Ο Αμερικανός κεντρικός τραπεζίτης Jerome Powell προειδοποίησε. Μιλώντας στους Γερουσιαστές τη χώρας του είπε ότι έχει έρθει η ώρα να σταματήσουμε να χαρακτηρίζουμε τον πληθωρισμό σαν «παροδικό φαινόμενο».
Στην Φρανκφούρτη, η Christine Lagarde δείχνει να μην πιστεύει τον Αμερικανό συνάδελφο της. Θέλει περισσότερα δεδομένα, θέλει αποδείξεις και γι’ αυτό αναβάλει για τον Φεβρουάριο, τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για το Pandemic Emergency Purchase Program – PEPP , το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων “Πανδημίας”.
O επικεφαλής του Eurogroup, Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών, Ρ. Donohoe εμφανίστηκε πιο αισιόδοξος, εκτιμώντας ότι η μετάλλαξη “Omicron” δεν πρόκειται να επηρεάσει την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας.
Τα ίδια περίπου είπε και ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, μιλώντας σε συνέδριο του Reuters, όπου άφησε να εννοηθεί ότι η ελληνική οικονομία θα εμφανίσει το 2022 υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης από το 4,5% που προβλέπει ο προϋπολογισμός .
Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ θα αποφύγει να δεσμευτεί στις 16 Δεκεμβρίου για την πολιτική που θα ακολουθήσει μετά το Μάρτιο, οπότε λήγει το πρόγραμμα ΡΕΡΡ.
Οι αναλύσεις και οι εισηγήσεις των οικονομολόγων της ΕΚΤ συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι η παρατεταμένη πληθωριστική πίεση και η μετάλλαξη Όμικρον μεταθέτουν χρονικά τα στοιχεία που είναι απαραίτητα για να ληφθούν υπόψη σε μια αλλαγή στη νομισματική πολιτική.
Για την Ελλάδα το κρίσιμο ερώτημα που αφορά την επόμενη μέρα του προγράμματος PEPP είναι οι όροι και οι προϋποθέσεις για τη συμμετοχή των ελληνικών ομολόγων, αλλά και το ποσό των ομολόγων που θ΄αγοράσει η ΕΚΤ εφεξής