Το 2018 διέψευσε τις μεγάλες προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί στις αρχές του έτους καθώς η χώρα ετοιμαζόταν να εξέλθει από τα μνημόνια.

Ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης έκλεισε το 2018 με μεγάλες απώλειες 23,56%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε σε ποσοστό 49,82%.

Οπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ η καθαρή έξοδος από τα μνημόνια δεν έπεισε τους επενδυτές, που οδήγησαν την αγορά σε νέα χαμηλά 2 ετών και τις τράπεζες σε νέα ιστορικά χαμηλά.

Οι ελληνικές μετοχές βάσει του δείκτη MSCI Greece σημείωσαν από τις χειρότερες αποδόσεις παγκοσμίως, μετά τις αγορές της Τουρκίας, του Παναμά, της Μποτσουάνας και της Αργεντινής, οι οποίες κατακάθισαν λόγω της ισχυρής υποχώρησης των νομισμάτων τους σε σχέση με το δολάριο.

Η ένταση της πτώσης, κυρίως των τραπεζικών μετοχών, ήταν μεγαλύτερη και από 2015 όταν η χώρα βρέθηκε ένα βήμα πριν από την έξοδο από την ευρωζώνη, έκλεισαν για ένα μήνα περίπου οι τράπεζές της και επιβλήθηκαν έλεγχοι στην κίνηση των κεφαλαίων.Οι τράπεζες αποδείχθηκαν για μία χρονιά ο αδύναμος κρίκος, παρά το γεγονός ότι πέρασαν επιτυχώς τα stress test του Μαΐου, τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, αλλά και την κάλυψη της έκτακτης χρηματοδότησης από τον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας της Τραπέζης της Ελλάδος.

Η υπόθεση της Folli – Follie έπαιξε καθοριστικό ρόλο για τον πιο σημαντικό στοιχείο μιας αγοράς. Η εμπιστοσύνη κυρίως των ξένων επενδυτών κατέρρευσε, με αποτέλεσμα ο σκεπτικισμός και το premium ρίσκου να αυξάνονται.

Η αγορά αγνόησε… την είσοδο της ελληνικής οικονομίας σε αναπτυξιακούς ρυθμούς και την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here