Σημαντικές αλλαγές στη λειτουργία της χρηματιστηριακής αγοράς ανακοίνωσε χθες η διοίκηση της ΕΧΑΕ προσπαθώντας να πετύχει ταυτόχρονα 3 στόχους:

 1. Την ενίσχυση του κύρους της Κύριας Αγοράς.
 2. Την αύξηση δραστηριότητας της Εναλλακτικής Αγοράς.
 3. Τη ελκυστικότητα για τις εταιρείες που διαπραγματεύονται στο ταμπλό της Λεωφόρου Αθηνών.

Από το 2024, αλλάζει ο κανονισμός λειτουργίας του Χρηματιστηρίου της Αθήνας.

Οι σχετικές προτάσεις έχουν ήδη κατατεθεί προς έγκριση και συνδιαμόρφωση στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Καθιερώνεται

 • ελάχιστο όριο κεφαλαιοποίησης 40 εκατ. ευρώ για τις εταιρείες που θα μπαίνουν στο Χρηματιστήριο Αθηνών αλλά και
 • νέα ελάχιστα όρια διασποράς των μετοχών των εισηγμένων εταιρειών.

Ειδικά για την ελάχιστη διασπορά των μετοχών των εισηγμένων τα νέα όρια θα είναι στο 25% για τις εταιρείες με κεφαλαιοποίηση χαμηλότερη των 200 εκατ. ευρώ και 15% για εταιρείες με υψηλότερη κεφαλαιοποίηση.

Ο έλεγχος της ελεύθερης διασποράς θα γίνεται σε συνεχή και μόνιμη βάση.

H διοίκηση της EXAE αναφέρθηκε επίσης σε μια σειρά δράσεων που ετοιμάζει το επόμενο χρονικό διάστημα, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται:

 • Πολλά road shows στο εξωτερικό (π.χ. Φρανκφούρτη 31/10/23 με παρουσία 16 εταιρειών μεσαίας κεφαλαιοποίησης και τεσσάρων ΑΧΕ, στις 27-28 Μαΐου στο Λονδίνο με την Morgan Stanley, καθώς επίσης και δύο εκδηλώσεις στη Νέα Υόρκη, τη μία σε συνεργασία με την JP Morgan και τη δεύτερη με την Capital Link)
 • Αλλαγή της τιμολογιακής πολιτικής προς τα μέλη με στόχο να τονωθεί ο όγκος των συναλλαγών.
 • Πρωτοβουλίες για την διευκόλυνση νέων εισαγωγών και την ενίσχυση του ρόλου του Ειδικού Διαπραγματευτή.

To επόμενο roadshow θα γίνει στις 31 Οκτωβρίου στη Φρανκφούρτη για τις εταιρείες της μεσαίας κεφαλαιοποίησης του Χρηματιστηρίου Συμμετέχουν 16 εισηγμένες και τέσσερις χρηματιστηριακές (Alpha Finance, Eurobank Equities, NBG Secutities, Πειραιώς Χρηματιστηριακή), ενώ αναμένεται και παρουσία του οικονομικού συμβούλου του πρωθυπουργού, Αλέξη Πατέλη. Όσο για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αναμένεται – όπως συνέβη πέρυσι – η συμμετοχή του στο Greek Investment Conference που διοργανώνουν το Χρηματιστήριο Αθηνών και η Morgan Stanley στο Λονδίνο στις 27-28 Νοεμβρίου, όπως και στο επενδυτικό roadshow στη Νέα Υόρκη, που θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με την JP Morgan στις 25 Ιανουαρίου 2024

 • «θέλουμε να σταματήσουν τα αστεία με τη διαδικασία free float των εισηγμένων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο CEO της ΕΧΑΕ Γιάννος Κοντόπουλος.

Τα νέα όρια διασποράς θα ισχύσουν και για τις ήδη εισηγμένες επιχειρήσεις αν και θα τους δοθεί και μια μεταβατική περίοδος για ένα έτος.

Παράλληλα, προωθούνται αλλαγές και στον κανονισμό της Εναλλακτική Αγοράς του ΧΑ, οι οποίες πρόκειται να ανακοινωθούν την Τρίτη 7 Νοεμβρίου.

Οι αλλαγές

 •  « Επιδιώκουμε να διασφαλίσουμε ότι οι εισηγμένες εταιρείες στην Κύρια Αγορά θα έχουν την ελάχιστη απαιτούμενη κεφαλαιοποίηση, διασπορά και συναλλακτική δραστηριότητα και για αυτό θεσπίζεται κατώτατο όριο κεφαλαιοποίησης, οι μικρότερες εταιρείες θα προωθούνται στην Εναλλακτική Αγορά.
 • Επιπλέον, οι εισηγμένες εταιρείες θα πρέπει να διατηρούν συνεχώς και μόνιμα την αναγκαία δραστηριότητα ώστε να διασφαλίζεται η ομαλή λειτουργία της αγοράς. Βασικός γνώμονας η διατήρηση κατ’ ελάχιστον του ποσοστού διασποράς.
 • Θα έχουμε πολύ μικρή ανοχή σε εταιρείες που η διασπορά τους πέφτει κάτω από 10%.
 • Για την ενίσχυση της ρευστότητας και της συναλλακτικής δραστηριότητας προωθείται περαιτέρω ο θεσμός του ειδικού διαπραγματευτή (market maker), ώστε να ενισχυθεί η δευτερογενής ρευστότητα των εισηγμένων με απώτερο στόχο την προσέλκυση νέων επενδυτικών κεφαλαίων.
 • Παράλληλα, καταργούμε τις προϋποθέσεις που λειτουργούν ανασταλτικά στην εισαγωγή εταιρειών.
 • Περιορίζεται και ο χρόνος παραμονής των εταιρειών σε επιτήρηση και αναστολή».

Αναπτυγμένη Αγορά 

Για την επιστροφή του Χρηματιστηρίου Αθηνών στις ανεπτυγμένες αγορές ο κ. Κοντόπουλος είπε ότι ο οίκος FTSE διαπίστωσε την εκπλήρωση των ποιοτικών κριτηρίων από την ελληνική αγορά τον Σεπτέμβριο και μένει να διαπιστωθεί η κάλυψη των ποσοτικών κριτηρίων που έχουν να κάνουν με τη κεφαλαιοποίηση και τη συναλλακτική δραστηριότητα.

Εκτίμησε πως το Χρηματιστήριο Αθηνών θα μπει στην «λίστα παρακολούθησης» (watchlist) για τις ανεπτυγμένες αγορές εντός του 2024 και σημείωσε πως αυτή η διαδικασία διαρκεί συνήθως ένα με ενάμιση χρόνο.

Νέες Δημόσιες Εγγραφές και πολλά Roadshows

Για τις εισαγωγές νέων εταιρειών ο CEO της ΕΧΑΕ ανέφερε πως αναμένουμε μέχρι το τέλος του έτους τρία IPOs από τις Orilina Properties, Trade Estates και Noval Property καθώς και τη μετάταξη δύο εταιρειών από την Εναλλακτική στην Κύρια Αγορά. Παράλληλα ετοιμάζεται και η εισαγωγή τριών νέων εταιρειών στην Εναλλακτική Αγορά.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην εξωστρέφεια των εισηγμένων επιχειρήσεων για την προσέλκυση ξένων κεφαλαίων.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ