Επιχορήγηση των δήμων της χώρας με 150 εκατ. ευρώ για χρηματοδότηση έργων και επενδυτικών δραστηριοτήτων και δύο νέες προσκλήσεις του προγράμματος “ΦιλόΔημος” για κατασκευή υποδομών σε σχολικές μονάδες, ανακοίνωσε o υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης.

Όπως ανέφερε ο υπουργός τα 150 εκατ. ευρώ προορίζονται για δράσεις που εξυπηρετούν τους αναπτυξιακούς άξονες του “ΦιλόΔημου” και ειδικότερα χρηματοδότηση μελετών και προμήθεια μηχανολογικού εξοπλισμού και μηχανημάτων για έργα προστασίας του περιβάλλοντος, καθώς και για κοινωνικές και πολιτιστικές υποδομές και δραστηριότητες με την κατασκευή, βελτίωση και συντήρηση διοικητικών, κοινωνικών, αθλητικών και πολιτιστικών υποδομών και χρηματοδότηση των σχετικών μελετών.

Σχετικά με τις νέες προσκλήσεις, η πρώτη αφορά την εκπόνηση μελετών και υλοποίηση μέτρων και μέσων πυροπροστασίας των σχολικών μονάδων της χώρας, συνολικού προϋπολογισμού 55 εκατ. ευρώ. Το ανώτατο ποσό χρηματοδότησης για κάθε σχολική μονάδα καθορίζεται σε 1.000 – 2.000 ευρώ για την εκπόνηση μελετών και σε 1.500 – 3.000 ευρώ για την υλοποίηση των μέτρων και μέσων πυροπροστασίας.

Η δεύτερη πρόσκληση αφορά την κατασκευή ραμπών και χώρων υγιεινής για την πρόσβαση και την εξυπηρέτηση ΑμεΑ σε σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, συνολικού προϋπολογισμού 35 εκατ. ευρώ. Το πρόγραμμα φιλοδοξεί να αντιμετωπίσει σοβαρές ελλείψεις, που υπάρχουν έως και σήμερα στα περισσότερα σχολεία της χώρας. Σύμφωνα με την καταγραφή του υπουργείου Εσωτερικών, από τις περίπου 4.000 σχολικές μονάδες (νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια, λύκεια) οι 7.361 δεν διαθέτουν ράμπες για αναπηρικά αμαξίδια και οι 9.917 δεν διαθέτουν χώρους υγιεινής για ΑμεΑ. Το ανώτατο ποσό χρηματοδότησης για κάθε μονάδα είναι 500 ευρώ για κατασκευή ραμπών και 2.500 ευρώ για κατασκευή χώρων υγιεινής.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here