του Μάνου Χατζηδάκη, επικεφαλής Ανάλυσης, ΒΕΤΑ Χρηματιστηριακή

Γεγονότα θεαματικών ποσοτικών και ποιοτικών βελτιώσεων επεφύλαξε η εγχώρια αγορά την εβδομάδα που πέρασε. Το ΧΑ ευθυγραμμίστηκε με τις ξένες αγορές και εκμεταλλεύθηκε το ισχυρό περιεχόμενο εγχώριας ειδησεογραφίας, για να υπερβεί επίπεδα διαπραγμάτευσης και συναλλαγών που θυμίζουν άλλες εποχές. Η κεφαλαιοποίηση βρίσκεται, πλέον, στα 97,7 δισ. ευρώ. Την τελευταία φορά που το ΧΑ βρισκόταν εκεί ήταν Νοέμβριος του 2009, με 200 περισσότερες εισηγμένες εταιρείες, ενώ οι μέσες ημερήσιες συναλλαγές του Φεβρουαρίου τρέχουν με 163 εκατ. ευρώ. 

Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι την εβδομάδα που πέρασε ολοκληρώθηκε ένας επώδυνος χρηματιστηριακός κύκλος 15ετούς εσωστρέφειας, απαξίωσης και αρνητικής δημοσιότητας: Η είσοδος του «Ελ. Βενιζέλος» στο ΧΑ υπενθύμισε γιατί υπάρχουν τα χρηματιστήρια, έδωσε γρήγορες αποδόσεις στους 21.472 κωδικούς που συμμετείχαν στη σημαντικότερη Δημόσια Εγγραφή των τελευταίων 15 ετών και έφερε πιο κοντά την ελληνική αγορά στον στόχο της ένταξής της στο κλαμπ των Ανεπτυγμένων Αγορών. 

Η δυναμική, πλέον, της αγοράς έχει το «πάθος» της συμμετοχής, που έλειπε όλα αυτά τα χρόνια, έχει υπεραξίες μοιρασμένες σε όλο το εύρος των κεφαλαιοποιήσεων, νέες εισροές και ρευστότητα που ανακυκλώνεται από τις κερδισμένες θέσεις. Έχει και άγνοια κινδύνου, αλλά αυτό, επί του παρόντος, μπορεί να περιμένει: τουλάχιστον από το εσωτερικό δεν παρατηρούνται εστίες ρίσκου, που θα χαλούσαν την αισιοδοξία των συμμετεχόντων. Οι γεωπολιτικές εξελίξεις είναι μια πιθανή αιτία σοβαρής διόρθωσης στο μέλλον, ωστόσο και στο εξωτερικό φαίνεται να υπερισχύουν άλλοι παράγοντες που συνδέονται με την προσδοκία χαμηλότερων επιτοκίων ή την εταιρική κερδοφορία. 

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης παραμένει σε υπερτιμημένες ζώνες τιμών σε ό,τι αφορά τους ταλαντωτές, ενώ τα υψηλά 13 ετών, πλέον, αφορούν πρακτικά αχαρτογράφητες περιοχές, λόγω της ασυμφωνίας που παρατηρείται στις προβολές των κεφαλαιοποιήσεων του 2011. Σε υπερτιμημένες ζώνες τιμών έχουν εισέλθει, πλέον, τόσο τα εβδομαδιαία όσο και τα μηνιαία διαγράμματα, ενώ και ο MACD έχει εισέλθει σε υπερτιμημένες περιοχές. 

Ακόμα δεν έχουμε δει τις σφοδρές υπερτιμήσεις του περσινού Φεβρουαρίου, ωστόσο η σθεναρή άρνηση διόρθωσης της αγοράς δείχνει την υπεροχή των αγοραστών, παρά τα απαιτητικά σε όγκους συναλλαγών επίπεδα διαπραγμάτευσης. Και σε αυτό το πεδίο, παρ’ όλα αυτά, οι αισιόδοξοι δεν τα έχουν πάει καθόλου άσχημα, η ένταση των συναλλαγών ακολουθεί την αγορά, ο Φεβρουάριος, ώς τώρα, τρέχει με μέσες ημερήσιες συναλλαγές 163 εκατ. ευρώ, χτίζοντας καθημερινά νέες βάσεις, απλώνοντας το βάθος της αγοράς σε περισσότερες μετοχές. 

Προς το παρόν, οι διορθώσεις περιορίζονται σε ενδοσυνεδριακές ελεγχόμενες κινήσεις που απειλούν καίρια σημεία της τάσης και οι κινητοί μέσοι κρατάνε τα αγοραστικά τους σήματα με άνεση από τα μέσα του περσινού Νοεμβρίου. Το κομβικό σημείο αλλαγής τάσης βρίσκεται, πλέον, στις 1.350 μονάδες, με ανερχόμενη κλίση και με όριο ανοχής τις 1.322 μονάδες. Όσο η αγορά βρίσκεται πάνω από αυτές τις στηρίξεις, δεν απειλείται η μεσοπρόθεσμη ανοδική τάση, ενώ το πιθανό πέρας της κίνησης σε αυτήν τη φάση εκτιμάται κοντά στις 1.468 μονάδες.

Aπό ΧΡΗΜΑ WEEK

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ