Το κλίμα στην Ελληνική Οικονομία αλλάζει και το Χρηματιστήριο ξεκινά ράθυμα την προσπάθεια του να προσελκύσει νέες εισαγωγές.

To 2021 αποτέλεσε χρονιά-ρεκόρ στις ομολογιακές εκδόσεις. Πέρυσι, 7 επιχειρηματικοί όμιλοι  άντλησαν κεφάλαια ύψους 1,42 δισ. ευρώ, τα περισσότερα από κάθε άλλη χρονιά.

Η αμέσως επόμενη πιο σημαντική χρονιά σε αριθμό εκδόσεων Κοινών Ομολογιακών Δανείων (ΚΟΔ) ήταν το 2017 με συνολικά 5 εκδόσεις (ΟΠΑΠ, Sunlight, Mytilineos, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και MLS), ενώ σε ότι αφορά το ύψος των αντληθέντων κεφαλαίων η πιο σημαντική χρονιά ήταν το 2020, όπου μέσω 3 Ομολογιακών Εκδόσεων (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Lamda Development, ΟΠΑΠ) αντλήθηκαν 1,02 δισ. ευρώ.

  • Μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2022, την πύλη της Λεωφόρου Αθηνών θα περάσουν εταιρείες Επενδύσεων σε Ακίνητα (ΑΕΕΑΠ), όπως είναι η Trade Estates του ομίλου Φουρλή και η Noval Properties του ομίλου Viohalco.

Ταυτόχρονα προετοιμάζεται η εισαγωγή νέων επιχειρήσεων όπως είναι η Ευρωχαρτική και η Lamda Malls, ενώ πληροφορίες από την αγορά θέλουν και τα σουπερ μαρκετ Μασούτης να προετοιμάζονται για εισαγωγή των μετοχών τους στο Χρηματιστήριο.

Στον χώρο των εταιρικών ομολόγων:

Η Premia Properties ετοιμάζεται και για την έκδοση Κοινού Ομολογιακού Δανείου της τάξης των 100 εκατ. € . Εντός του πρώτου τριμήνου του 2022 αναμένεται να γίνει και η πώληση μετοχικού πακέτου της τάξης του 15% της Prodea Investments σε επιλεγμένους επενδυτές.  Η Ελλάκτωρ εξετάζει την έκδοση νέου ομολογιακού δανείου, ύψους 200 εκατ. ευρώ, μέσα στο 1ο τρίμηνο του 2022.

Στόχος είναι από τα έσοδα να αποπληρωθεί ένα μέρος του διεθνούς ομολόγου των 660 εκατ. ευρώ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here