Θέμα μείζονος σημασίας για την οικονομία αποτελεί, σύμφωνα με όσα δήλωσε στο αμερικάνικο δίκτυο CNBC ο διευθύνων σύμβουλος της Τρ. Πειραιώς κ. Χρ. Μεγάλου, το ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο των κόκκινων δανείων.

Όπως αναφέρει στη συνέντευξή του ο κ. Χρήστος Μεγάλου, έχει σημειωθεί «σημαντική πρόοδος» σε αυτό το θέμα, ωστόσο «θα ήθελα να δω να γίνονται ακόμα περισσότερα στην προσπάθεια μείωσης των NPLs από τους ισολογισμούς των τραπεζών».

«Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν συμφωνήσει μεταξύ τους να μειώσουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια από τώρα μέχρι και το 2021 κατά 50 δισ. ευρώ. Τα 50 δισ. ισοδυναμούν σχεδόν με το 28% του ελληνικού ΑΕΠ.», είπε ο κ. Μεγάλου για να συμπληρώσει:

«Είναι ένα σημαντικό ποσοστό σε σχέση με το πραγματικό ΑΕΠ που παράγεται στη χώρα. Θα ήθελα να το δω να συμβαίνει και θα ήμουν ευτυχής αν ήμαστε σε θέση να επιτύχουμε αυτούς τους στόχους, όπως τους έχουμε θέσει στους εαυτούς μας», ανέφερε.

Στην περίπτωση της Τράπεζας Πειραιώς, ο στόχος είναι να μειωθούν τα NPLs κατά 15 δισ. ευρώ έως το 2021, μετά τη μείωσή τους κατά 5 δισ. το 2018, επισήμανε ο κ. Μεγάλου.

«Όσο περισσότερα όπλα έχεις στο οπλοστάσιό σου για να αντιμετωπίσεις το θέμα, τόσο το καλύτερο», ανέφερε ο CEO της Πειραιώς σε ό,τι αφορά τις περαιτέρω πρωτοβουλίες της Τράπεζας της Ελλάδος και του υπουργείου Οικονομικών ώστε να βοηθήσουν τις τράπεζες σε αυτή την προσπάθεια.

Όπως σημειώνει, οι ελληνικές τράπεζες έχουν τη μεγαλύτερη αναλογία NPLs – συνόλου δανείων στην ευρωζώνη που ανέρχεται στο 44,8%, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Το ποσοστό αυτό είναι πολύ μεγαλύτερο από της Ιταλίας, που ανέρχεται στο 9,7%.

Εγγραφείτε δωρεάν στο καθημερινό newsletter του banks.com.gr

Δέχομαι να αποθηκευθεί το e-mail μου στο σύστημα αποστολής newsletter.
Δεν μοιραζόμαστε ή πουλάμε σε τρίτους τα προσωπικά σας δεδομένα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here