Η κα Χαρούλα Απαλαγάκη, Acting Γενική Διευθύντρια, Ελληνική Ένωση Τραπεζών, στην ομιλία της στο 4o Συνέδριο Επαγγελματικής Ασφάλισης αναφέρθηκε στις εξελίξεις που αφορούν την Επαγγελματική Ασφάλιση, δίνοντας βαρύτητα στην έννοια του χρηματοοικονομικού εγγραματισμού.

Τα ΤΕΑ, όπως είπε, είναι ένας πυλώνας που βρίσκεται στο μεταίχμιο της υποχρεωτικής κοινωνικής ασφάλισης και της ιδιωτικής ασφάλισης που θα υπόκειται στην εποπτεία του δημόσιου τομέα.

Ως χρηματοοικονομικό εγγραματισμό όρισε τη συνειδητότητα και τη γνώση δεξιοτήτων, στάσεων και συμπεριφορών ώστε καθένας να μπορεί να οδηγηθεί από τις περισσότερες επιλογές, σε αυτή που του ταιριάζει περισσότερο.

“Εγγραματισμός σημαίνει ενημέρωση σε βάθος, ώστε να επιχειρώ μια σειρά από δραστηριότητες και δράσεις που ξεφεύγουν της καθημερινότας” δήλωσε.

Αυτό το έργο, κατά την κα Απαλαγάκη, χρειάζεται έναν κεντρικό σχεδιασμό που δεν θα τον επωμιστεί αμιγώς ο ιδιωτικός τομέας, ούτε ο κρατικός μηχανισμός, αλλά θα αποτελέσει προιόν της μεταξύ τους συνεργασίας, με στόχο τη μέγιστη δυνατή διάδοση για τη σημασία αυτού του θεσμού.

Οι νέοι για να επιστρέψουν, είπε “θα πρέπει να είναι βέβαιοι ότι θα υπάρχει κάτι παράλληλο, τα πλεονεκτήματα της επαγγελματικής ασφάλισης θα πρέπει να καταστούν φανερά, ο σχεδιασμός να γίνεται έγκαιρα… Δεν θα συμφωνήσω ότι οι νέοι δεν επιλέγουν συχνά την επαγγελματική ασφάλιση, όσοι συμμετέχουν είναι εξοικειωμενοι με το εποπτικό πλαίσιο. Θα πρέπει (σ.σ. οι νέοι) να έχουν επίγνωση ότι οι ατομικές τους ανάγκες θα πρέπει να υποχωρούν έναντι μιας γενικότερης επιδίωξης, αλλά θα πρέπει να έχουν και τη δυνατότητα της επιλογής” είπε.

Στη διάρκεια της ομιλίας της η κα Απαλαγάκη έκανε μνεία σε μελέτη του 2020 που παρείχε μια πανοραμική εικόνα για τα ΤΕΑ και τις αποδόσεις τους, τονίζοντας ότι όντως οι αποδόσεις του επαγγελματικού ταμείου του Οικονομικού Επιμελητηρίου βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here