Με την ματιά του Μάνου Χατζηδάκη, Επικεφαλής Ανάλυσης, ΒΕΤΑ Χρηματιστηριακή

Η Αγορά έκανε επιτέλους την αποφασιστική κίνηση και αποδεσμεύτηκε από την φημολογία της αύξησης κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς διατηρώντας ένα καλό βηματισμό σε συναλλαγές και ενδιαφέρον. Τα αποτελέσματα των εταιριών έδειξαν ότι μπορούν να αφυπνίσουν επενδυτικά αντανακλαστικά με αποτέλεσμα το επιλεκτικό ενδιαφέρον να αποκτήσει μεγαλύτερη διάρκεια και διάχυση στο ταμπλό του ΧΑ.

Παρά την δυσάρεστη εικόνα των κρουσμάτων και της οριακής εικόνας των διαθέσιμων κλινών ΜΕΘ για περιστατικά Covid-19, το Χρηματιστήριο δείχνει διατεθειμένο να κοιτάξει μπροστά, τιμολογώντας την επόμενη ημέρα παρά τις όποιες δυσκολίες παρουσιάζουν τα απαιτητικά εγχειρήματα χρηματοδότησης που έρχονται τον Απρίλιο (Τρ. Πειραιώς, Ελλάκτωρ, Αεροπορία Αιγαίου κλπ). Όπως και να έχει η αποσύνδεση της αγοράς από τις αυξήσεις κεφαλαίου και η φυγή προς τα εμπρός είναι δείγμα υγείας και μπορεί να λειτουργήσει υποστηρικτικά σε δεύτερο χρόνο σε νέες εισροές που αντιμετώπιζαν επιφυλακτικά τα ενδεχόμενα των αυξήσεων και καθοδηγούνται κυρίως από το momentum της Αγοράς. Η βασική αιτία για αυτή την αλλαγή πλεύσης είναι η επιτάχυνση δράσεων που αφορούν τις τιτλοποιήσεις των τραπεζών αλλά και την επίσπευση σημαντικών αποφάσεων (Ελληνικό, Εθνική Ασφαλιστική, Εγνατία οδός) που έδειχναν να έχουν βαλτώσει.

Οι τιτλοποιήσεις των τραπεζών θα ανοίξουν το δρόμο για την προσέγγιση των Ευρωπαϊκών μέσων όρων σε επίπεδο ανοιγμάτων και την επιστροφή των εργασιών στην παραδοσιακή τραπεζική λειτουργία. Θα αυξήσουν την προβλεψιμότητα των εσόδων και θα δώσουν άλλη δυναμική στους ισολογισμούς δίνοντας πρόσβαση σε φθηνότερη χρηματοδότηση. Ακόμα ο τραπεζικός κλάδος έχει να διανύσει μια σημαντική απόσταση αλλά από ότι φαίνεται υπάρχουν τα κεφάλαια –ή μπορούν να βρεθούν- που θα λύσουν το πρόβλημα των υψηλών επισφαλειών. Έχοντας αυτό σαν δεδομένο οι αποτιμήσεις στο ταμπλό είναι απόλυτα δίκαιες ως προς το σχετικό ρίσκο της κάθε τράπεζας αλλά και την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στο συγκεκριμένο μέτωπο.

……………………..

Πηγή: ΧΡΗΜΑ WEEK, 30/03/2021

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here