Το Greek Space Tech Forum 2024 έρχεται για να αναδείξει πτυχές της Διαστημικής αγοράς Space 4.0 ή διαφορετικά του αναδυόμενου «Νew Space», μέσα στην οποία δραστηριοποιείται ένα δυναμικό Ελληνικό Διαστημικό οικοσύστημα που εδραιώνει με σταθερά βήματα την θέση του.
Aπό την μία, το εγχώριο οικοσύστημα, τα τελευταία χρόνια επιδεικνύει ισχυρή δυναμική ανάπτυξης, έντονη εξωστρέφεια, επιχειρηματική και βιομηχανική καινοτομία ενώ από την άλλη, η Ελληνική Κυβέρνηση επενδύει σημαντικά στην ανάπτυξη Διαστημικών Τεχνολογιών μέσα από την υλοποίηση εξειδικευμένων προγραμμάτων Διαστημικής Τεχνολογίας και Εφαρμογών χρηματοδοτούμενα είτε από εθνικούς πόρους είτε από ευρωπαϊκά προγράμματα.
Το Panel 3c του φόρουμ εστίασε στο θέμα “Use of advanced space based solutions for Environmental & Climate” και σε αυτό συμμετείχαν οι κ.κ. Γιάννης Γκέκας, PhD, Data & AI Managing Director, Space Analytics Lead, Accenture, Διόφαντος Χατζημιτσής, Professor, Cyprus University of Technology, Managing Director, Eratosthenes Centre of Excellence, Emmanuel Pajot, PhD, Secretary-General, EARSC – European Association of Remote Sensing Companies και Κωνσταντίνος Σταυρινίδης, IABG Technical Director/HyImpulse Head of Management Board.
O κ. Γκέκας ερωτηθείς σχετικά με το τι χρειαζόμαστε για την εκμετάλλευση των δεδομένων που παρέχονται από τα οικοσυστήματα, απάντησε ότι είναι αναγκαία κάποια εργαλεία και κάποιες συγκεκριμένες διεργασίες, όπως οι αισθητήρες, η παρατήρηση και η επαναληψιμότητα. “Όλα αυτά θα πρέπει να λειτουργήσουν σωστά ώστε να προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα που είναι οι εφαρμογές. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτά τα δεδομένα για να κάνουμε προβλέψεις”.
Η ανάπτυξη του τομέα του διαστήματος θα είναι ακόμη πιο έντονη “στα επομενα, υπάρχει ένα οικοσύστημα χρηματοδότησης ώστε όλα αυτά να μπορούν να μπουν σε τροχιά. Έτσι, θα μπορούμε διευρύνουμε τον κύκλο ζωής των δεδομένων και να δημιουργήσουμε σχετικές υπηρεσίες και προϊόντα” είπε.
Παραθέτοντας ένα απτό παράδειγμα ικανοποιητικής αξιοποίησης των δεδομένων ο κ. Γκέκας τόνισε:
“Ένα μεγάλο ζήτημα αφορά σήμερα το περιβάλλον και ένα καυτό ερώτημα που μας αφορά όλους είναι η παρακολούθηση των πλημμυρών και των πυρκαγιών. Εδώ η ανάγκη αξιοποίησης της τεχνολογίας του διαστήματος είναι πολύ σημαντική, προκειμένου να υπάρξουν απτές λύσεις. Για όλα αυτά είναι απαραίτητη η επιστημονική και η τεχνική κατανόηση, για το πως αντιλαμβάνεσαι και χρησιμοποιείς τα δεδομένα. Είναι συνεπώς απαραίτητο ένα επίπεδο κατανόησης της επιστημονικής γνώσης . Αντιστοίχως, για τις πλημμύρες, για να έχεις μια μοντελοποίηση, πρέπει να καταλάβεις τη ροή ανάλογα με το έδαφος μιας περιοχής κοκ.”. Κατά τον κ. Γκέκα, η συλλογή, η μέγιστη αξιοποίηση των δεδομένων και η μοντελοποίηση “είναι το μέσο επίπεδο από όπου ξεκινά η λύση προς την κατεύθυνση του πραγματικού enabler που θα μας οδηγήσει στη πλήρη επίλυση ενός ζητήματος”.
Λαμβάνοντας τον λόγο, ο κ. Χατζημιτσής αναφέρθηκε στα επιτεύγματα του κέντρου Αριστείας Eratosthenes:
“Είμαστε υπερήφανοι που πριν από 4 έτη βρήκαμε τα κονδύλια για να φτιάξουμε ένα κέντρο αριστείας για την παρακολούθηση και την ανάλυση του διαστήματος. Ξεκινήσαμε το 2019 και στοχος μας είναι να βελτιωθούν οι υπάρχουσες παρατηρήσεις που είχαμε για το διάστημα. Όραμά μας είναι τα 7 επόμενα χρόνια να γίνει ένα κέντρο παγκόσμιας κλάσης στον τομέα του και να προσφέρει εκπαίδευση, συνδράμοντας στη βελτίωση των υποδομών για ολόκληρη την ανατολική Μεσόγειο. Διαθέτουμε εταίρους από τη Γερμανία, την Ελλάδα, καθώς και τοπικούς εταίρους, όπως η κυβέρνηση της Κύπρου. Λάβαμε μέρος σε διαγωνισμό και πετύχαμε την υψηλότερη βαθμολογία μεταξύ πολλών ευρωπαϊκών χωρών, όντας πάρα πολύ αναλυτικοί στο επιχειρηματικό μας σχέδιο. Υπογραμμίσαμε τις ανάγκες και τις ευκαιρίες που προκύπτουν από την έλλειψη παρακολούθησης στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.
Δημιουργήσαμε λοιπόν αυτό το κέντρο Αριστείας το οποία θα είναι ένας καταλύτης ευρύτερης συνεργασίας με τις ήδη υπάρχουσες υποδομές και δίκτυα. Είδαμε δε και την ευκαιρία της ανάλυσης μεγάλων δεδομένω για να δημιουργήσουμς εξαιρετικές κλιματικές συνθήκες κατόπιν μετρήσεων και να καλύψουμε την ευρύτερη περιοχή. Για να γίνουν όλα αυτά η Κύπρος είναι ο ιδανικός χώρος. Επενδύσαμε συνεπώς 3,9 εκατ και το 2025 είμαστε έτοιμοι να εγκαταστήσουμε έναν δορυφορικό σταθμό στην Κύπρο”.
Στην παρέμβασή του, ο κ. Pajot εκτίμησε ότι σήμερα “έχουμε πολύ περισσότερα μέσα από ό,τι είχαμε στο παρελθόν. Ένας από τους πυροδοτητές – αν θέλετε- αφορά τον τρόπο με τον οποίο συντελούνται οι αλλαγές. Δηλαδή, για να γίνει μια αλλαγή θα πρέπει να υπάρξει μια στρατηγική που θα είναι ενσωματωμένη by default σε αυτές που θα ακολουθήσουν. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να υπάρχουν open capabilities στις εταιρείες”
“Έτσι δημιουργούνται οι ευκαιρίες τελικώς. Πρόκειται για μια ώθηση και εδώ η παρατήρηση θα πρέπει να περνά από μια καλή αξιολόγηση, πράγμα που δημιουργεί πολλές ευκαιρίες. Σήμερα συζητάμε τα δεδομένα και τις υποδομές, τα capabilities που στην Ευρώπη είναι ήδη ισχυρές και θα ισχυροποιηθούν κι άλλο με όλα τα constellations που θα υπάρχουν. Σήμερα, όλο και περισσότερο γινονται προσβάσιμα τα δεδομένα κι εμείς έχουμε μεγαλύτερη συμμετοχή στην προσέγγιση των data space. Χρειάζονται συνδέσεις και υποδομές για την αξιοποίηση αυτών των δεδομένων” Κατέληξε ο κ. Pajot.
Στην ανάγκη να πετύχουμε “μεγάλους αστερισμούς μικρών δορυφόρων και χαμηλού κόστους” αναφέρθηκε στην έναρξη της παρέμβασής του ο κ. Σταυρινίδης.
“Είναι σημαντικό να πετύχουμε τέτοιους αστερισμούς, που επισκέπτονται συχνά τον ίδιο τόπο για να μετρήσουν παραμέτρους που σχετίζονται με την επιστήμη. Είναι επίσης σημαντικό να έχουμε διαλειτουργικότητα για να ανταλλάσσουμε δεδομένα, να έχουμε ανοιχτή πρόσβαση και επαρκή στοιχεία. Η διαθεσιμότητα αυτών των στοιχείων είναι αυτό που χρειζόμαστε για να αποφύγουμε θεωρίες συνωμοσίας. Χρόνια υπήρχαν αμφιβολίες για την Κλιματική Αλλαγή και την άνοδο της στάθμης των ωκεανών. Τώρα ωστόσο όλοι συνειδητοποιούμε πόσο μεγάλο είναι αυτό το πρόβλημα”.