Υψηλότερες τιμές-στόχους για τις ελληνικές τράπεζες, πλην της μετοχής της Εθνικής, θέτει η Citi σε έκθεσή της για τον κλάδο.

Ο οίκος διατηρεί σύσταση «buy» για τον τίτλο της Alpha Bank ανεβάζοντας την τιμή-στόχο στα 2,68 από 2,16 ευρώ, ενώ διατηρεί «neutral» για τις μετοχές των τριών συστημικών τραπεζών.

Ειδικότερα για την Τράπεζα Πειραιώς, θέτει νέο στόχο τα 3,99 από 3,10 ευρώ, για τη Eurobank ανεβάζει το στόχο στα 1,17 από 0,80 ευρώ ενώ για την Εθνική μειώνει οριακά την τιμή-στόχο στα 0,32 από 0,33 ευρώ.

Όπως εξηγεί η αξιολόγηση της Εθνικής παραμένει σχεδόν αμετάβλητη καθώς συμπεριλαμβάνει μεγαλύτερη επίπτωση από την εφαρμογή του IFRS 9 σε σχέση με τις προηγούμενες προβλέψεις της.

Όπως επισημαίνει η Citi, τα αποτελέσματα των stress tests για τις τέσσερις μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες αναμένεται να ανακοινωθούν στις 4-5 Μαΐου και σύμφωνα με αναφορές, και οι τέσσερις έχουν επαρκή κεφάλαια ακόμη και στο αρνητικό σενάριο. Όπως τονίζει, σε ότι αφορά τα κεφαλαιακά “μαξιλάρια” στο βασικό και το δυσμενές σενάριο, η Alpha Bank έχει τα καλύτερα αποτελέσματα μεταξύ των τεσσάρων συστημικών τραπεζών.

Σε ότι αφορά την μείωσή των NPEs, η Citi τονίζει ότι υπάρχει πρόοδος, ωστόσο  οι στόχοι ενέχουν μεγάλες προκλήσεις. Πέρυσι οι τέσσερις ελληνικές τράπεζες πέτυχαν μείωση κατά € 8.6 δισ. των NPEs υπεραποδίδοντας των στόχων κατά 0,1-0,8 δισ. ευρώ. Το 2018-19 ωστόσο, οι διοικήσεις των τραπεζών πρέπει να ενισχύσουν τις προσπάθειές τους για να πετύχουν μείωση κατά € 12,9 δισ. και € 16,4 δισ. αντίστοιχα.

Οι  βασικοί οδηγοί της μείωσης των ΝPEs, όπως επισημαίνει, είναι οι εξής:

– Υψηλότερες νέες εισροές: Οι εισροές νέων ΝΡΕs για την περίοδο από το β΄ εξάμηνο του 2017 έως το 2019 αυξάνονται κατά 1,2 δισ., ενώ η εξυγίανση των δανείων είναι χαμηλότερη κατά 2,5 δισ. Οι τράπεζες έχουν ενσωματώσει στα μοντέλα τους χειρότερες μακροοικονομικές παραδοχές σε σύγκριση με τις προηγούμενες (αύξηση του ΑΕΠ, διαθέσιμο εισόδημα) που επηρέασαν τα ποσοστά αναχρηματοδότησης και τις καθαρές εισροές ΝΡΕs.

– Ταχείες πωλήσεις, κυρίως στο επιχειρηματικό χαρτοφυλάκιο: oι τράπεζες στοχεύουν τώρα σε πρόσθετες πωλήσεις ύψους 4,7 δισ. ευρώ από το β’ εξάμηνο έως το 2019 (11,6 δισ. συνολικά).

– Υψηλότερες διαγραφές: οι τράπεζες αυξάνουν το ποσό των διαγραφών κατά περίπου 1,2 δισ. κυρίως στο χαρτοφυλάκιο λιανικής.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here