Οι επιχειρήσεις που στηρίζουν την ελληνική οικονομία και συμβάλλουν στην ανάπτυξη του χρηματιστηριακού θεσμού θα βρεθούν την Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου 2024, για 21η συνεχόμενη χρονιά, στο επίκεντρο της επετειακής Τελετής Απονομής των Επιχειρηματικών Βραβείων ΧΡΗΜΑ, τα οποία διοργανώνει το περιοδικό ΧΡΗΜΑ σε συνεργασία με την ethosEVENTS και το οικονομικό και επιχειρηματικό portal banks.com.gr.

Σε χαιρετισμό – ομιλία της η κα Χαρούλα Απαλαγάκη, Acting Γενική Διευθύντρια, Ελληνική Ένωση Τραπεζών ανέφερε το έργο που έχει αναλάβει η Ένωση, να προβάλλει σιγά-σιγά προς τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές το εξαιρετικά σύνθετο εποπτικό πλαίσιο “το οποίο δεν επενεργεί με τον πιο φιλικό τρόπο στο επιχειρείν”.

Δίνοντας ένα παράδειγμα είπε: Όταν ανεκυψε το θέμα της εφαρμογής της Βασιλείας ΙΙΙ από τις τράπεζες τότε η ευρωπαϊκή τραπεζική ομοσπονδία ανέλαβε τη σύνταξη μελέτης το κατά πόσο αυτό θα επηρέαζε την οικονομία. Ήταν βέβαιο ότι όσο αυξανόταν ο πήχυς της κεφαλαιακής επάρκειας, τόσο περιορίζονταν οι πόροι από την πραγματική οικονομία. Το μήνυμα αυτό δεν έγινε δεκτό”.

Σύμφωνα με την κα Απαλαγάκη, οι επιχειρήσεις και οι τράπεζες θα πρέπει να γνωρίζουν πως οι εξελίξεις μετά τις ευρωεκλογές και όσον αφορά το εποπτικό πλαίσιο των τραπεζικών ιδρυμάτων θα προχωρούν ακάθεκτα. “Κατά συνέπεια, διαμαρτυρίες τύπου δεν έχω πρόσβαση σε δανεισμό, δεν παίρνω pos γιατί δεν μπορώ να ανταποκριθώ, δεν σχετίζονται με δήθεν ιδιοτροπίες του τραπεζικου συστήματος.”

Συνεχίζοντας, η Acting Γενική Διευθύντρια της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών “αυτή τη στιγμή οι ελληνικές συστημικές τράπεζες είναι αρκετά ψηλά συγκριτικά με άλλες ευρωπαϊκές όσον αφορά την κεφαλαιοποιηση και τα πραγματικά μεγέθη. Ήταν επίσης οι πρώτες που έβαλαν ψηλά πήχυ της εταιρικής διακυβερνησης, διάβασαν όλα τα ψιλά γράμματα του ESG  και προσπαθούν να εξηγήσουν στις επιχειρήσεις ποια κριτήρια να προσέχουν ως προς περιβάλλον, την κοινωνική τους συμπεριφορά και τα θέματα εταιρικής διακυβέρνησης”.

Όπως ανέφερε η κα Απαλαγάκη, το περασμ καλοκαίρι οι ελληνικές συστημικές τράπεζες αξιολογήθηκαν πολύ καλύτερα από άλλα βαριά ονόματα διαφόρων ευρωπαϊκών ιδρυμάτων. “Να επισημάνω την πιστωτική επεκταση 31,5 δις με πολλαπλή προέλευση απο συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα αλλα κυρίως από ίδια διαθέσιμα. Όσον αφορά το Ταμείο Ανάκαμψης, αν όλα πάνε καλά, θα εκταμιευθούν άλλα 9 δις σε δάνεια, οι συμβάσεις έχουν καταρτιστεί”.

Αλλά και οι καταναλωτές, είπε η κα Απαλαγάκη, έλαβαν ιδιαίτερη στήριξη από τις τράπεζες το 2023, καθώς σε 442.000 δανειακές συμβάσεις το επιτόκιο πάγωσε στο ύψος του Μαρτίου του 2023. Δεν έχει διαδοθεί επαρκώς το γεγονός ότι στις φυσικές καταστροφές στον θεσσαλικό κάμπο, οι τράπεζες προσέφεραν 50 εκατ. ευρώ”.

“Απόηχος όλων αυτών είναι ότι η σχέση επιχειρείν-τραπεζών-κοινωνίας δεν είναι αντίπαλη άλλα αμφίδρομη” κατέληξε η Acting Γενική Διευθύντρια της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών.

Φωτό: ©Θεόδωρος Αναγνωστόπουλος/PHOTOPRESS Θ&Α Αναγνωστόπουλοι

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ