Πάνω από το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού ζει σήμερα σε πόλεις – και με την πάροδο του χρόνου, αναμφισβήτητα οι περισσότεροι κάτοικοι αστικών κέντρων θα βρεθούν να ζουν σε μεγάλες πόλεις.

Μεγαλουπόλεις ορίζονται οι περιοχές εκείνες με πληθυσμό άνω των 10 εκατομμυρίων ανθρώπων. Αυτό σημαίνει ότι οι 20 πιο πολυπληθείς πόλεις του κόσμου είναι εξ ορισμού μεγαλουπόλεις.

Η παρακάτω απεικόνιση, χρησιμοποιώντας δεδομένα από Macrotrends, δείχνει τις 20 πιο πυκνοκατοικημένες πόλεις στον κόσμο.

Ραγδαία αστικοποίηση

Σήμερα, περισσότερο από το 80% των ανθρώπων σε χώρες με αρκετά υψηλό εισόδημα ζουν σε αστικές περιοχές ενώ στις χώρες μεσαίου εισοδήματος ο αριθμός κυμαίνεται μεταξύ 50-80%.

Η μετανάστευση από την πόλη προς την πόλη αποτελεί μια ολοένα και περισσότερο κυρίαρχη τάση τον 21ο αιώνα. Οι προοπτικές για καλύτερες ευκαιρίες απασχόλησης και υψηλότερους μισθούς, καθώς και μεταναστεύσεις από αγροτικές σε βιομηχανικές οικονομίες που βασίζονται στις υπηρεσίες, προκαλούν μαζική μετακίνηση στις πόλεις.

Πόσο έχουν μεγαλώσει όμως οι πέντε πιο πυκνοκατοικημένες πόλεις του κόσμου την τελευταία δεκαετία;

Ενώ το Τόκιο κέρδισε μόνο 559.000 άτομα μεταξύ 2010 και 2020, το Δελχί κέρδισε πάνω από 8 εκατομμύρια άτομα στο ίδιο χρονικό διάστημα.

Η Σαγκάη αυξήθηκε κατά  7 εκατομμύρια ανθρώπους ενώ το Σάο Πάολο κατά 2 εκατομμύρια και η Πόλη του Μεξικού αύξησε τον πληθυσμό της κατά 1,6 εκατομμύρια.

Είναι ενδιαφέρον ότι η Πόλη του Μεξικού κατέλαβε την τρίτη θέση στη λίστα με τις μεγαλύτερες πόλεις το 2010, αλλά έκτοτε γνώρισε βραδύτερη ανάπτυξη σε σύγκριση με τους ανταγωνιστές της, τη Σαγκάη και το Σάο Πάολο.

Οι πιο πυκνοκατοικημένες πόλεις σήμερα

Ενώ το Τόκιο είναι η πιο πυκνοκατοικημένη πόλη του κόσμου με 37.393.000 άτομα, αυτός ο αριθμός εξισώνεται λόγω της μείωσης των ποσοστών γεννήσεων και της γήρανσης του πληθυσμού.

Οι πόλεις της Ινδίας και της Κίνας, από την άλλη πλευρά, θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται ραγδαία τα επόμενα χρόνια. Στην πραγματικότητα, αναμένεται ότι ο πληθυσμός του Δελχί θα μπορούσε να ξεπεράσει το Τόκιο έως το 2028.

Ακολουθεί μια πιο προσεκτική ματιά στις 20 κορυφαίες πιο πολυπληθείς πόλεις

Μέχρι το 2035, δύο νέες πόλεις αναμένεται να «σπάσουν» τη λίστα των 20 κορυφαίων. Συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι η Μπανγκαλόρ (Ινδία) και η Λαχόρη (Πακιστάν) θα ξεπεράσουν τόσο την Tianjin όσο και το Μπουένος Άιρες. Επιπλέον, οι Γκουάνγκτζου, Σενζέν και Τσενάι αναμένεται να πληρούν τον ορισμό της μεγαλούπολης έως το 2035.

Η αστική ανάπτυξη θα συνεχιστεί κυρίως στην Ασία και την Αφρική, καθώς ορισμένες πόλεις σε περιοχές όπως η Ευρώπη αρχίζουν πραγματικά να εμφανίζουν πληθυσιακή συρρίκνωση λόγω της γήρανσης των πολιτών και της μείωσης των ποσοστών γεννήσεων. Από το 2012, οι θάνατοι στην ΕΕ ξεπέρασαν τις γεννήσεις – και το 2019, υπήρχαν 4,7 εκατομμύρια θάνατοι ενώ οι γεννήσεις ανέρχονται σε 4,2 εκατομμύρια, αν και η καθαρή μετανάστευση εμπόδισε τον αριθμό των πληθυσμών να μειωθεί.

Η ζωή στην πόλη

Ενώ υπάρχουν σίγουρα μειονεκτήματα στη μαζική αστικοποίηση, όπως η ρύπανση και ο υπερπληθυσμός, τα πλεονεκτήματα, ωστόσο, είναι περισσότερα για τους κατοίκους. Η ευκολία, οι καλύτερες θέσεις εργασίας, η ευκολότερη πρόσβαση σε κοινωνικές υπηρεσίες και οι υψηλότεροι μισθοί είναι μεταξύ των πολλών λόγων που οι άνθρωποι είναι πιθανό να συνεχίσουν να μετακινούνται σε πόλεις, ακόμη και στην εποχή μετά το COVID.

Με την εμφάνιση έξυπνων και πράσινων πόλεων, η ποιότητα ζωής για πολλούς κατοίκους των αστικών περιοχών πιθανότατα θα συνεχίσει να βελτιώνεται και οι περισσότερες μεγάλες αστικές περιοχές θα μεταμορφωθούν σε μεγαλουπόλεις

 

VisualCapitalist

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ