Η ανοικτή επιστολή του Αναστάση Καλλιτσάντση προς τους μετόχους της ΕΛΛΑΚΤΩΡ ενόψει της κρίσιμης γενικής συνέλευσης της 27ης Ιανουαρίου, προκάλεσε αίσθηση στην αγορά για την πλήρη δομή της αλλά και την άμεση αντίδραση του διεκδικητή της διοίκησης, Ολλανδικού Fund Reggeborgh και των Ελλήνων συμμάχων του.

  • “Η ΕΛΛΑΚΤΩΡ σήμερα δεν θεωρείται αξιόπιστος ηγέτης της αγοράς, καθώς χάνει βασικά έργα, διαθέτει υψηλά επίπεδα δανεισμού και προβλήματα ρευστότητας“, αναφέρει η Reggeborgh,

Η Reggeborgh σημειώνει ακόμη πως ο Όμιλος ΕΛΛΑΚΤΩΡ:

  • υποβαθμίστηκε από τις Fitch και S&P μέσα στο 2020
  • χάνει ειδικευμένο προσωπικό
  • επικεντρώνεται στην κάλυψη των χρηματοδοτικών κενών, αντί να αναπτύσσει νέες δραστηριότητες υψηλών αποδόσεων.

Ειδική αναφορά γίνεται στην αρνητική πορεία των οικονομικών μεγεθών αλλά και της τιμής της μετοχής τα τελευταία δυόμιση χρόνια.

Η Ολλανδική εταιρεία, αναφέρει ότι στοχεύει μαζί με τους υπόλοιπους μετόχους να “ξεκλειδώσει τις δυνατότητες της Ελλάκτωρ μέσω της αντικατάστασης της τωρινής διοίκησης από μια ομάδα ειδικών που γνωρίζουν την τοπική αγορά και να υποστηρίξει στη συνέχεια την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

Ακόμη προτείνει τη διενέργεια μιας ενδελεχούς μελέτης από τη νέα διοίκηση για την ανάλυση της τωρινής κατάστασης του ομίλου και την κάλυψη των χρηματοδοτικών κενών προκειμένου ο όμιλος “να σταματήσει να παλεύει για την επιβίωσή του”.

Τέλος, η πλευρά Reggeborgh προτείνει την παροχή των απαραίτητων πόρων στη νέα διοίκηση, προκειμένου αυτή να επικεντρωθεί στη δημιουργία αξίας αντί για την μόνιμη διαχείριση κρίσεων και την ανάπτυξη ενός νέου στρατηγικού επιχειρηματικού σχεδίου από το νέο διοικητικό συμβούλιο.

Ποιο είναι το ολλανδικό fund Reggeborgh

H Reggeborgh Invest είναι ένα πανίσχυρο ολλανδικό fund, το οποίο αποτελεί το επενδυτικό όχημα της οικογένειας Wessels, που ελέγχει την κατασκευαστική εταιρεία VolkerWessels.

Η VolkerWessels , με περισσότερους από 16.000 εργαζομένους και 120 εταιρείες υπό τον έλεγχό της, αποτελεί έναν από τους ισχυρότερους κατασκευαστικούς ομίλους της Ευρώπης, ενώ η έδρα της βρίσκεται επί ολλανδικού εδάφους. Σήμερα δραστηριοποιείται σε Ολλανδία, Βρετανία, Γερμανία, Καναδά και ΗΠΑ.

Η VolkerWessels ιδρύθηκε από τον Adriaan Volker το 1854. Προχώρησε σε συγχώνευση με την Stevin Groep το 1978 και μετονομάστηκε σε Volker Stevin. Το 1997 συγχωνεύθηκε με την Kondor Wessels και ο όμιλος μετονομάστηκε σε Volker Wessels Stevin. Από το 2002 άλλαξε εκ νέου επωνυμία και από τότε είναι γνωστή ως κατασκευαστικός όμιλος VolkerWessels.

Ο όμιλος δραστηριοποιείται στους εξής κλάδους:

  • Κατασκευές και ανάπτυξη ακινήτων
  • Υποδομές
  • Τεχνολογία υποδομών
  • Ενέργεια
  • Τηλεπικοινωνίες
  • Προμήθειες

Στα μεγαλύτερα έργα της εταιρείας συγκαταλέγονται τα εξής:

-Eastern Scheldt storm surge barrier (στα ολλανδικά είναι γνωστό ως Oosterscheldekering). Ολοκληρώθηκε το 1986 και είναι το μεγαλύτερο προστατευτικό φράγμα παγκοσμίως.

– Gateshead Millennium Bridge. Η εμβληματική γέφυρα του Ηνωμένου Βασιλείου ολοκληρώθηκε το 2001

Η πρότασή REGGEBORGH για νέο ΔΣ

Ως πρόεδρος του Ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ προτείνεται ο δικηγόρος Γιώργος Μυλωνογιάννης και ως διευθύνων σύμβουλος, ο Άρης Ξενόφος.

Ο κ. Γιώργος Μυλωνογιάννης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1963. Σπούδασε Οικονομικά (BSc) και Νομικά (LLB) στο Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει διατελέσει νομικός εκπρόσωπος μεγάλων διεθνών εταιρειών. Εξειδικεύεται στο εμπορικό δίκαιο, το φορολογικό δίκαιο, το δίκαιο της ΕΕ, τις δημόσιες συμβάσεις και τη διαιτησία. Μερικές από τις πιο πρόσφατές
του συνεργασίες ως σύμβουλος καθώς και νομικός σύμβουλος περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων, τον ΟΤΕ, τον Όμιλο Airbus, την Airbus Ελλάς ΑΕ, την Εταιρεία Διανομής Αερίου Αττικής (ΕΔΑ ΑΕ) και το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου ΑΕ (ΤΑΙΠΕΔ). Είναι ιδρυτής εταίρος της
δικηγορικής εταιρείας Φορτσάκης – Διακόπουλος – Μυλωνογιάννης & Συνεργάτες (FDMA Law Firm) από το 2001 και σήμερα εργάζεται ως Νομικός Σύμβουλος του Πρωθυπουργού.

Αριστείδης (Άρης) Ξενόφος, Αντιπρόεδρος, Διευθύνων Σύμβουλος – Εκτελεστικό Μέλος.       

Ο κ. Αριστείδης (Άρης) Ξενόφος, γεννήθηκε το 1963 και σπούδασε Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο London School of Economics της Αγγλίας. Εργάστηκε, μεταξύ άλλων, ως διευθύνων σύμβουλος της Eurobank EFG και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ως μέλος ΔΣ του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, ως πρόεδρος του ΔΣ της Ελληνικής Ανώνυμης Εταιρείας
Διαχείρισης Οργανισμών Εναλλακτικών Επενδύσεων, της EFG Eurobank Mutual Funds Management Romania SaiI S.A. και της Eurobank EFG Fund Management Company (Λουξεμβούργο) Α.Ε. Έως και σήμερα εργάζεται ως μέλος της επιτροπής εκκαθάρισης στην εταιρεία PQH (Ενιαία Ειδική Εκκαθάριση Α.Ε) και ως εκτελεστικός Πρόεδρος του Δ.Σ. του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου ΑΕ (ΤΑΙΠΕΔ).

Δημήτριος Κονδύλης, Σύμβουλος – Εκτελεστικό Μέλος 

Ο κ. Δημήτριος Κονδύλης σπούδασε μηχανολόγος μηχανικός (πτυχίο και μεταπτυχιακό) στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ) και είναι κάτοχος μεταπτυχιακού στη διοίκηση επιχειρήσεων από το INSEAD. Εργάστηκε ως διευθύνων σύμβουλος στις εταιρείες Arlekino ΑΕ, Oceanbulk Maritime ΑΕ και Atlantic International Trading ΑΕ. Έως και σήμερα εργάζεται ως διευθύνων σύμβουλος στις εταιρείες Interchart Shipping Inc και Ship Procurement Services
παράλληλα με τη θέση του ως συνιδρυτή στην εταιρεία Sarl Sea Business, Monaco. Είναι μέλος του συμβουλίου της επιτροπής “China Classification Society Mediterranean Committee” καθώς και μέλος της διεθνούς επιτροπής ”International General Committee of Bureau Veritas”.

Κωνσταντίνος Τούμπουρος, Σύμβουλος, Ανεξάρτητο – Μη Εκτελεστικό Μέλος  

Ο κ. Κωνσταντίνος Τούμπουρος γεννήθηκε το 1978. Σπούδασε πολιτικός μηχανικός (πτυχίο και μεταπτυχιακό), με ειδίκευση στην υδραυλική μηχανική, στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και από τότε ασκεί το επάγγελμα του πολιτικού μηχανικού. Εργάστηκε, μεταξύ άλλων, ως αντιπρόεδρος
και μέλος ΔΣ στην εταιρεία Εργονομία ΑΕ καθώς και ως Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος στην εταιρεία Εργομετρία ΑΕ. Έως και σήμερα εργάζεται ως Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της τεχνικής και εταιρείας διαχείρισης ακινήτων Temco AE.

Αθηνά Χατζηπέτρου, Σύμβουλος, Ανεξάρτητο – Μη Εκτελεστικό Μέλος 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here