Μετά από μια χρονιά-“roller coaster”, οι επαγγελματίες της αγοράς αρχίζουν να διακρίνουν ένα «φως» προς τη σταδιακή έξοδο από την πρωτοφανή υγειονομική κρίση και τις βαρύτατες συνέπειές της (και) σε επενδυτικό, επιχειρηματικό επίπεδο.

Σε αυτήν τη συγκυρία, οι χρηματιστές (ξανά) κάνουν τα πλάνα τους για μια χρονιά που προοιωνίζεται, συγκριτικά πάντα, καλύτερη από την περσινή.

Ήδη ο ΣΜΕΧΑ, συμμετέχοντας στην άτυπη «επιτροπή Ζαββού» για την ουσιαστική αναβάθμιση της κεφαλαιαγοράς, έχει υποβάλει σειρά λειτουργικών προτάσεων (περιορισμένου δημοσιονομικού κόστους, όσον αφορά στη θέσπιση φορολογικών κινήτρων για την προσέλκυση εταιρειών, κεφαλαίων στο χρηματιστήριο).

Ήδη οι μεγάλες εταιρείες του κλάδου θέτουν (ξανά) στο monitoring τους κλάδους, εισηγμένες, σχεδιάζουν νέες εισαγωγές, επιχειρηματικές συμφωνίες, προτείνουν στους πελάτες τους (οι οποίοι αργά αλλά σταθερά αυξάνονται και πάλι από τον Οκτώβριο, Νοέμβριο), κάτι φαίνεται να κινείται και πάλι.

Αρκεί; Προφανώς και όχι. Η αγορά μας έχει χάσει τα τελευταία χρόνια πολλά και όχι μόνο σε όρους αποτίμησης, αλλά κυρίως σε αξιοπιστία και δελεαστικό επενδυτικό περιβάλλον, ώστε να διεκδικήσει κάτι περισσότερο σε μια περίοδο που «βρέχει χρήμα…».

Το ΧΡΗΜΑ «ανοίγει» τις σελίδες του στην ευρύτερη επενδυτική κοινότητα, απευθύνεται στους επαγγελματίες της, στους χρηματιστές. Γνωριζόμαστε, άλλωστε, πολλά χρόνια τώρα, «μικρό χωριό» είναι η αγορά μας μέσα στην απεραντοσύνη των αγορών.

Ποια είναι τα νέα εργαλεία εξυπηρέτησης των επενδυτών που έχουν στα χέρια τους οι ΑΧΕΠΕΥ, τι «βλέπουν» για το 2021, μια χρονιά που ξεκίνησε με απώλειες (μεγαλύτερες για τις τραπεζικές) και συνεχίζεται με το πρόσφατο αυστηρότερο απαγορευτικό στην Αττική, με την προσδοκία να αποφευχθούν τα χειρότερα, να κερδηθεί χρόνος και ελπίδα, φέρνοντας πιο κοντά το ενδεχόμενο να γιορτάσουμε μια «ανοιχτή Ανάσταση» στις αρχές Μαΐου. Ένα αρχικό ορόσημο στην επίπονη προσπάθεια επιστροφής στη μερική κανονικότητα, για τις επιχειρήσεις, την πραγματική οικονομία, την κοινωνία.

Υπάρχουν προοπτικές; Διαμορφώνονται κλάδοι με επενδυτικές ευκαιρίες; Έχουν περιθώρια περαιτέρω ανάπτυξης ισχυρές αλλά και μεσαίες εισηγμένες; Προχωρούν τα βήματα για την αναβάθμιση της κεφαλαιαγοράς; Τι πρέπει να γίνει;

Σειρά αυτονόητων ερωτημάτων για μια κοινότητα που αναζητεί απαντήσεις και επιχειρεί να «ξανασταθεί στα πόδια της». Να συμβάλει, στο ποσοστό που της αναλογεί, στην προσπάθεια ανάταξης. Να έχει ενεργό ρόλο στην αξιοποίηση των ευκαιριών που δημιουργούν η απλόχερη στήριξη της ΕΚΤ, το Ταμείο Ανάπτυξης, οι πρωτοβουλίες των επιχειρηματιών, βασικών μετόχων.

H ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων 2020, τα πρώτα deals της χρονιάς στον επιχειρηματικό χάρτη, οι διεργασίες, η προοπτική έκδοσης νέων εταιρικών ομολόγων, οι πρωτοβουλίες των ανθρώπων του χρηματιστηρίου, της κεφαλαιαγοράς, για τη θωράκιση του πλαισίου, οι επενδυτικοί φορείς και οι ενώσεις διαμορφώνουν τις προϋποθέσεις για την «επόμενη ημέρα».

Προφανώς απαιτείται η συνδρομή της Πολιτείας (καταρχάς στο θεσμικό, το νομοθετικό) προκειμένου να υλοποιηθούν μέτρα που θα έπρεπε να λειτουργούν από… χθες. Θα πρέπει, και αυτή, να αναλάβει το μερίδιο των ευθυνών που της αναλογεί.

Ήδη, το τελευταίο διάστημα, αναδεικνύονται οι κλάδοι που αναμένεται να είναι “hot” για το 2021, αλλά και για χρόνια μετά. Ο τραπεζικός κλάδος –και λόγω των stress tests– είναι ξανά στο επίκεντρο (από χαμηλές αποτιμήσεις), η Πειραιώς προχωρά προς την ΑΜΚ, οι συστημικές επισπεύδουν το πλαίσιο εκκαθάρισης των NPLs, ο τουρισμός, οι μεταφορές αναζητούν τη δική τους επαναφορά, η ενέργεια, η μεταποίηση, το real estate, οι προκλήσεις λόγω «υγειονομικού» είναι στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντος. Όπως και η εικόνα των ξένων αγορών, με τους επενδυτικούς οίκους να βλέπουν άλλοι «φούσκωμα» των αποτιμήσεων και άλλοι νέα “bull rallies”.

……………………………………..

Περιοδικό ΧΡΗΜΑ, τευχ. Ιαν-Φεβ 2021

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ