθεί στο μέλλον.

 • Συγκεκριμένα για τα options λοιπόν , δίνουν το δικαίωμα στον κάτοχό τους να αγοράσει σήμερα ένα δικαίωμα που θα του δίνει την δυνατότητα σε συγκεκριμένη ημερομηνία στο μέλλον να αγοράσει την μετοχή (ή άλλο προϊόν) που έχει επιλέξει με την σημερινή τιμή.

Παράδειγμα :

Αν μια μετοχή έχει σήμερα 10€  μπορώ να αγοράσω σήμερα ένα δικαίωμα (αγοράς) που θα μου δίνει τη δυνατότητα να την αγοράσω σε πχ πέντε μήνες με την σημερινή τιμή. Για να αποκτήσω αυτό το δικαίωμα πληρώνω ένα ποσό στον κάτοχό του (intrincic value+time value) πχ 2 €.

Το πλεονέκτημα στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι ότι έχω το δικαίωμα αλλά όχι την υποχρέωση , αν λοιπόν αυτή η μετοχή σε πέντε μήνες έχει 20€ ασκώ το δικαίωμά μου να την αγοράσω τότε στα 10€ άρα έχω 10κέρδος μείον τα 2€ που μου κόστισε το δικαίωμα δηλαδή 8€ καθαρό κέρδος.

Αν βέβαια δεν ανέβει η τιμή αρκετά ή πέσει κιόλας χάνω τα χρήματα που μου κόστισε το δικαίωμα αλλά σε κάθε περίπτωση έχω ποσοτικοποιήσει από την αρχή τον κίνδυνο στον οποίο έχω εκτεθεί (2€).

Αν αντί να επιλέξω το δικαίωμα είχα προβεί στην αγορά της μετοχής μπορεί η μετοχή να έπεφτε πολύ περισσότερο η ακόμη και να χρεοκοπούσε η εταιρεία και να έχανα όλα μου τα χρήματα …

Ακριβώς το ίδιο μπορώ να κάνω και αντίστροφα , δηλαδή να αγοράσω ένα δικαίωμα πώλησης (put option) αν περιμένω πτώση , βέβαια και σε αυτή την περίπτωση κάποιος πρέπει να μου το πουλήσει άρα προκύπτουν 4 συνολικά θέσεις:

 • Αγορά δικαιώματος αγοράς       (call holder)
 • Πώληση δικαιώματος αγοράς    (call writer)
 • Αγορά δικαιώματος πώλησης    (put holder)
 • Πώληση δικαιώματος πώλησης (put writer)

Πάνω σε αυτές τις τέσσερις βασικές θέσεις μπορούν χτιστούν πάρα πολλές στρατηγικές , σήμερα θα δούμε μια σχετικά απλή αυτή των covered call options , χωρίς να μπούμε σε πολλές λεπτομέρειες μιας και αυτές χρίζουν εξήγησης σεμιναρίου.

Ας θεωρήσουμε λοιπόν ότι έχω στην κατοχή μου μια μετοχή που πιστεύω ότι μακροπρόθεσμα έχει καλές προοπτικές αλλά στην παρούσα φάση δεν αναμένω σημαντικές διαφοροποιήσεις στην τιμή της.

 1. Η μια λύση που έχω είναι να μην κάνω τίποτα.
 2. Η άλλη λύση είναι να πουλήσω ένα δικαίωμα αγοράς της συγκεκριμένης μετοχής και να εισπράξω τώρα το ‘’premium’’ της πώλησης .

Ας δούμε τώρα τα υπέρ και κατά της συγκεκριμένης στρατηγικής. Θα χρησιμοποιήσουμε ένα παράδειγμα , η μετοχή μου κοστίζει 10€ και πούλησα ένα call option που δίνει το δικαίωμα στον αγοραστή του να αγοράσει την συγκεκριμένη μετοχή μετά από τέσσερις μήνες στα 10ε και για αυτό το option μου κατέβαλε 2,5€ .

Τι μπορεί να συμβεί στη συνέχεια ;

 • Η τιμή να ανέβει πάνω από τα 10€ , στην συγκεκριμένη περίπτωση το συνολικό μου κέρδος περιορίζεται στα 2,5€ που εισέπραξα από την πώληση του δικαιώματος (μια και έχω την υποχρέωση να πουλήσω τις μετοχές όσο και αν κοστίζουν τότε) στην σημερινή τιμή , (άρα κράτησα +25% κέρδος)
 • Η τιμή να μείνει σταθερή , στην συγκεκριμένη περίπτωση το δικαίωμα εκπνέει χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα για τον κάτοχό του ενώ εγώ έχω πάλι 25% κέρδος (το premium που έλαβα κατά την πώληση.
 • Η τιμή να πέσει , στην συγκεκριμένη περίπτωση πάλι εκπνέει το option χωρίς κέρδος για τον κάτοχό του , αν πέσει μέχρι τα 7,5€ είμαι καλυμμένος από την είσπραξη του premium και δεν χάνω χρήματα παρότι η τιμή των μετοχών μου υποχωρεί ενώ αν η πτώση είναι μεγαλύτερη η δική μου πτώση είναι μικρότερη κατά το ποσοστό του premium που εισέπραξα , όταν δε έρθει η λήξη του option και εφόσον πιστεύω ότι οι συνθήκες δεν έχουν βελτιωθεί μπορώ να κάνω το ίδιο πάλι από την αρχή …

Αυτή είναι μια απλή σχετικά στρατηγική που χρησιμοποιείται ευρέως από διαχειριστές , τόσο για διαχείριση θέσεων όσο και για άνοιγμα θέσεων ιδίως όταν δεν είμαστε ακόμη σίγουροι για το μέλλον της εταιρείας που κατέχουμε ή των καταστάσεων που επικρατούν στην αγορά γενικότερα.

Βέβαια πρέπει να τονιστεί ότι είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ποιο είναι το σωστό option που πρέπει να πουλήσουμε και αυτό έχει να κάνει με άλλους τεχνικούς παράγοντες (πχ το beta της εταιρείας , τη μεταβλητότητα και το ρόλο της , αν θα πρέπει να είναι in the money ή out of the money option κλπ) που θα αναλύσουμε σε επόμενο άρθρο.

{Ο κ. Θεόδωρος Γιαμιάς είναι Γενικός Δντης στην Kyros Financial Group KFG}

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here