Μολονότι η Citigroup από τον Μάιο του περασμένου έτους διατηρούσε overweight στις αμερικανικές μετοχές, πλέον εκτιμά ότι οι μετοχές διεθνώς θα μπορούσαν να εισέλθουν σε μία μακρά περίοδο μέτριων αποδόσεων, επειδή οι αγορές κινούνται συναρτήσει των επιδόσεων της οικονομίας που παρουσιάζει επιβράδυνση.

Γι’ αυτό το λόγο η Citi προχωρά στην υποβάθμιση των μετοχών των ΗΠΑ μειώνοντας σημαντικά την οverweight στάση της, τηρώντας παράλληλα ουδέτερη τάση στις ανεπτυγμένες αγορές και overweight στάση στις αναδυόμενες αγορές. Σε ότι αφορά τα ομόλογα, εμφανίζεται θετική για τα γερμανικά, επιφυλακτική για τα ιταλικά και εκτιμά ότι οι αποδόσεις στα ελληνικά 10ετή θα κινηθούν φέτος από το 3,85% έως το 4,10%.

Σύμφωνα με την Citigroup, οι αμερικανικές μετοχές διαπραγματεύονται 10% υψηλότερα από τα χαμηλά της παραμονής των Χριστουγέννων και 5% υψηλότερα από την αρχή του έτους. Οι στρατηγικοί αναλυτές της Citi αναμένουν αύξηση 7% στις παγκόσμιες μετοχές τους επόμενους 12 μήνες, με την ανάπτυξη των κερδών ανά μετοχή να επιβραδύνεται σημαντικά το 2019. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος όπως επισημαίνει, και κάτι που θα οδηγήσει σε σημαντική υποβάθμιση των προβλέψεών της, είναι η σημερινή παγκόσμια επιβράδυνση να μετατραπεί σε μία πλήρη ύφεση της κερδοφορίας των εταιρειών.

Προβλέψεις για 2019-2020
Το 2019 και το 2020 θα χαρακτηριστούν από την χαμηλότερη ανάπτυξη της οικονομίας. Οι πιέσεις στο βραχυπρόθεσμο διάστημα μπορεί να δώσουν την εντύπωση ότι ο πληθωρισμός αυξάνεται, ωστόσο στο μακροπρόθεσμο διάστημα η Citi είναι επιφυλακτική και εκτιμά ότι θα υπάρξει οικονομική στασιμότητα παρά στασιμοπληθωρισμός. Αυτή η φάση στον οικονομικό κύκλο οδηγεί σε μέτριες αποδόσεις στις μετοχές ( 5% με 10% ετησίως) και υπεραπόδοση στην αγορά εταιρικών και κρατικών ομολόγων.

Σε ότι αφορά την Ευρώπη, η εκτίμηση είναι ότι ο δείκτης Stoxx 600 θα αυξηθεί κατά 12% έως τα τέλη του 2019. Αν και εκτιμά ότι η κερδοφορία των εταιρειών θα μειωθεί, αναμένει rerating των μετοχών αργότερα μέσα στο έτος όταν θα περιοριστούν οι ανησυχίες για παγκόσμια ύφεση.

Ομόλογα

Σε ότι αφορά τα ομόλογα, για την αγορά των ΗΠΑ εκτιμά πως το shut down της κυβέρνησης είναι βραχυπρόθεσμα bullish για την αγορά, ωστόσο μία ανανεωμένη όρεξη των επενδυτών για τις μετοχές σε συνδυασμό με την επίλυση του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ-Κίνας θα αποτελέσουν bearish σήμα για την αγορά.

Η Citi εμφανίζεται αισιόδοξη για τα γερμανικά ομόλογα στο βραχυπρόθεσμο διάστημα και εκτιμά ότι οι αποδόσεις τους θα κυμανθούν στο 0,1% με 0,2%, και ενδέχεται να βρεθούν στο 0% εάν υπάρξουν στοιχεία που να δείχνουν ύφεση στον μεταποιητικό κλάδο.

Σε ότι αφορά την ευρωπεριφέρεια, εκτιμά πως το κλίμα έχει βελτιωθεί γύρω από τα ιταλικά ομόλογα, ωστόσο η ίδια είναι επιφυλακτική. Η Ιταλία παραμένει ευάλωτη στην σημαντική επιβράδυνση της οικονομίας, στην αύξηση του χρέους της και σε πιθανές υποβαθμίσεις της αξιολόγησής της από τους οίκους. Έτσι εκτιμά ότι το ιταλικό spread θα κινηθεί στα επίπεδα των 310 μονάδων βάσης. Το ενδεχόμενο νεών εκλογών στη χώρα θα κάνει την Citi πιο bullish.

Στην υπόλοιπη περιοχή της περιφέρειας της ευρωζώνης, η τράπεζα αναμένει ότι τα spreads θα παραμένουν σταθεροποιητικά γύρω από τα τρέχοντα επίπεδα. Σε ότι αφορά τα ελληνικά ομόλογα, στην έκθεσή τις για παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές όπου δίνει τις εκτιμήσεις για τις αποδόσεις και τα spreads, εκτιμά ότι η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου θα κινηθεί στα επίπεδα του 4% με 4,10% το πρώτο εξάμηνο του έτους, στο γ’ τρίμηνο θα μειωθεί στο 3,85%, στο τέλος του έτους θα κινηθεί στο 4,05% ενώ το 2020 θα σημειώσει άνοδο στο 4,20% με 4,35%. Τα spreads εκτιμά ότι θα κινηθούν στο επίπεδο των 390 μ.β το α’ εξάμηνο του 2019 και στις 350 μ.β στο υπόλοιπο του έτους και στις αρχές του 2020.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here